Wil je zuiniger rijden? Kijk naar het energielabel

Voor woningen is het een bekend gegeven: het energielabel geeft aan hoe zuinig het huis is wat betreft stookkosten en isolatie. Minder bekend, maar zeker niet minder relevant is het energielabel voor auto’s. Aan dit label kun je zien hoe zuinig een auto is in vergelijking met andere auto’s van hetzelfde formaat.

Van A tot G

Energielabels voor auto’s worden ingedeeld in klasse A tot en met G, waarbij A het meest zuinig is en G het minst zuinig. Dit label wordt samengesteld op basis van brandstofverbruik, CO2-uitstoot en de algemene zuinigheid van de auto. Hierbij staan het brandstofverbruik en de CO2-uistoot ook met elkaar in verband: hoe lager de CO2-uitstoot, hoe zuiniger de auto rijdt, en dit zie je dan als vanzelf weer terug in het brandstofverbruik.

Elektrische auto

Het aantal elektrische auto’s in het verkeer is de afgelopen jaren flink gestegen, en dit stijgt nog steeds. Het is zelfs de bedoeling dat over zo’n vijftien jaar alleen nog nieuwe elektrische modellen op de markt komen en er geen nieuwe auto’s op benzine meer worden geproduceerd en verkocht. Een goede zaak voor de vermindering van CO2-uitstoot, die is er namelijk niet bij elektrische auto’s. Nieuwe elektrische auto’s krijgen dan op dit moment ook standaard het energielabel A. Maar natuurlijk kun je binnen de elektrische auto’s ook een onderscheid maken.

Zuinige auto kiezen

Wanneer je een nieuwe auto aanschaft, is het wat betreft zuinigheid verstandig om naar het energielabel te kijken, of direct over te stappen op een elektrische auto. Is een auto kopen geen optie, kun je natuurlijk ook kijken naar een leasevorm die bij je past. Zo hoef je niet direct een nieuwe auto te leasen, maar kun je ook kiezen voor een zuinige occasion. Ford is bijvoorbeeld een zeer vooruitstrevend merk dat ook zuinige modellen in de collectie heeft, en een Ford private lease occasion levert dan ook heel wat zoekresultaten op.

Occasion leasen

Wanneer je een zuinige occasion leaset ben je niet alleen bewust met de CO2-uitstoot bezig, ook is leasen een efficiënte manier van autorijden. De auto blijft in beheer van de leasemaatschappij, voor occasions kun je bijvoorbeeld goed terecht bij Private Lease Used. Wanneer je een leasecontract afsluit wordt er een maandbedrag vastgesteld, in dit bedrag zit zowel het gebruik van de auto als belasting, verzekering en onderhoud. Zo kom je dus nooit voor financiële verrassingen te staan.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Standret – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven