Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

10 dingen die je pas snapt als je zelf kinderen hebt

‘Wacht maar tot je zelf kinderen hebt’ – ik vond dat altijd zo’n onzin. Want waarom snap je dan bepaalde dingen pas? Nu ik zelf moeder ben, begrijp ik het wel. Je kan je namelijk niet overal op voorbereiden. Bepaalde zaken moet je echt zelf ervaren.

Wacht maar tot je zelf kinderen hebt…

Van tevoren heb je misschien allerlei bijzondere fantasieën over hoe het straks allemaal zal gaan als je kinderen hebt. Of de werkelijkheid het daarbij haalt, is een beetje afhankelijk van jouw gedachten. De kans is echter klein: soms zal je jezelf misschien afvragen waar je in hemelsnaam aan begonnen bent.

Het ouderschap kan ontzettend overweldigend zijn, waardoor je soms het gevoel kunt hebben dat je het niet gaat redden. Dat je naar andere ouders kijkt en het idee hebt dat zij allemaal wel weten waar ze mee bezig zijn; waarom jij dan niet? Het komt goed, echt! En er is niks mis mee als je de volgende zaken een beetje had onderschat of zelfs niet ingecalculeerd.

Wat je dan pas echt snapt als je zelf kinderen hebt?

Alles draait om de baby

Maar. Echt. Alles. Even de deur uit voor een paar boodschappen? Vooraf controleer je de luiertas een stuk of tien keer (hoewel dat gedeeltelijk zal liggen aan de zwangerschapsdementie) en je bent voorbereid op élk mogelijk scenario: spuitluiers, honger, troost, kou, warmte… Betekent trouwens niet dat je die tas gegarandeerd meeneemt. Op het moment dat zich echt een ramp voltrekt (in de vorm van een gigantische poepluier), zou je hem zomaar thuis hebben kunnen laten staan.

Je kunt niet meer spontaan weg

Soms zal je ervaren dat je er compleet doorheen zit. Eigenlijk zo erg, dat een oppas geen overbodige luxe zou zijn. Maar na vier clustervoedingen om 2 uur ‘s nachts is die er niet. En als je borstvoeding geeft is het de eerste tijd sowieso niet echt handig om buitenshuis te gaan chillen zonder baby, omdat je borsten er anders af knallen vanwege de stuwing.

Nachtrust? Wat was dat ook alweer?

Weet je nog: vroeger, toen je zeeën van tijd had, maar toch dacht dat het druk was? In die periode kreeg je ook nachtrust, zo’n bijzonder fenomeen waarbij je de gehele nacht doorslaapt. Waarschijnlijk heb je geen idee meer hoe het voelt. Fijn dat je hierop vast kon oefenen tijdens de zwangerschap, toen je ook in de nacht moest plassen.

Kinderen en hun eeuwige fases: ze bestaan echt

Je hoorde anderen er misschien weleens over klagen, meestal met oudere kinderen, maar nu mag je zelf ervaren hoe ze elkaar opvolgen. Terwijl de visite wegsmelt bij je kleine -ogenschijnlijk verlegen– meisje, weet jij dat ze transformeert tot een draak wanneer iedereen weg is. Die fase gaat wel voorbij hoor, betekent alleen niet dat het ook zo voelt wanneer je er middenin zit.

Roze wolk? Die hebben we echt niet allemaal

De één heeft hem wel, de ander totaal niet. Allesomvattende liefde voel je waarschijnlijk wel voor je kindje, maar die zo verheerlijkte roze wolk kan best behoorlijk grijs zien. Soms heeft het de tijd nodig om overal aan te wennen en dat is oké. Accepteer dat van jezelf en laat het zijn beloop.

Schuldgevoel hoort bij ouderschap en je doet er niks tegen

Behalve de nageboorte komt nog iets anders ter wereld tijdens de bevalling: een immens schuldgevoel. Omdat je naar de wc moet en de baby laat huilen in de box, omdat je even helemaal geen zin hebt om op te staan midden in de nacht, omdat je de kinderen naar een oppas brengt zodat je zelf kunt sporten, omdat je niet oplette en je dreumes daardoor zijn teen stoot… Bedenk het maar en je kunt je er schuldig over voelen.

Haaruitval na de bevalling

Met plukken tegelijk. Niet direct, maar op het moment dat je jezelf veilig waant. Echt, haaruitval na de zwangerschap voelt bijna als een aanslag op je vrouwelijkheid. Je weelderige haardos maakt onder invloed van de hormonen plaats voor een lullig plukje. En je doet er weinig tegen.

Kolven is niet leuk

Je dacht er misschien nooit eerder over na en niet elke vrouw schijnt het zo te ervaren, maar na een kolfsessie wist ik in elk geval voorgoed hoe een melkkoe zich moet voelen. Niet leuk!

Je hormonen blijven nog wel even…

Last van PMS? Dan kun je wel nagaan hoe het na de geboorte gaat met je hormonen. Die vliegen alle kanten op en zijn gewoon niet onder controle te houden. Het ene moment eet je stiekem de kast leeg, dan weer loop je als een blij ei te pronken met baby in de kinderwagen en het volgende moment zit je huilend op de bank van ellende/geluk/boosheid/verdriet/liefde. Je kan het zo gek niet verzinnen.

Afvallen na de bevalling is een (soms) mythe

Gelukkig niet voor elke vrouw, maar wat ik maar wil zeggen: pin je niet te zeer vast op die borstvoeding. Het is geen wondermiddel. Maat 36 krijg je nog steeds alleen maar als je bouw het toelaat, je postnatale lichaam niet blijvend is veranderd en je hier moeite voor wil doen. Je kan maar beter voorbereid zijn!

Wat zijn voor jou dingen die je pas écht snapte toen je kinderen kreeg?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, VGstockstudio – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids