In deze tijd is de zorg voor jou en je kind nóg belangrijker

In tijden van corona beseffen we opnieuw hoe belangrijk gezond blijven eigenlijk is. Een baby die op is komst kun je meeverzekeren op je basisverzekering. Maar hoe doe je dat? En waar moet je allemaal rekening mee houden? Dit zijn de belangrijkste dingen om op te letten bij het afsluiten van een zorgverzekering voor je kind.

Verplichte zorgverzekering

Ben je in verwachting? Dan kun je alvast nadenken over de zorgverzekering van je baby. Ook voor kinderen is een basisverzekering namelijk verplicht. Zorg dat je kindje in ieder geval binnen vier maanden na de geboorte ingeschreven is bij jouw zorgverzekering of die van je partner. Je dient dit zelf te regelen bij je zorgverzekeraar. Voor kinderen jonger dan 18 jaar hoef je geen zorgpremie te betalen: zij zijn gratis meeverzekerd. Omdat je voor een minderjarig kind geen premie betaalt, krijg je hiervoor ook geen zorgtoeslag.

Je kindje meeverzekeren

Je kunt gratis een aparte zorgverzekering afsluiten voor je kindje. Wil je je baby liever meeverzekeren op jouw polis of die van je partner? Dan kan het voordelig zijn om te kiezen voor de polis met de ruimste dekking. Zo is ook je kind beter verzekerd. Informeer bij je zorgverzekeraar of dit mogelijk is en of het past bij de (acceptatie)voorwaarden. In sommige gevallen is het ook mogelijk om je kindje gratis mee te verzekeren op de aanvullende polis van één van de ouders.

Tóch vergeten…

Als ouder moet je een hoop regelen en dat kan soms overweldigend zijn. Ben je vergeten om je kindje binnen vier maanden na de geboorte op jouw of je partners zorgpolis bij te laten schrijven? En heb je je baby ook niet apart verzekerd? Dan is je kindje onverzekerd en moet je eventuele medische kosten uit eigen zak betalen. Deze kunnen al snel en onverwacht snel oplopen.

Boete
Let op! Hiernaast kun je een boete opgelegd krijgen door Zorginstituut Nederland (ZiNL). Na twee boetes wordt je onverzekerde kind door ZiNL aangemeld bij een zorgverzekeraar. In dat geval wordt er ook 12 maanden lang een standaardpremie ingehouden van je inkomen. Regel daarom zo snel mogelijk een basisverzekering voor je baby.

Vanaf 18 jaar: zorgpremie betalen

Omdat kinderen tot 18 jaar een gratis zorgverzekering hebben is er geen sprake van een eigen risico. Ook is de basisdekking wat ruimer. Dit verandert zodra je kind 18 jaar wordt. Dan kan het niet meer gratis meeverzekerd zijn. Je kind moet een eigen zorgverzekering afsluiten of kan betaald meeverzekerd blijven op de polis van jou of je partner. In het laatste geval betaalt de ouder de zorgpremie en het eigen risico.

Zorgtoeslag
Vanaf deze leeftijd kan je kind wel in aanmerking komen voor zorgtoeslag omdat het zorgpremie moet betalen. Als je kind recht heeft op zorgtoeslag, dan kan deze worden aangevraagd via de website van de Belastingdienst of de BelastingTelefoon.

Letten jullie bewust op de verzekeringskosten met oog op de kinderen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven