Tijdens je zwangerschap kan je te maken krijgen met een zwangerschapsmasker (pigmentvlekken in je gezicht). Waar komen ze vandaan? Wat kan je ertegen doen? En hoe zit het na de bevalling? Antwoord op al je vragen (en nog veel meer informatie) vertel ik je in dit artikel.
Wat moet je doen tegen een zwangerschapsmasker?
Help! Mijn gezicht verkleurt tijdens de zwangerschap
Tijdens de drie voorgaande zwangerschappen heb ik nooit last gehad van een zwangerschapsmasker. ‘Mijn lijf doet daar kennelijk niet aan,’ dacht ik nog optimistisch. Ik dacht namelijk dat het ook iets genetisch was; dat je het wel krijgt of niet – zoals ik. Nou ja, lang verhaal kort: ik had te vroeg gejuicht. Afgelopen maanden heb ik als gevolg van de lockdown namelijk vaker in de achtertuin gelegen dan ooit. Het gevolg daarvan? Op mijn kin is de huid licht verkleurd, een beetje raar bruinig en licht vlekkerig.
Misschien maak ik het ook wel erger dan het is, maar ik sla me voor mijn hoofd dat ik niet vaker voor die tien minuutjes toch even mijn zonnebrandcrème ging halen. Ik heb nota bene een hele fijne van Louis Widmer gekregen een tijdje geleden! Maar helaas, ondanks dat ben ik een paar keer lui geweest en dat bekoop ik nu met zo’n zwangerschapsmasker(tje). Omdat ik meer wilde weten, dook ik in de wondere wereld van zwangerschapsmaskers. Want waar komt het vandaan? Wat kan je ertegen doen? En kan je na je zwangerschap nog gewoon in de zon?
Wat is een zwangerschapsmasker?
Waarom krijg je last van een zwangerschapsmasker?
Wanneer je in de zon gaat, maakt je huid pigment aan. Daar hoef je niet zwanger voor te zijn; dat gebeurt gewoon. Wanneer je onbeschermd in de zon gaat, door veroudering of hormonen kan je echter last krijgen van pigmentvlekken.
En die laatste zijn de boosdoener als je te maken krijgt met een zwangerschapsmasker: door je hormonen maak je meer pigment aan en ontstaat die typische vlekkerige, bruine huid. Bij een donkere huid zullen de vlekken trouwens juist iets lichter zijn. Dit gebeurt doorgaans in het tweede of derde trimester.
Hoe voorkom je een zwangerschapsmasker?
- Smeren (neem dus ook altijd een kleine tube mee in je tas)
- Vermijd de zonnebank en de volle zon, zeker wanneer deze op zijn sterkst schijnt. Hou op de website van het KNMI in de gaten met welke zonkracht je vandaag rekening moet houden.
- Zorg dat je voldoende foliumzuur (vitamine B11) binnenkrijgt (in de vorm van tabletten of uit o.a. groene groenten, peulvruchten, volkoren producten, brood, vlees en zuivel) – dit voorkomt de zwangerschapsvlekken niet altijd, maar kan de kans wel verkleinen
- Soms: niet – in een aantal gevallen ontstaat een zwangerschapsmasker helaas ook zonder dat je in de zon gaat, puur door de hormoonschommelingen in je lijf
Kunnen de pigmentvlekken kwaad?
Nee. Anders dan bij pigmentvlekken die ontstaan door onbeschermd in de zon te liggen, hoef je je bij een zwangerschapsmasker in die zin geen zorgen te maken. Wel kan het onprettig voelen. Althans, ik was ook niet blij toen ik in de spiegel keek en zag dat de huid op mijn kin wat vlekkerig oogde. Ik wilde egaal bruin worden in plaats van eruit te zien alsof ik een half ringbaardje had.
Let wel op: als de vlekken blijven na je zwangerschap, laat er dan altijd naar kijken door de huisarts of dermatoloog. In uitzonderlijke gevallen trekken de vlekken niet weg na de bevalling en kunnen er kwaadaardige cellen (zijn) ontstaan. Verderop vind je meer informatie.
Hoe ziet een zwangerschapsmasker eruit en waar verkleurt de huid het meest?
De pigmentverkleuringen zijn niet op elke plek even sterk. Daardoor oogt je huid vlekkerig, vaak één of twee tinten donkerder dan de omliggende huid. Deze huidverkleuring als gevolg door een zwangerschapsmasker zie je vooral op bepaalde plekken terug:
- Voorhoofd
- Rond de ogen
- Jukbeenderen
- Wangen
- Neus
- Bovenlip
- Kin
- Hals
- Armen (soms)
Symptomen?
Een zwangerschapsmasker veroorzaakt doorgaans verder geen andere lichamelijke symptomen. Wel kan je last krijgen van een ongemakkelijk gevoel en misschien zelfs schaamte. Soms kan het namelijk best zichtbaar zijn en lijkt het voor je gevoel alsof iedereen ernaar kijkt. In dat geval kan je kijken of er voor jou middelen zijn waarmee je de vlekjes kunt camoufleren.
Hoe kan je je zwangerschapsmasker camoufleren?
De makkelijkste manier om de vlekken van een zwangerschapsmasker te camoufleren, is het gebruik van make-up. Kies een goed dekkende foundation en laat je adviseren over de kleur in een speciaalzaak. Dan zal het iets meer kosten, maar weet je in elk geval dat je de vlekken wat kunt wegwerken.
Verder zijn er ook crèmes te koop die pigmentvlekken zeggen tegen te gaan. Vraag altijd na bij je huisarts of apotheek of deze geschikt is tijdens en na de zwangerschap. Veel bevatten namelijk blekende middelen (hydrochinon) en retinol: stoffen die schadelijk kunnen zijn voor je ongeboren baby en die je dan niet mag gebruiken. Bovendien zitten er nog meer nadelen aan dergelijke crèmes waarover je je goed moet laten voorlichten door een expert.
Een andere optie is kiezen voor een oppervlakkige peeling, waarbij de opperhuid zich sneller vernieuwt en je de vlekken kunnen verdwijnen. Ook hier geldt dat je je in de zwangerschap goed moet laten voorlichten door een deskundige.
Kan je nog wel in de zon met een zwangerschapsmasker?
Om een zwangerschapsmasker helemaal te voorkomen, kan je beter helemaal niet in de volle zon gaan liggen met je gezicht. En ontkom je er niet aan? Dan geldt vooral: smeren! Gebruik een hoge factor, blijf regelmatig bijsmeren en gebruik eventueel een pet of hoedje om je gezicht enigszins schaduw te bieden.
Zwangerschapsmasker na de zwangerschap: kan je nog in de zon?
Verdwijnt je zwangerschapsmasker na de bevalling?
Ja. Gelukkig verdwijnt het masker (samen met je hormonen) na de bevalling. Daar hoef je niets speciaals voor te doen of smeren, al blijft het belangrijk om jezelf ook na de zwangerschap tegen de zon te beschermen met een hoge factor. Ook in de wintermaanden dus, waarbij de zon weliswaar lager staat maar nog altijd fel kan schijnen.
Let op! Heel soms verdwijnen de vlekken niet. In dat geval kan je contact zoeken met een arts welke (laser)behandeling bij jou en je huid past. Het is in elk geval belangrijk dat je er eerst naar laat kijken, omdat er kwaadaardige cellen kunnen ontstaan. Die cellen kunnen gaan delen wanneer je een laserbehandeling ondergaat. Ook kan het zijn dat je vlekken donkerder worden.
Komen de pigmentvlekken terug als je weer in de zon gaat liggen?
Over het algemeen kan je weer in de zon zodra de vlekken echt verdwenen zijn. Ze komen dan niet terug. Wel kan het zo zijn dat je tijdens een nieuwe zwangerschap (of onder invloed van andere hormoonschommelingen) opnieuw last krijgt van een zwangerschapsmasker. Kortom, goed insmeren dus!
Komen de vlekken terug als je opnieuw zwanger raakt?
Ja. Als je eenmaal een zwangerschapsmasker hebt gehad, is de kans groot dat je later opnieuw te maken krijgt met de pigmentvlekken. Ze zullen dan bovendien donkerder zijn.
Heb jij tijdens je zwangerschap last (gehad) van een zwangerschapsmasker? Wat doe of deed jij om de pigmentvlekken te voorkomen?