Zo maak je van zwart dé accentkleur in je woning

Zagen we een paar jaar terug zwart nog terugkomen op de gehele wand, anno 2022 houden we het liever op accenten. Denk daarbij aan kozijnen, fotolijsten, spiegels of een zwarte deurklink. De kracht zit hem in het subtiele, waarmee je je interieur net een wat stoerdere touch geeft. Maar hoe combineer je het zwart nu met de rest van je kleuren? Hoe krijg je het effect wat je vaak in woonbladen en op televisie zit? Wij helpen je met een aantal handige tips.

Zo gebruik je zwart als accentkleur in je woning

Kies voor een basis van natuurtinten

Een paar jaar geleden liepen we allemaal weg met de monochrome trend: zwart en wit gecombineerd als uitersten van elkaar die tegelijkertijd onlosmakelijk met elkaar verbonden waren. Inmiddels mag het allemaal weer iets zachter. Daar passen beige en andere natuurlijke, zachte bruintinten, zoals taupe, heel mooi bij. Ook groen is nog steeds populair. Door zwarte details te kiezen, in die deurklink, je kussenhoezen of een stoere vaas, zorg je ervoor dat het geheel net iets meer spreekt en karakter krijgt.

In de rest van je interieur kies je voor natuurlijke materialen. Rotan mag nog steeds, net als bamboe, hout en zeegras. Dit maak je af met een heerlijke echt wollen plaid op je bank, juten details en een mooie bos (droog)bloemen in de tint van je huiskamer. Bijkomend voordeel is dat de zachte kleuren je helemaal tot rust laten komen.

Overdaad schaadt

Deze uitspraak geldt voor vrijwel alles, dus ook voor het gebruik van zwart als detailkleur in je interieur. Probeer een balans te vinden in je kleurenpalet en kies echt voor subtiliteit. Daarbij oogt het allemaal minder ‘bedacht’ en juist dat is weer één van de trends die we dit jaar terugzien. We gaan veel meer voor een authentiek interieur en minder voor iets dat zo uit ‘de blaadjes’ lijkt te komen. Er mag worden geleefd, de inrichting is functioneel en oogt karakteristieker.

Kies voor kunst

Een laatste tip om zwart te gebruiken in je interieur, is om ook kunst aan de muur te hangen. Hierin kan je zwarte elementen laten terugkomen, zonder dat het gaat overheersen. Natuurlijk zijn de bekende zwart-witfoto’s mooi en kunnen zeker iets toevoegen, maar een abstract schilderij biedt juist dat beetje extra. Goede kunst roept namelijk doorgaans een reactie op bij je visite – of ze het nu mooi vinden of niet, en springt in het oog wanneer iemand bij je binnenstapt.

Moderne kunst is vaak iets groter en kan daardoor echt onderdeel zijn van je interieur. Mocht je in de kunstuitlenen of galerieën niets vinden dat je echt aanspreekt, dan is het een idee om een kunstenaar te zoeken wiens stijl je aanspreekt en te vragen of hij of zij iets voor jou persoonlijk kan maken. Leg je wensen uit en eventueel de kleuren die je graag verwerkt ziet, en geniet als het werk straks bij jullie aan de muur hangt!

Zijn jullie ook zo dol op zwart als detailkleur in je interieur? Wat spreekt jou het meest aan?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Followtheflow, interieur – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven