Zo bewaar je je zelfbeheersing tussen de verleidingen

Iedereen die weleens een poging tot lijnen heeft gedaan, weet hoe lastig het volhouden is. Gastblogger Rianne weet daar alles van. Maar hoe bewaar je de zelfdiscipline in een wereld vol verleidingen? In haar blog van deze maand geeft ze 8 handige tips die haar daarbij helpen. 

Gezellig: koekje bij de thee

In Nederland, maar misschien eigenlijk overal ter wereld wel, hangen gezelligheid en eten heel nauw samen. Ga maar eens koffiedrinken bij iemand: dan krijg je er een koekje bij. Met die ene vriendin ga je graag uit lunchen en zelfs in de binnenspeeltuin neem je vaak iets te eten. ‘Kunnen de kids op de terugweg lekker slapen in de auto.’ In de strijd tegen mijn obesitas werd me dit pijnlijk duidelijk: hoe vaak je wel niet word geconfronteerd met eten, vooral op momenten dat je het niet per se nodig hebt.  

Zo liet ik touwtjes bewust iets vieren in de periode rond kerst en oud en nieuw. Ook omdat ik denk dat afvallen en gezonder leven niet afhangt van die ene week per jaar. Dan eten we nu eenmaal veel en meer. Het resultaat op de weegschaal? +0,7 Tja en dat was best even slikken. Was er net 7 kilo af, zat er na de feestdagen bijna een kilo bij.

Knop omzetten

Gelukkig kon ik redelijk snel terugschakelen naar mijn gezonde leefstijl van voor de laatste week van december. Daar helpt de structuur van de normale werkweek ook enorm bij natuurlijk. De kilo’s lieten echter even op zich wachten, maar inmiddels gaat de weegschaal weer langzaam naar beneden. Toch stelde ik voor mezelf 8 tips op: hoe kan je het beste omgaan met alle sociale activiteiten waarbij je ‘moet’ eten?

Je zelfbeheersing bewaren? Zo doe je dat!

Je moet niks

De belangrijkste van allemaal: besef dat je helemaal niets moet. Dat is misschien best lastig in een wereld waar je regelmatig hoort:

  • ‘Ah, wees niet zo ongezellig!’  
  • ‘Eentje kan geen kwaad’
  • ‘Het zit niet gelijk om je dijen’
  • ‘Eet gezellig mee’

Besef dat eten op zichzelf niet per se gezellig is, maar alle sociale interactie eromheen. Je kan best weleens iets nemen, maar dan omdat je trek hebt.

Maak overwogen keuzes

Weet je bijvoorbeeld dat je ‘s avonds een afspraak hebt met lekkere hapjes die je moeilijk kan weerstaan? Of ga je uit eten? Dan kan je daar overdag vast rekening mee houden. Eet minder koolhydraten en minder calorierijk voedsel, zodat je iets meer ruimte overlaat voor de avond. Je hoeft jezelf namelijk echt niet alles te ontzeggen, mits je er bewust mee omgaat.

Bereid jezelf voor op een etentje

Bekijk vooraf de menukaart en beslis alvast wat je gaat eten. Daarmee voorkom je dat je in het restaurant toch naar een keuze wordt getrokken die misschien minder slim is, zoals aardappeltjes of patat. Als die toch apart worden geserveerd, kan je ook afspreken dat jullie één portie delen of dat je een paar van de ander mag.

Spreek thuis af met vrienden

Als je in de stad of elders ben, maak je soms beslissingen vanuit je emotie. Het is gezellig, dus waarom zou je niet nog een beetje extra nemen? Of dat ene toetje wat er eigenlijk niet meer bij kan, maar zo ontzettend lekker is. Thuis moet je het doen met de boodschappen die je hebt. Ook een kopje thee hoeft niet altijd te worden vergezeld van een koekje, dat maakt het toch niet minder gezellig?

Plan vooruit

Echt, plannen is inmiddels hét codewoord bij ons thuis. In het begin van de week zit ik met mijn agenda en de boodschappenlijst op de bank om de hele week vooruit te plannen. Wie is wanneer thuis, hoeveel tijd heb ik om te koken en met hoeveel personen eten we? Daar pas ik de boodschappen op aan. Dit voorkomt vaak ook dat je in de supermarkt in een opwelling toch nog even die afgeprijsde chocoladereep meeneemt: hij staat simpelweg niet op je lijstje.

Vaste boodschappendag

Niet alleen lekker voor je portemonnee, ook voor de lijn: kies één of twee vaste boodschappendag(en). Ik ga vaak op woensdagochtend met Corné naar de supermarkt, ‘s middags regelmatig naar de markt. Op zaterdag ga ik een tweede keer om wat laatste verse dingen in huis te halen.

Mealprepping

Ken je dat gevoel dat je dag hartstikke vermoeiend is geweest en je doodop thuiskomt? Wie heeft er dan nog zin om iets gezonds te maken? Of dat je in de spits helemaal geen tijd hebt om een gezond ontbijt klaar te maken? Zorg er dan voor dat je eten hebt klaarstaan, wat ze ook wel meal preppen noemen. In het weekend maak ik vaak verse soep voor maandag en/of dinsdag. In onze recentelijk aangeschafte slowcooker probeer ik van alles uit en ik maak lekkere extra’s als zoete aardappelbrood (van Chicks Love Food uit het boek hieronder). Heerlijk én makkelijk als ontbijt: ‘s avonds 2 plakjes uit de vriezer halen, de volgende ochtend is het ontdooid.

Voorkom snaaien

Ik werd overdag vaak verleid door tankstations, supermarkten en de grote kantine in ons ziekenhuis. Tegenwoordig neem ik allemaal bakjes mee voor de hele dag: ik zet gewoon alles klaar in de avond, ook voor onderweg naar huis. Dit voorkomt de extra tussenstops, ik koop tussen de middag geen eten meer en ik snaai nauwelijks nog. Mijn man wordt weleens gek van al die bakjes tijdens de vaat en in de la onder het aanrecht 😉 Maar voor mijn lijf én portemonnee is het echt heel fijn!

We gaan weer vooruit!

Dankzij bovenstaande tips én de tips die mijn diëtiste geeft voor het kiezen van de juiste voeding en meer bewegen, is de weegschaal gelukkig weer in beweging gekomen. Inmiddels staat de teller op -8,5 kilo en de magische 100 komt nu echt in de buurt.

Hebben jullie nog aanvullende tips? Die zijn zeker welkom in mijn nieuwe leefstijl.

Deze gastblog is geschreven door Rianne

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *