Aankondiging zwangerschap: de leukste inspiratie

Wanneer je weet dat je zwanger bent, wil je het blijde nieuws misschien het liefst van de daken schreeuwen. Om het op een originele manier te brengen kan je kiezen voor een speciale zwangerschapsaankondiging. Of het nu voor je vrienden of vriendinnen is, naaste familieleden of je collega’s: met deze geweldige inspiratie om je zwangerschap aan te kondigen zit je altijd goed!

Zwangerschapsaankondigingen: de 17 leukste manieren

Laat een T-shirt bedrukken met een duidelijke tekst

De mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos. Hieronder vind je 27 verschillende mogelijkheden om ee T-shirt mee te laten bedrukken (en anders is Pinterest natuurlijk je beste vriend op dit gebied):

T-shirt zwangerschapsaankondiging om zelf te dragen

 • Pregosaurus
 • Je kan stoppen met vragen wanneer de baby komt
 • It’s not a food baby
 • Oops I did it again
 • Eating for TWO
 • I like to think wine misses me too
 • Mama, est. 2024 (2025)
 • Baby in progress
 • Soon to be mama
 • Growing my tribe
 • Mama in the making
 • Does this shirt make me look pregant?
 • Baby (met een pijl naar beneden)

T-shirt zwangerschapsaankondiging voor je man

 • Be nice to me, my wife is pregant
 • The man behind the bump
 • Papa, est. 2024 (2025)
 • Does this shirt make me look like a dad?
 • Bier (met een pijl naar beneden)
 • Drinking for TWO
 • Soon to be daddy

T-shirt met zwangerschapsaankondiging voor je kindje

 • Geef me een kus, ik word grote zus
 • Grote broer/grote zus
 • (Voorkant) Ik heb een geheimpje (achterkant) ik word grote broer/zus
 • Big Brother Vibes
 • Ik word grote broer (of grote zus)
 • Ik ben stoer want ik word grote broer
 • Pssst! Mama heeft een baby in haar buik

Ideeën en ervaringen zwangerschapsaankondiging

Het duurde even voor opa de boodschap begreep

Neline trok haar dochter een shirtje aan. Dat leidde tot een bijzonder moment: ‘Mijn zwager van toen nog 16 jaar zag meteen dat onze dochter een T-shirt aan had. Hardop las hij voor: ‘Geef mee een kus, want ik wordt grote zus’. Bij mijn ouders duurde het echter iets langer. Op een gegeven moment zei onze dochter: ‘Kijk eens Poepoe (zo noemt zij haar opa), ik heb een nieuw shirt aan’. Mijn vader las de tekst voor. Het duurde even voor het besef doordrong. Daarna sprongen de aanstaande opa en oma met tranen in hun ogen omhoog van blijdschap.’ Ook bij Dewi ging het niet helemaal vanzelf: ‘Mijn oudste had een shirt aan waarop het nieuws stond, alleen zagen mijn schoonouders en ouders het niet.’

Doe opa en oma een positieve zwangerschapstest cadeau

Iets waar opa en oma in elk geval niet omheen kunnen (in tegenstelling tot het shirt) is een positieve test die je mooi inpakt. Dat deed ook Nicole.

‘Toevallig spraken we in hetzelfde weekend af met mijn ouders, die samen honderd jaar waren, en mijn schoonmoeder die zestig werd. Ik pakte positieve zwangerschapstesten in als (extra) cadeautje. Iedereen reageerde natuurlijk gelijk enthousiast!’

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een zwangerschapsaankondiging voor je man: niet iedereen wil dat moment delen (of het komt misschien soms gewoon niet zo uit). Charlotte legde de positieve zwangerschapstest naast zijn ontbijt.

Maak een foto met daarop een toffe zwangerschapsaankondiging

De mogelijkheden voor een originele foto zijn natuurlijk eindeloos. Als je inspiratie zoekt voor een mooie zwangerschapsaankondiging, kijk dan vooral op Pinterest of gebruik onderstaande foto’s als voorbeeld.

Ook leuk, deze van Janske:

zwangerschapsaankondiging foto

Maak de zwangerschap bekend aan zijn elftal

Iets dat je vaak in de voetballerij ziet, is dat bekende voetballers na het scoren de bal onder hun shirt stoppen. Op die manier laten ze weten dat hun vrouw in verwachting is. Maar je hoeft geen Lionel Messi te zijn om je zwangerschapsaankondiging gewoon op het veld te doen 😉 Simpel en duidelijk! Bereid je maar voor op de felicitaties van zijn ploeggenoten.

Geef een echo in een fotolijst cadeau

Ramona: ‘We gaven een ansichtkaart van opa en oma Pluis. Met daarin een hele vroege echo – bij 7 weken gemaakt op mijn stageplek. Dit verpakten we voor sinterklaas (pakjes)avond en opgeschreven ‘als laatste uitpakken’ voor mijn ouders. Was het eerste kleinkind. De reacties van iedereen (mijn 3 broers en schoonzussen waren erbij)! Geweldig. Ik studeerde nog dus het was erg onverwacht.’

Geef opa en oma een boekje cadeau

Zeker als je je zwangerschap graag wil aankondigen rond de feestdagen of met een verjaardag, dan is het een origineel idee om een speciaal boekje in te pakken voor opa en oma. De titel zegt vaak al genoeg, zeker als het hun eerste kleinkind is!

Bestel bij Bol.com
zwangerschapsaankondiging origineel nijntje logeert bij opa en oma
Bestel bij Bol.com
zwangerschapsaankondiging origineel handboek voor opas en omas
Bestel bij Bol.com

Doe de zwangerschapsaankondiging spontaan tijdens een feestje

Het scheelt je in elk geval moeite doen om een smoes te verzinnen als ze je wijn aanbieden. Door dat moment aan te grijpen en meteen te vertellen dat je zwanger bent, kan je weer drinken wat je wil zonder dat iemand je onderzoekend aankijkt. Daarnaast is het natuurlijk meteen leuk om lekker over je zwangerschap te kunnen praten met anderen. Zeker als ze dichtbij staan.

Doe een opa & oma pakket cadeau

Hoe leuk is dit? Omdat opa en oma worden een bijzondere nieuwe gebeurtenis is in je leven, kan je maar beter goed voorbereid zijn! Op internet vind je verschillende voorbeelden van een ‘overlevingspakket’. Wat je erin kan stoppen?

 • Speentje
 • Klein knuffeltje
 • Romper (eventueel met opdruk)
 • Spuugdoekje
 • Babysokjes
 • Luier
 • Mooi schrift waarin opa of oma kan bijhouden hoe het oppassen gaat of eventueel grappige uitspraken kan opschrijven

Maak een filmpje om je zwangerschap mee aan te kondigen

Zoals Tamara: ‘We hebben dit filmpje eerst gebruikt om aan onze familie en beste vrienden te tonen. Mijn man laat wel eens vaker een YouTube filmpje zien aan vrienden en familie om muziekcomposities die hij geschreven heeft te laten horen of om een filmpje dat hij met onze oudste zoon gemaakt heeft te laten zien. Het was op zich dan ook niet zo raar dat we een filmpje opzetten. De muziek in het filmpje is trouwens ook geschreven en gespeeld door mijn man. De reacties waren in elk geval super. De meesten bleven zonder iets te zeggen helemaal tot het einde kijken, we werden geknuffeld en er werd af en toe een traantje gelaten. Het had dus wel effect.’

Trakteer op gebak met de zwangerschapsaankondiging bovenop

Even eerlijk, waarom zou je een kans op lekker gebak laten schieten? Bij Hema kun je bijvoorbeeld tompoezen laten bedrukken met een tekst naar keuze. Zo is je zwangerschapsaankondiging niet alleen origineel, maar ook nog eens erg lekker.

Wil je liever iets anders eten (wat je niet kan laten bedrukken)? Dan kan je natuurlijk ook nog een briefje in de doos plakken met daarop een duidelijke tekst. Bijvoorbeeld: ‘Eet maar snel op, ik wil niet de enige zijn met een buikje’.

Bak zelf fortune cookies

Dit is een originele manier om te vertellen dat je zwanger bent tijdens een feestelijke dag met veel visite. Je kunt de fortunecookies online bestellen met daarin een eigen spreuk. Maar als je een beetje handig bent, kan je ze ook zelf bakken en een (handgeschreven) papiertje met de zwangerschapsaankondiging in het midden leggen.

Verstop een foto van de positieve zwangerschapstest tussen andere foto’s

Ideaal als je net thuiskomt van vakantie en je zwangerschap op een leuke manier kenbaar wil maken. Je kan de foto van de positieve test natuurlijk prima verstoppen in de stapel en dan is het afwachten…

Sophie: ‘We wilden onze zwangerschap graag op een originele manier delen met Ro en Merel. We zaten middenin een verbouwing en hadden foto’s laten afdrukken voor een collage in de gang. Ik gaf Merel de ene helft en Ro de andere. Het ging alleen minder soepel dan ik had verwacht haha. Halverwege zag ze de foto met de zwangerschapstest, keek een beetje bevreemd en ging verder. Tot ze vijf seconden later besefte wat het betekende. De tranen schoten in haar ogen, zo’n trotse tante meteen! Werd het gelukkig toch nog een heel speciaal moment.’

Geef een sleutelhanger

Leuk om te geven én iets waar je ook daadwerkelijk wat aan hebt als ontvanger. En misschien het allerleukste van alles: elke keer dat je ouders of broer/zus hun sleutelbos pakken, worden ze herinnerd aan hun kleinzoon/dochter of neefje/nichtje.

Rompertje met speciale tekst voor opa of oma

Ook hier geldt weer dat je kunt kiezen voor een persoonlijke opdruk of iets dat je van internet haalt. Andere ideeën:

 • Slabbetje
 • Speentjes
 • Zelfgemaakte kaart met handlettering

Doe je zwangerschapsaankondiging met een kraskaart

Bestel online een kraskaart waarop je ouders of de aankomende oom/tante kan weg krassen welk mooi nieuws jullie te vertellen hebben. Ook handig in de coronatijd: als je niet persoonlijk bij hen langs kan gaan, is het ook leuk om je ouders op deze manier deelgenoot te maken van jullie geheimpje.

Geef de ander een klein doosje met daarin een voorwerp ter grootte van jullie baby op dat moment

Al behoeft deze manier waarschijnlijk wel iets meer uitleg, het is wél een hele originele manier om te vertellen dat je zwanger bent. Je kunt op internet heel gemakkelijk vinden of je moet denken aan een maanzaadje of toch eerder een framboos.

Of: vertel het gewoon

Per slot van rekening is het hoe dan ook feestelijk nieuws als je zwanger bent. Als je het gewoon vertelt, is de beleving heus niet minder bijzonder.

Merel: ‘Ro en ik hadden er niet bij stilgestaan dat je ook kunt kiezen voor een originele zwangerschapsaankondiging. In tegendeel, we gingen bij mijn ouders eten, rond de zes weken zwangerschap. Na het eten gaven we hen een cadeautje en vertelden dat we nog een mededeling hadden. Eigenlijk redelijk spontaan. En terwijl ik nog peinsde hoe we dit het best konden brengen, had Ro het al op tafel gegooid: Merel is zwanger, jullie worden opa en oma. Mijn vader bracht alles weer nuchter in perspectief door op te merken dat hij al dacht dat ik was gestopt met sporten haha, we plagen hem er nog weleens mee.’

Hebben jullie een speciale zwangerschapsaankondiging gedaan? Of vertelde je het gewoon? We willen alles weten!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Uitgelichte afbeelding ©Snowpa Photo – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven