Ziek zijn als moeder? 7 redenen waarom dat nooit uitkomt

Of de R nu in de maand zit of niet, sinds corona lijken we door elk virusje al gestrekt te gaan. Als moeder (of beter gezegd, als ouders in het algemeen) komt dat natuurlijk nooit uit! Alleen al om de onderstaande 7 redenen hopen we stiekem dat we gewoon de eerstkomende zestien jaar helemaal niks meer oplopen.

7 redenen waarom je als moeder niet ziek kan zijn

Niemand zorgt voor jou

De dagen dat iemand je kussen lekker opschudde, een kom kippensoep naast je bed zette vol groente of je met enige regelmaat voorzag van een glas drinken zijn voorbij. Nu ben jij degene die de zorgende taak overneemt voor de rest van het gezin. Helaas werkt dit alleen anders dan estafette, want als jij de stok laat vallen is er meestal niemand die ernaartoe duikt en verder gaat waar jij eindigde. Jammer! Want juist als je ziek bent als moeder kan je wel wat extra liefde gebruiken.

Kinderen lijken het te ruiken als je niet helemaal lekker bent

Helaas is het dan niet zo dat ze je lekker verzorgen met zelf gesmeerde beschuitjes en zelf stilletjes in een hoekje gaan spelen om je maar niet uit je ijlende sluimerstand te hoeven halen. In tegendeel. Ze willen op je zitten, maken meer ruzie dan normaal en trekken de hele boel overhoop als je even niet kijkt. Allemaal dingen waar je helemaal geen energie voor hebt. En mocht er onverhoopt toch een beschuitje je kant op komen, dan verdwijnt die grotendeels in hun maag.

Als je echt wil uitzieken heb je een oppas nodig

Best een gek idee toch, dat ziek zijn ooit een luxe zou worden? Zonder oppas heb je geen rust, kan je niet slapen en al helemaal niet rustig je maaginhoud eruit gooien, want de kans is groot dat een van de kinderen die tijd gebruikt om iets stiekems uit te proberen. Meestal iets waardoor je je uiteindelijk nog zieker gaat voelen.

Jij weet alles

Niks ten nadele van vaders, maar moeders verzorgen in Nederland over het algemeen nog altijd ruim 70% (zo niet alle) organisatorische taken in het gezin. Wie wanneer bij welke sport is? Dat je ene dochter een excursie heeft naar de schapenboerderij komende vrijdag, je andere meedoet aan het schoolvoetbaltoernooi en je zoon deze week een extra training volgt? En waar de voetbalschoenen liggen? Zodra je ziek bent, probeer je alsnog met man en macht je wattige hersenen te gebruiken om te zorgen dat niet alles in het honderd loopt. Even bijkomen – precies wat je nu nodig hebt – is er zelfs nu niet bij.

Wie doet dan de boodschappen?

Misschien behoor je tot de lucky few wiens man de weekboodschappen haalt en eraan denkt om die specifieke mueslirepen te halen voor dochterlief, dat ene brood waar iedereen zo dol op is en voldoende fruit – maar dat hebben we niet allemaal. Ben jij ziek? Dan kan je er donder op zeggen dat de nuttige boodschappen ontbreken, maar je wel een week lang voorzien bent van verschillende soorten chips en koekjes.

De structuur verdwijnt

Natuurlijk, ze houden er heus niks aan over als ze een paar dagen wat minder ritme in hun leven hebben en later naar bed gaan. Maar jij wel. Tegen de tijd dat je weer ontwaakt uit je griep kan je van voor af aan beginnen met dat fijne ritme dat je na veel trial and error had ontwikkeld. De kinderen moeten bovendien afkicken van een overdaad aan schermtijd, te veel makkelijke maaltijden en minder duidelijke regels. Tegen de tijd dat alles weer normaal is, kan je wel een vakantie gebruiken.

Omdat je al slaap tekort kwam

Kijk, dat je met een jong kind in huis bijna geen volle nachten meer maakt, is nu eenmaal wat het is. Maar dat de schaarse nachten die je wél had ook gebroken zijn, omdat je overdag een gat in de dag hebt geslapen of in noodtempo naar de wc moet rennen? Bah!

Wat vind jij het vervelendst als je ziek bent?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Aleksandra Suzi – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven