Zindelijkheid bevorderen: 3 hulpmiddelen die werken

Zindelijkheidstraining kan heel handig zijn. Wanneer je kindje eraan toe is om op de wc te gaan plassen, gaat het vaak redelijk snel. Zeker als ze op de opvang zien dat leeftijdsgenootjes ook naar het toilet gaat. Maar in die eerste periode wil het nog weleens misgaan. Wat je dan kan doen? In dit artikel delen we handige tips!

Oeps, ongelukje!

In het begin, wanneer je kindje net zindelijk begint te worden, kan het nog best eens misgaan. Soms omdat je vergeet te plassen voor vertrek, een andere keer omdat ze helemaal in hun spel zitten en dan weer uit angst. Kan gebeuren! Belangrijk is dan vooral dat je begripvol reageert.

Tegelijkertijd zit je er natuurlijk ook niet op te wachten om iedere keer van alles te moeten verschonen. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel handige hulpmiddelen voor dit soort momenten. Wij zetten de drie belangrijkste voor je op een rijtje.

Wat kan je kopen om de zindelijkheid te bevorderen?  

Oefenbroekjes

Voor de overgang van luiers naar ondergoed kan je oefen onderbroekjes kopen. Deze zijn op dezelfde manier aan- en uit te trekken als gewoon ondergoed, maar hebben een extraatje: ze absorberen druppeltjes (soms ook meer, afhankelijk van het merk en type dat je koopt), zodat je kindje het merkt wanneer hij een ongelukje heeft. Hij kan dan nog snel genoeg naar de wc, zonder dat hij meteen nieuwe kleren aan hoeft. Vooral als je merkt dat je peuter iets meer moeite heeft met zindelijkheid als hij aan het spelen is, kan dit een hele handige zijn om aan te schaffen.

Molton

Als je bezig bent met de nachtelijke zindelijkheid is een goede waterdichte molton een must. Het voorkomt dat je midden in de nacht ook het matras moet schoonmaken. Je pakt de molton en het hoeslaken (en wat verder eventueel nat is), verschoont bed en peuter en je kind kan weer snel verder slapen. Mocht bedplassen nu echt een blijvend probleem zijn, klik dan op het artikel voor handige aanvullende tips.

Potje

Het hoeft niet: sommige kinderen gaan vanaf het begin meteen op het toilet met een brilverkleiner. Anderen hebben iets meer moeite en gaan liever eerst op het potje. Komt vanzelf goed!

Hebben jullie iets gekocht om de zindelijkheid te bevorderen? Of ging het eigenlijk allemaal redelijk vanzelf?  

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Tomsickova Tatyana – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven