Zweetlucht bij jonge kinderen (vanaf 3-4 jaar): wat nu?

Je verwacht misschien pas dat je kind rond de puberteit naar zweet gaat ruiken of zelfs stinkt, maar het kan zomaar zijn dat je bij je zesjarige al een behoorlijke transpiratiegeur ontdekt die je nog niet vindt passen bij de leeftijd. Kwestie van vaker douchen? Of is er al meer aan de hand? Hieronder vind je tips en informatie voor wanneer je jongere kind naar zweet ruikt.

Zweetlucht: wat is de oorzaak?

Zweten doen we allemaal. In de eerste plaats om af te koelen, in de tweede plaats om afvalstoffen af te voeren. Het vocht dat je verliest is van zichzelf in principe geurloos, maar op je huid leven bacteriën en die zorgen voor een zweetgeur. Die verschilt per persoon: de een ruik je van een kilometer afstand, de ander nauwelijks.

Waarom zit er een verschil in zweetlucht per persoon?

De reden dat jij anders ruikt dan je broer of de buurvrouw verderop, kan verschillende oorzaken hebben.

  • Ieder mens heeft een eigen samenstelling van bacteriën op zijn huid leven. Zij breken de geur af en door die samenstelling ruikt elk zweet anders.
  • Hygiëne: als je niet dagelijks doucht is de kans groter dat je stinkt. Ook is het aan te raden regelmatig(er) van kleding te wisselen wanneer je veel zweet.
  • Het gebruik van bepaalde medicijnen kan zorgen voor een aparte geur.
  • Diabetes kan zorgen voor een typische acetongeur.
  • Door hormonen kun je meer gaan ruiken; in de prepuberteit kan je kind daarom ineens meer gaan stinken dan daarvoor.
  • Overactieve zweetklieren (wat ook leidt tot een bovengemiddelde hoeveelheid zweet).
  • Genetisch: je hoeveelheid zweetklieren zijn voor een deel erfelijk bepaald.
  • Je geslacht draagt verder ook bij aan hoeveel je zweet, mannen doen dit gemiddeld meer dan vrouwen.

Ditzelfde geldt in een bepaalde mate voor kinderen. De zweetgeur kan erfelijk bepaald zijn en bovendien te maken hebben met medicatiegebruik of hygiëne. Ook de samenstelling van bacteriën kan het verschil betekenen tussen een frisse geur of zweetlucht. Welke oorzaak er bij jullie aan ten grondslag ligt, is een kwestie van bovenstaande opties aflopen. Is het al voldoende om vaker van shirt te wisselen? Of is er meer voor nodig?

Wat als mijn kleuter al behoorlijk stinkt naar zweet?

Misschien maak je je zorgen als je kleuter stinkt naar zweet. Het komt niet zo heel vaak voor, waardoor we er niet gemakkelijk over praten met elkaar en dat kan best een ongemakkelijk gevoel geven. Toch is het helemaal niet gek, vertelt kinderarts Jan Peter Rake in dit artikel tegen Ouders van Nu. Zeker vanaf een jaar of 7 ga je kinderen meer ruiken, maar ook voor die leeftijd kan hij of zij al last hebben van een onfrisse lichaamsgeur. Daar hoeft niks mis mee te zijn, al kan je voor de zekerheid natuurlijk altijd langs een deskundige.

Wat kan je doen tegen stinkend zweet bij jonge kinderen?

Als je kind flink zweet en daarbij een onaangename geur verspreidt, kan je verschillende opties proberen.

Deodorant

Tegenwoordig zijn er verschillende merken deodorant op de markt die geen alcohol of parfum bevatten. Happy Earth* is daar een voorbeeld van, net als het merk Loveli. De producten zijn 100% natuurlijk, plasticvrij en bevatten geen chemicaliën of aluminiumzouten. Je kunt kiezen uit een roller, spray of smeerbare balsem. Ook de verpakkingen bevatten alleen gerecycled plastic, zijn plasticvrij of gemaakt van biologisch afbreekbaar kurk. Happy Earth is te koop bij Etos, Kruidvat en andere drogisten, maar ook via de website.

(*) Tijdens de Negenmaandenbeurs gaf Happy Earth ons een selectie van hun producten mee naar huis. Na uitvoerig testen, zijn we hier allemaal enthousiast. Dat hier geen onnodige toevoegingen in zitten en de deodorants mild zijn voor je huid, maakt het een goede toevoeging op dit artikel. Zeker bij kinderen wil je dat er zo min mogelijk schadelijke stoffen worden opgenomen via de huid. Happy Earth draagt bij aan een gezonde lichaamsverzorging en is een goede optie als je kind een onfrisse zweetgeur heeft. De vermelding hierboven staat uiteraard los van het meekrijgen van de producten.

Vaker van kleding wisselen

Niet iedereen trekt elke dag een schoon shirt aan (en als je dat gebruikt ook een nieuw hemd). Het kan dan schelen om toch vaker van shirt te wisselen als je kind meer zweet en daar last van heeft. Ook het materiaal kan schelen: synthetisch ruik je aanzienlijk sneller dan een kleding van natuurlijke materialen, zoals biologisch katoen of wol.

Goed afspoelen na het douchen

Zelfs wanneer je dagelijks onder de douche staat, kan het nog misgaan. Als je kind zijn oksels bijvoorbeeld niet goed wast, of de zeepresten onvoldoende afspoelt, kan dat ook een oorzaak zijn van een flinke zweetgeur. Je kunt dit gemakkelijk nagaan door na het douchen zelf nog even na te spoelen of te helpen met het wassen zelf.

Goed drogen na het douchen

Niet alleen moet je de oksels goed wassen tijdens het douchen, ook is het belangrijk dat je ze na afloop goed droogdept.

Douchen na een intensieve workout

Als je kind flink heeft gesport of buiten gespeeld, kan het schelen om hem of haar even onder de douche te zetten. Hierdoor verklein je de kans dat ze na verloop van tijd gaan stinken – zeker als ze zo richting de prepuberteit gaan.

Anders gaan eten

Eet je kind regelmatig ongezond? Dan is er een kans dat zijn zweetgeur ook erger stinkt. Door meer fruit en groenten te geven, of voedsel met een neutralere geur, kan dit het probleem soms al (voor een deel) oplossen. Zuivel vervangen voor een vegan of biologische variant wil ook nog weleens helpen. Tot slot kan de oorzaak liggen in overgewicht. Een gezond gewicht is dus, mits mogelijk, een ander deel van de oplossing.

Deskundige bezoeken

Helpt bovenstaande niets of maak je je zorgen? Dan kan het schelen om even een bezoekje te brengen aan de huisarts. Desgewenst kan je worden doorgestuurd naar een zweetspecialist die je verder kan helpen. Dit is ook verstandig als je kind meerdere puberkenmerken vertoont: borstgroei, schaamhaar, menstruatie of groei van de penis.

Wat is een normale leeftijd voor zweetlucht?

De typische zweetgeur waar we onze neus voor optrekken, is afkomstig uit de apocriene zweetklieren (te vinden bij je oksels en in je schaamstreek). Deze ontwikkelen zich doorgaans in de puberteit, vanaf ongeveer 14 jaar (bron). Tegen die tijd kan het scheren van je okselhaar enigszins helpen tegen de geur, net als natuurlijk het gebruik van deodorant en – in ergere gevallen – een behandeling door de specialist.

Schaamte en openheid

Wanneer je merkt dat je kind naar zweet ruikt, is het verstandig om dit op een neutrale manier te benoemen. Ten slotte kan je dochter of zoon er zelf weinig aan doen, maar wel last van hebben. Ook kan de geur leiden tot pesten. Om dat te voorkomen én om het bespreekbaar te houden, kan je prima het gesprek openen – zeker als je niet-lichamelijke oorzaken hebt uitgesloten. Bovendien is het belangrijk om eventueel te wijzen op hygiëne.

Vertel bijvoorbeeld dat hij vanaf nu deodorant mag gaan gebruiken, net als jullie. Leg ook, in kindertermen, uit dat je een zweetluchtje ruikt en dat een beetje deo daartegen helpt. Maak het onderdeel van de routine elke ochtend, zodat je kind leert dat het onderdeel is van je hygiëne. Verder niks aan de hand en hij hoeft zich er niet voor te schamen, het gebeurt alleen wat eerder dan je misschien voor ogen had.

Wil je graag jouw verhaal delen (omdat anderen hier ook iets aan kunnen hebben), reageer dan zeker onder dit artikel. Extra tips zijn uiteraard altijd welkom!

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©kornnphoto – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven