Zelf oliebollen bakken? Tips voor de perfecte oliebol

Zelf oliebollen bakken? Dat kan best lastig zijn, want hoe pak je dat precies aan? En hoe zorg je nu voor de perfecte oliebol? In dit artikel vind je daarom handige tips, voor authentieke, verse oliebollen – die je helemaal zelf hebt gemaakt!

Zo bak je de lekkerste oliebollen

Gebruik de juiste olie op de goede temperatuur

Als je zelf oliebollen wil bakken, heb je een neutrale, vloeibare olie nodig. Zonnebloemolie is hiervoor ideaal. Koop het liefst een grote verpakking, zodat je voldoende olie hebt om in te frituren. Je kunt prima een gewone metalen pan pakken: de olie kan je na afloop, als hij is afgekoeld, teruggieten in de verpakking of in losse literflessen, zodat je deze eventueel nog eens kan gebruiken bij een ander gerecht – of kan weggooien (bij een inzamelpunt). De beste temperatuur om oliebollen in te bakken is 180°C. Hiervoor kan je een speciale thermometer gebruiken die je in de olie hangt.

Volg een goed recept

Natuurlijk kan je kant-en-klare bakmixen kopen, maar de allerlekkerste oliebollen bak je volgens een authentiek recept. Op Rutger Bakt vind je bijvoorbeeld het recept dat zijn vader altijd gebruikte om op oudejaarsdag oliebollen te bakken en bij Miljuschka een variant met appel, kaneel en cranberries. Houd er rekening mee dat je hiervoor gist nodig hebt en wat meer tijd kwijt bent, maar dat het resultaat de moeite absoluut waard is.

Gebruik de oven als warmtekast om het beslag te laten rijzen

Om het beslag te laten rijzen, heb je een warme plek nodig. Je hoeft als hobbybakker natuurlijk heus geen professionele warmtekast aan te schaffen; je oven volstaat door hem minimaal te verwarmen. Hoe je dit het beste doet, lees je hier.

Doop de lepel(s) in de olie voor je bakt

Misschien heb je weleens oliebollen gebakken en bleef het beslag zo kleven aan de lepel(s)? Om dit te voorkomen steek je de lepel(s) eerst in de olie, daarna pas in het beslag. Klein trucje, maar het bakt een stuk makkelijker.

Less is more

Hoe meer oliebollen je in de pan gooit, des te sneller de temperatuur van je olie daalt. Koudere olie betekent weer dat de oliebollen meer vet opnemen en minder lekker zijn. Dus houd het echt bij een paar oliebollen per keer. Dat duurt misschien wat langer, maar doet de smaak echt goed.

Experimenteer

Oefening baart kunst. De kans dat je, zonder hulp, meteen een perfecte oliebol weet te bakken is natuurlijk klein. Daarom is het handig als je gewoon blijft oefenen en experimenteren. Want hoewel een oliebol traditioneel bij oud en nieuw hoort, is hij medio februari heus niet minder lekker. Probeer meerdere recepten uit, voeg eens een appel toe en kijk eventueel wat de verschillende temperaturen van je olie doen met de oliebol. En kijk ook online naar tips, zoals deze:

Ga jij komende oud en nieuw zelf oliebollen bakken? Welke smaak is jouw favoriet?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Lizzy Komen – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven