Groot onderdeel van de puberteit is natuurlijk dat je kind zich langzaam maar zeker steeds meer losmaakt van jullie gezin. Op naar zijn eigen leven en volwassenheid. Ondanks dat is het fijn om toch in contact te blijven met elkaar, ondanks dat de manier waarop verandert. In dit artikel lees je alles over die belangrijke verbinding met je kinderen – puber of niet – en hoe je toch een warme band houdt terwijl ze zich steeds meer van je losmaken.
Verbinding met je kinderen
Wanneer je kinderen jong zijn, is er in principe geen kunst aan. Van nature zoeken ze de verbinding met jou op: jij moet hen beschermen, bent hun veilige baken in een grote en onbekende buitenwereld. En natuurlijk stapt het ene kind vol bravoure overal op af en is een ander onzekerder, maar dat je hoe dan ook nodig bent, mag duidelijk zijn.
Hoe anders is het in de puberteit. Je zoon of dochter probeert zich langzaam maar zeker van je los te maken en zal steeds vaker zelfstandig stappen zetten in een wereld die jij niet langer kan controleren. Dat is eng. Doodeng soms. Uiteindelijk kan jij niet langer beïnvloeden wie hun beste vrienden zijn en hoe hard ze werken op school. Maar juist in die fase van hun leven is het extra belangrijk dat je de verbinding blijft zoeken met je tiener. Hoe? In dit artikel lees je verschillende manieren waarop je kunt investeren in de onderlinge band.
Zo bewaar je een fijne band met je tiener
Maak bewust tijd voor je tiener
In een groter gezin kan het makkelijk gebeuren dat je elkaar een beetje kwijt raakt. Zeker als je ook nog jongere kinderen hebt. Daarom is het des te belangrijk dat je bewust tijd maakt voor je tiener. Zie er ook de voordelen van: met je oudere zoon of dochter kan je weer heel andere dingen doen, zoals een samen op reis en een roadtrip maken, een workshop surfen, naar het klimbos of echt goede, inhoudelijke gesprekken voeren.
Schaf een gezamenlijk dagboekje aan
Als jullie allebei van schrijven houden, kan je een dagboek kopen dat je om beurten invult. Dat hoeft niet elke dag of op gezette tijden, maar gewoon wanneer de behoefte er is. Een leuk alternatief is Tussen jou en mij – een invulboek voor jou en je kind. Je kan vragen beantwoorden, gezamenlijke herinneringen opschrijven en eerlijk zijn tegen elkaar. Heel waardevol, ook voor later.
Wees duidelijk in je regels
Uiteindelijk ben je minimaal verantwoordelijk voor je kind tot zijn achttiende. Dat je bepaalde regels hanteert doe je met oog op zijn of haar veiligheid. Dus geen drank of drugs onder jouw dak. Bedenk hoe je staat in relaties en seks, en in hoeverre je daarin meedenkt (koop je bijvoorbeeld condooms voor je kind, wil je hun vriendin/vriendje gelijk ontmoeten of krijgen ze daar enige vrijheid in en mag hun nieuwe liefde blijven slapen?)
Maar: leg ook uit waarom
Hoe je het ook wendt of keert, straks zal je zoon of dochter het allemaal alleen moeten gaan doen. Het is best spannend om steeds meer een plek in te nemen aan de zijlijn. Misschien is het juist daarom fijn als je samen tot een oplossing komt waar je je beiden in kunt vinden. Leg je zoon of dochter uit waar jouw angsten liggen, vertel waarom je bepaalde regels zo belangrijk vindt en luister ook naar hun kant van het verhaal. De verbinding ligt hierbij vooral in het delen van je eigen onzekerheden en angsten, en bij hen in het gevoel dat ze serieus genomen worden.
Verdiep je in hun interesses, kleding- en muzieksmaak
Verbinding komt ook voort uit interesse. Je hoeft heus niet ineens met crop tops te lopen en te luisteren naar de laatste hits van Snelle, Master Kg of Nona als je dat helemaal niks vindt. Je hoeft geen Vroom Vroom viral op Tiktok te hebben. Sterker nog: liever niet, als je het de gemiddelde puber vraagt. Wat dan wel? Weet wat ze bezig houdt. Stel vragen op het juiste moment en lees je in. Geef hen de volle aandacht op het moment dat ze je iets willen vertellen. Hun wereld is net zo belangrijk voor hen als dat ene nieuwe boek voor jou.
Over verbinding en eerlijkheid
Naast bovenstaande tips is eerlijkheid ook een belangrijke factor naar je puber toe.
Realistisch gezien bestaat de kans dat je kind gaat experimenteren met alcohol, een keer een sigaret opsteekt om te ontdekken waarom je liever niet wil dat hij het doet, en verkering krijgt met iemand die jij het liefst persoonlijk en per direct je woning zou uit bonjouren. Ook kan het zomaar zijn dat je puber blijft zitten op de middelbare, of in elk geval een flinke terugval in cijfers laat zien.
Is dat erg? Zolang het daarbij blijft, valt het allemaal wel mee. Drugsgebruik, loverboys en soortgelijke toestanden zijn heftiger om mee te moeten omgaan – als je het mij vraagt. Per slot van rekening zijn er legio voorbeelden van mensen die bleven zitten, maar het toch maakten in het bedrijfsleven. En hoewel je zelf misschien ook weleens een biertje dronk of rookte voor je achttiende, is het met jou ook goed gekomen. Toch?
Om die reden geloof ik dat eerlijkheid binnen de opvoeding misschien wel belangrijker dan ooit is in de puberteit. Ze hoeven je niet in te lichten over elke verliefdheid, maar ze moeten weten dat ze altijd bij je terecht kunnen. Zeker wanneer ze onverhoopt te maken krijgen met sexting, online dreigementen of een fout vriendje dat hen probeert te dwingen tot dingen die ze niet willen doen.
De ultieme oplossing?
Is dit dan het ei van Columbus? Nee. Uit ervaring weet ik dat je een kind alle kansen kan bieden, maar ze toch door omstandigheden en de omgeving een andere kant kunnen opgaan dan je had gehoopt. Maar ik weet ook dat hoe benauwder pubers het krijgen van je regels en voorwaarden, hoe meer ze hun eigen weg zullen gaan en proberen los te breken van hun ouders. Met andere woorden: hoe hechter de band, hoe groter de kans dat het uiteindelijk goedkomt.
Daarom is die verbinding zo belangrijk. Niet omdat ze geen fouten zullen maken. Niet omdat ze dan nooit heftige situaties zullen meemaken of de verkeerde tegen het lijf lopen. Maar omdat ze je dan zullen toestaan hun misstappen samen op te lossen en ze weten dat jij klaar staat om ze te vangen wanneer ze vallen.
Hoe probeer jij de verbinding te koesteren met je puber? Vind je het lastig om los te laten? Of ga je er juist makkelijk mee om? En heb je tips (want die kunnen we allemaal gebruiken)? Laat ze dan zeker achter in de reacties!
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.