Zwangerschapsdagboek van Sophie: eerst trimester

In deze serie vertelt Sophie hoe het met haar gaat tijdens de zwangerschap van haar tweede kindje. Lees mee over haar kwaaltjes, voorbereidingen en alles wat haar bezig houdt.

Mijn eerste trimester

Geen kinderwens meer. Of toch wel?

Ons zoontje is inmiddels 2 jaar. En hoewel ik kort na de zwangerschap nog overtuigd riep geen kinderwens meer te hebben, begon ik daar gaandeweg toch anders over te denken. Als het ons gegund zou zijn, wilde ik toch wel graag een broertje of zusje voor hem krijgen.

Kinderen leren zoveel van broers en zussen: delen, ruzie maken, spelletjes spelen of samenspannen tegen de rest. En je hebt iemand die je kan beschermen, waarmee je kan praten, bij wie je altijd jezelf kan zijn en tijdens vakanties heb je ook altijd een maatje. Dat gevoel begon zich althans steeds meer te vormen.

De volgende stap

Misschien werd het toch maar eens tijd. Ik liet mijn spiraaltje verwijderen en moest gaan afwachten. Toch probeerde ik het zoveel mogelijk los te laten, omdat je in de aanloop naar een zwangerschap jezelf zo makkelijk gek kan maken. Dat wilde ik niet. Met kerst dronk ik dus ook nog gewoon lekker wat wijntjes, omdat ik er eigenlijk vanuit ging dat ik toch ongesteld zou worden.

Maar op oudjaarsdag was ik toch wel wat dagen te laat en met oog op die avond, besloot ik voor de zekerheid een zwangerschapstest te doen. Een beetje onverwachts kwam er toch een plusje tevoorschijn.

Wanneer moest ik ook alweer ongesteld worden?

Het was een beetje lastig in te schatten hoelang ik nu zwanger was. Ik wist namelijk niet meer wanneer ik voor het laatst ongesteld was geweest. Daarom wachtte ik twee weken en heb toen de verloskundige gebeld voor een afspraak. Toch best spannend trouwens, want wat moest ik precies zeggen? Maar gelukkig verliep het allemaal als vanzelf en eind januari kon ik terecht.

Afspraken bij de verloskundige

Eerste afspraak

De eerste afspraak bij de verloskundige was vooral formeel. Alle gegevens werden gecontroleerd, ik moest helaas op de weegschaal gaan staan en mijn bloeddruk werd gemeten.

Tweede afspraak: de termijnecho

Onze tweede afspraak was in de avond. Er werd een termijnecho gemaakt, waarop zijn (of haar) armpjes en beentjes te zien waren, het hoofdje, de navelstreng (met veel fantasie) en we hoorden het hartje voor de eerste keer. De embryo was op dat moment 2,5 cm, eigenlijk te klein voor het aantal weken dat we hadden berekend. In plaats van 2 september, is de verwachtte bevallingsdatum nu 9 september. Weer een zomerbaby dus! Er was bovendien nog een klein vliesje te zien, waardoor ik de week erna moest terugkomen.

Derde afspraak: is het vliesje weg?

Tijdens de derde afspraak kreeg ik weer een echo, dit keer dus om te controleren of het vliesje was weggetrokken. Gelukkig wel, alles zag er goed uit! Ik was tijdens deze afspraak 9 weken zwanger.

Hoe gaat het nu?

Inmiddels ben ik 12 weken. Mijn zwangerschapsklachten hebben zich redelijk beperkt tot avondmisselijkheid. Zodra ik avondeten moet klaarmaken, kruiden ruik of onbewerkt vlees zie, begint mijn maag wild te draaien. Als we uit eten gaan of wanneer we iets bestellen, heb ik hier overigens geen last van. Maar het liefst eet ik elke dag sla, brood of lasagne als avondeten. Beetje jammer dus dat ik J. het goede voorbeeld moet geven door gevarieerd te eten 😉

Vermoeidheid

Behalve mijn duidelijke voorkeur voor sla, brood en lasagne, ben ik op het moment nog erg moe en is het ondertussen (13 weken) ook echt al zichtbaar. Dat komt ook door de ruimte die er nog was van mijn vorige zwangerschap en wat extra kilo’s. Toch probeer ik 1 à 2 keer per week fanatiek te blijven Zumba’en en binnenkort start ik met zwangerschapszwemmen. Sporten geeft positieve energie en ik hoop mijn gewichttoename een beetje te beperken.

Een cursus ga ik dit keer echter niet doen. Aan de vorige zwangerschapscursus had ik uiteindelijk weinig. Bovendien zorgden de rugweeën ervoor dat ik niet meer helder kon nadenken en bleek de hulp die ik in het ziekenhuis kreeg veel waardevoller voor mijn ademhaling en het wegzuchten van de weeën.

Komende maand op de planning

Positiekleding

Komende weken volgt een nieuwe uitdaging: zoeken naar leuke zwangerschapskleding. Ik heb nog wel wat van de vorige zwangerschap, maar daarvoor moet mijn buik nog een flinke groeispurt maken. M’n ‘oude’ bh kan ik wel weer aan, maar ook daarvan heb ik te weinig. Mooie reden om snel te gaan shoppen, nu nog hopen dat ik er een beetje hip uit blijf zien.

Komende controle bij de verloskundige

Aankomende week gaan we luisteren naar het hartje bij de verloskundige en volgt er weer een algemene controle. Bij 13 weken volgt er bovendien nog een echo, omdat wij bewust kiezen om geen NIPT of nekplooimeting te doen. We zullen verder nog moeten zoeken naar geschikte kraamhulp, maar daarover allemaal later meer.

Wat vond jij het leukst aan het eerste trimester van je zwangerschap?

Lees de andere delen van het zwangerschapsdagboek

Sophie

Ik ben Sophie (35), getrouwd met Lionel, moeder van twee geweldige zoons (6 en 3). Voor De Mamagids schrijf ik over mijn werk als juf in het Jenaplanonderwijs, het leukste speelgoed en lekkere recepten voor lastige eters. En natuurlijk af en toe over het leven als vrouw in een mannenhuishouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven