Van je passie je werk maken? Tips om je droom na te jagen

Naast het moederschap en jouw aandeel in het huishouden heb je wellicht ook nog een baan in loondienst. De combinatie kan behoorlijk pittig zijn, zeker wanneer je het plezier in je werk eigenlijk verloren bent en met steeds minder plezier naar je werk gaat. Als dit ook voor jou geldt, is het belangrijk dat je daarmee aan de slag gaat. Misschien lukt het zelfs om van je passie je werk te maken. Hoe? In dit artikel staan meerdere tips die je kunnen helpen bij het najagen van je droom. Met veel doorzettingsvermogen, durf en tijd kom je heel ver en lukt het jou hopelijk ook!

Kun je van jouw passie werk maken?

Heb je iets wat je heel graag doet, waar je blij van wordt en veel passie voor voelt, dan is het ideaal als je hiermee je geld kunt verdienen. Ze zeggen niet zonder reden dat je in het leven vooral je passie achterna moet gaan, maar kan je met jouw passie wel geld verdienen? Het is daarom heel verstandig om heel realistisch te kijken of het mogelijk is om voldoende inkomsten te generen met je passie. Dit doe je bijvoorbeeld door kritisch jezelf de volgende vragen te stellen.

Speelt geld een rol?

Ben je van plan om een eigen bedrijf te starten, bekijk dan eerst wat je zelf moet investeren. Bij bepaalde bedrijven heb je slechts een kleine inbreng nodig, terwijl voor andere ondernemingen je een flinke som moet investeren. Denk bijvoorbeeld aan freelance monteur die eigen gereedschap dient mee te brengen en over een eigen bus moet beschikken. Dat is aanzienlijk meer dan een tekstschrijver die alleen een laptop nodig heeft.

Het is dus belangrijk om voor jezelf te kijken of je dat geld hebt liggen én of je genoeg achter de hand hebt om de eerste periode financieel te overbruggen. Verder kan je kijken of je partner tijdelijk meer kan bijdragen aan het huishouden (of wellicht kunnen jullie zelfs leven van één salaris?) Alternatief is dat je je passie voor een baas uitoefent. Denk dan aan beroepen als grafisch designer, nagelstylist of dierenverzorger.

Heb je een opleiding nodig?

Wanneer je je passie wil omzetten in een bedrijf dan kan het nodig zijn om een (aanvullende) opleiding te doen. Ook op latere leeftijd. Zo kan je een deeltijdopleiding combineren met je gezin en je huidige werk. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zou je graag professioneel willen leren masseren? Dan is een masseur opleiding ideaal. Deze opleiding kost je gemiddeld 5 uur per week en is prima te combineren met je andere bezigheden. Of kies voor een medisch pedicure opleiding om uiteindelijk aan de slag te gaan als zelfstandig pedicure.

Wat je passie ook is, tegenwoordig zijn er een hoop deeltijdstudies waarmee je een officiële diploma kunt behalen en zo wordt het wel steeds makkelijker om van je passie je werk te maken.

Kun je je droom najagen naast je huidige baan?

Je hoeft gelukkig niet je huidige werk op te geven om je passie achterna te gaan. Je kunt voorzichtig beginnen, zoals je hierboven kunt lezen. Door je huidige werk aan te houden behoud je de financiële zekerheid, maar kan je intussen werken aan iets wat je echt heel leuk vindt. Natuurlijk staat hier tegenover dat het drukker wordt. Daar moet je je goed op voorbereiden door bijvoorbeeld afspraken te maken met je partner over de momenten waarop je kunt studeren.

Alternatief is kijken of je je kunt laten omscholen. Soms lost dat al veel op.

Heb jij jezelf de volgende vragen gesteld en ben je tot de conclusie gekomen dat het mogelijk is om van je passie je werk te maken, dan heb je nog maar één ding te doen en dat is er voor de volle honderd procent voor gaan.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Peopleimages.com – Yuri A. – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven