Zwanger na de minipil? Dit is mijn ervaring

Bijna negen jaar geleden startte ik met de minipil: ik was bevallen en gaf nog borstvoeding. Dit leek een goede vorm van anticonceptie. Toch bleken de bijwerkingen in mijn geval heftig en stopte ik noodgedwongen. Onze middelste dochters schelen, mede door die beslissing, slechts elf maanden. Ik deel mijn ervaring met de minipil in dit artikel, omdat ik denk dat het belangrijk is te weten hoe licht deze anticonceptiepil precies is.

Anticonceptie na de bevalling: we kozen de minipil

Ik neem jullie even mee terug in de tijd. Na een vervelende ervaring in het kraamhotel kwamen we thuis waar we eindelijk konden opstarten. Enkele dagen later stond de huisarts op de stoep om onze kersverse wereldburger te bewonderen. Verder vroeg ze of we al hadden nagedacht over anticonceptie. Omdat ik borstvoeding gaf, vroeg ik naar de mogelijkheden.

“De minipil is een optie. Die neem je elke dag op hetzelfde moment in om de werking te garanderen.” Ze legde uit dat hij alleen progestageen bevat, waardoor de pil je borstvoeding niet beïnvloedt – anders dan de reguliere pil met oestrogeen. De bijwerkingen zouden minimaal zijn en de kans op een nieuwe zwangerschap is erg klein (3 op 1000, vergelijkbaar met de normale pil). Met condooms als enige alternatief op dit moment, besloot ik hiervoor te gaan. Zeker omdat mijn lijf niet altijd goed reageert op kunstmatige hormonen (mijn Implanon gaf doorbraakbloedingen, de gewone anticonceptiepil gaf me een heel kort lontje).

Wat doet de minipil precies?

De minipil bevat progestageen desogestrel. Dit is een synthetisch hormoon dat helpt zwangerschappen te voorkomen. In tegenstelling tot de normale pil bevat deze geen oestrogeen (wat de borstvoeding remt) en kan dus veilig worden gebruikt als je zelf borstvoeding geeft. Daarom schrijven veel huisartsen de minipil voor na de bevalling. Deze pil kent geen stopweek en dus slik je hem door tot je overstapt op een andere vorm van anticonceptie.

Waarom moet je de minipil innemen op gezette tijden?

Wanneer je afwijkt van de innametijd verliest hij zijn waarde. Je moet dus binnen 12 uur na een vergeten pil de dosis alsnog gebruiken en anders garandeert hij de werking niet meer.

Bijwerkingen van de minipil?

Een complete lijst vind je hier. De belangrijkste bijwerkingen:

 • Gewichtstoename
 • Hoofdpijn
 • Libido verandert
 • Misselijkheid
 • Stemmingsveranderingen
 • Tussentijds last van bloedingen (1 op de 4 vrouwen heeft hier last van)
 • Wegblijven van de menstruatie

Let bovendien op met andere medicatie: de werking van de minipil kan daardoor worden beïnvloedt.

Het effect van de minipil? Ik werd hormonaler dan ooit

Na een bevalling stopt het vloeien binnen zes weken, dus dat leek ons een mooi startpunt. Na die periode begon ik met het slikken van de minipil. Al snel leken zo’n beetje alle bijwerkingen uit de bijsluiter mijn lichaam over te nemen:

 • Het vloeien, dat eigenlijk over was toen ik startte met de minipil, verergerde tot het weer op het niveau zat van de tweede week na de bevalling.
 • Ik voelde me steeds misselijk.
 • Dagelijks een hinderlijke, bonkende hoofdpijn.
 • Door de hormonen was ik niet meer te genieten voor mijn omgeving.

In eerste instantie wilde ik graag doorzetten. Uiteindelijk moet je soms even ergens doorheen, maar toen de weken vorderden en de klachten bleven, ontmoedigde het me ook. Met name die dagelijkse bloedingen vond ik heftig. Het beperkt je in je dagelijkse leven en je raakt vermoeid door het continue bloedverlies.

Stoppen met de minipil

Bloedchagrijnig (hoe toepasselijk) gromde ik op een avond dat ik het helemaal zat was. Zonder overleg gooide ik de halfvolle strip in de prullenbak.
“Onding, geeft alleen maar ellende!”
Ro keek behoorlijk opgelucht, waarschijnlijk omdat hij al wekenlang verkeerde in mijn hormonale gezelschap.
“Als ik uitga van mijn cyclus voor de zwangerschap dan zou ik over ongeveer anderhalve week ongesteld moeten worden, daarna kijken we wel voor iets nieuws.”
We wisten wel dat je na het stoppen met de minipil direct zwanger kunt raken, maar omdat ik in die periode ook nog fulltime borstvoeding gaf, gingen we toch een beetje uit van natuurlijke bescherming. Natuurlijk is dat naïef, maar daarom deel ik mijn verhaal. Omdat vrouwen die écht niet zwanger willen raken, hier echt bewust van moeten zijn.

Van anderhalve week naar negen maanden

In die anderhalve week tot mijn komende menstruatie raakte ik zwanger, dat zal geen verrassing zijn. Eigenlijk wist ik ook diep van binnen dat het weer zover was. Ik weet nog goed dat de eerste test die ik deed, een digitale, niet werkte, waardoor mijn man opnieuw op de fiets richting het dorp kon. De tweede was zoveel duidelijker: er verscheen een dikke paarse streep in het testvenster.

Alsof het lot ermee speelde, begon onze baby (net drie maanden oud) op dat moment te huilen. ‘Gefeliciteerd, geloof ik?’ stamelde ik. Ro omhelsde me. ‘Het komt wel goed!’ zei hij tegen me. ‘Echt, maak je niet druk, we redden het wel. Het lukt nu toch ook?’ Getroost en gesterkt door zijn woorden, glimlachte ik toen ik de test nogmaals bekeek. We liepen naar de babykamer, waar hij ons jongste meisje oppakte en knuffelde. ‘Je wordt grote zus,’ zei hij zacht.

Ons mooie cadeautje

De frustratie en vermoeidheid van alle bijwerkingen maakten me destijds vrij laconiek. Kijk, als we echt niet nog een kindje hadden willen krijgen dan zouden we op dat moment alle zeilen hebben bijgezet. Dat mag duidelijk zijn. Hoewel de nieuwe zwangerschap behoorlijk pittig was, zowel fysiek als mentaal, en het na de geboorte van onze derde dochter best even duurde voor ik mijn draai vond met twee baby’s, is zij nog steeds een prachtig cadeau.

Toch is het belangrijk dat hier wat meer openheid over komt, dat je kan lezen hoe snel je weer vruchtbaar bent na het stoppen (en dat borstvoeding zeker niet altijd voldoende bescherming biedt). Dat is op zich geen probleem als je de risico’s op een nieuwe zwangerschap kunt en wilt aanvaarden. Maar als je daar nog lang niet aan toe bent, is het dus belangrijk dat je direct overstapt op condooms of een ander alternatief – zoals de mirena.

Mijn ervaring met de minipil leidde dus uiteindelijk tot een zwangerschap. Normaliter, als je hem secuur slikt op vaste tijden, is die kans verwaarloosbaar. Het gaat in mijn verhaal dus echt om het feit dat je weer direct zwanger kunt raken zodra je met de minipil stopt. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Slik jij de minipil? Heb je ook zulke bijwerkingen gehad of viel het enorm mee? Ben jij wel door de minipil heen zwanger geraakt of erna? Ik zou graag jullie ervaringen lezen.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Image Point Fr – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven