Witte rum is een veelzijdige drank die het heel goed doet in cocktails. Met de herfst voor de deur kunnen we af en toe wel wat extra warmte gebruiken toch? Heb je een gezellig Halloweenfeestje tot in de late uurtjes, ga je met vrienden op stap of wil je gewoon een avondje borrelen met vriendinnen? Deze klassieke witte rum cocktails doen het altijd goed!
Wat is witte rum precies?
Je kent witte rum waarschijnlijk wel van de merknamen Bacardí, Captain Morgan en Malibu. Het is een soort rum die gemaakt wordt van suikerriet of melasse, een stroopachtig bijproduct dat ontstaat tijdens de productie van (witte) suiker. De drank is transparant van kleur en heeft, anders dan donkere rum, een mildere, licht zoete smaak. Daarom is het een geweldige basis voor mixdrankjes.
5 klassieke witte rum cocktails
Mojito
Oorspronkelijk komt de mojito van Cuba, waar mensen het al jaren drinken. In Nederland is hij ook al een aantal jaar razend populair en dat komt misschien wel door de veelzijdigheid. Naast witte rum bevat een klassieke mojito limoen en munt, maar je kan eindeloos variëren met andere fruitsoorten om hem wat zoeter te maken: van passievrucht tot aardbei. Voeg eventueel nog wat (vruchten)siroop toe naar smaak en je hebt ineens een heel ander drankje voor je neus staan! Voor deze witte rum cocktail gebruik je een longdrinkglas.
De klassieke mojito maak je zo:
- Verse muntblaadjes
- Het sap van één limoen
- 2 theelepels rietsuiker
Stamp de blaadjes en roer de suiker door het sap zodat het oplost.
- 40-50 ml. witte rum
- Bruiswater
- Ijsblokjes
Voeg een rietje toe en garneer het glas eventueel met een schijfje limoen.
Daiquiri
In de basis lijkt een klassieke daiquiri op de Britse grog – een drankje dat in de achttiende eeuw vaak werd gedronken door zeelui. De cocktail zoals we hem nu kennen, is echter afkomstig uit het begin van vorige eeuw. Anders dan de mojito drink je hem niet in een longdrinkglas maar gebruik je een Martiniglas of een coupette.
De klassieke daiquiri maak je zo:
- Het sap van een verse limoen
- 2 theelepels rietsuiker
(Mixen in een cocktailshaker tot de suiker is opgelost)
- 40-50 ml. witte rum
- Halve ijklontjes en geschaafd ijs
Als je deze cocktail in het glas schenkt, gebruik dan een theezeefje. Op die manier krijg je de klassieke gladde structuur. Eventueel kan je garneren met een schijfje limoen. Je kan de daiquiri ook maken met vruchten als aardbei, banaan of passievrucht. Het verse fruit stop je dan met de overige ingrediënten in een blender; je maalt het dan fijn tot een gladde drank en schenkt deze in een glas.
Baco
De baco kennen we allemaal wel: hij ontleent zijn naam aan de ingrediënten Bacardí (een merk dat witte rum verkoopt) en cola, en is de meest simpele cocktail die je maar kunt maken. Daarom kan hij eigenlijk niet mislukken. Hoogstens te sterk worden. Je pakt een longdrinkglas en vult dit met ijsblokjes. Daarna voeg je 50 ml. witte rum toe aan je glas en daarna schenk je het vol met cola. Je kunt het voorzichtig roeren en garneren met een schijfje limoen. Het is overigens ook lekker om citroen of limoen te mengen met de witte rum voor je de cola toevoegt. De cocktail krijgt dan een iets frissere smaak.
Piña Colada
Hopelijk zit je nu niet met de gelijknamige hit van K3 in je hoofd 😉 Het drankje zelf is echter even vrolijk als het liedje: een piña colada brengt de zomer terug. Met de tropische smaken zit je weer even op vakantie en dat kunnen we komende herfst vast wel gebruiken! Deze cocktail is zo populair dat hij zelfs zijn eigen glas kreeg om in te serveren.
Zo maak je een piña colada
Vul je glas met schaafijs.
- Naar smaak: 3-4 stukjes verse ananas (zachtjes platdrukken in de onderkant van een shaker); deze kan je ook weglaten als je dit niet lekker vindt.
- 25 ml. vers ananassap
- 35 ml. kokoswater of kokosmelk (met kokosmelk krijg je een cocktail zoals op de foto hierboven, met kokoswater een meer doorzichtige variant)
- 2 theelepels rietsuiker
Het sap, kokoswater en de rietsuiker voeg je toe en roert het geheel door elkaar.
- 40-50 ml. witte rum
Shaken en uitschenken in je glas. Vindt je het niet zo lekker met geschaafd ijs? Dan kan je ook deze cocktail door een theezeefje schenken en zo het ijs eruit halen.
Van de piña colada bestaan allerlei varianten, zoals deze lekkere Antilliaanse versie. Hierin zit niet alleen kokosmelk, maar ook gecondenseerde melk. Het maakt deze witte rum cocktail net iets zoeter. Je kan eventueel ook een witte rum met kokossmaak gebruiken, zoals Bacardí Coconut Flavoured Rum of natuurlijk Malibu.
Caipirinha
Tot slot de caipirinha, die een oorsprong kent in Brazilië. Hier gebruikten mensen het tegen de griep, maar inmiddels werkt deze cocktail ook prima als gezelligheidsmedicijn! Deze laatste cocktail in het rijtje volgt weer een meer traditionele mix met witte rum. Zo bevat hij ook limoen en ijs, maar toch smaakt hij net weer even anders.
Dit heb je nodig voor een goede caipirinha:
- Verse limoen, gesneden in partjes
- 2 theelepels rietsuiker
- Schaafijs
Druk de limoenpartjes fijn onder in je glas en voeg zowel de suiker als het ijs toe. Even roeren.
- 50 ml. Cachaça toevoegen (een specifieke witte rumsoort die wordt gebruikt om klassieke caipirinha’s mee te maken)
Nog even doorroeren en klaar!
De oorsprong van rum
De term rum is afkomstig van het Engelse woord ‘rumbullion’, dat onrust of herrie betekent. Dit woord kwam op in de zeventiende eeuw en verwees naar de drank die zeelui op scheepvaartreizen dronken om de reis draaglijker te maken. Toch ligt de oorsprong van (witte) rum niet in Europa, maar in het Caraïbisch gebied. Hier maakten ze rum van suikerriet – wat nog altijd het belangrijkste ingrediënt is. Inmiddels is deze drank geliefd over de hele wereld en een perfect ingrediënt voor cocktails of om mee te koken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een scheutje witte rum door je pannenkoeken?
Onderscheid tussen verschillende soorten rum
Op het oog kan je rum onderverdelen in twee soorten: wit en bruin. Die laatste rijpt soms jaren in eikenhouten vaten en komt zo aan de donkerdere kleur. Ook voegen fabrikanten soms melasse toe of karamel om een donkerdere kleur te krijgen – wat je zwarte rum noemt.
Witte rum bevat daarentegen minder suiker en is daarom frisser. Om tegemoet te komen aan liefhebbers van cocktails zijn er echter ook soorten die een toegevoegde zoetere smaak hebben: zoals rum met een kokossmaak of Bacardí Razz.
Ongerijpte drank?
Helemaal ongerijpt is de witte rum niet: het gaat echter wel om een korte periode van 0-5 jaar. In tegenstelling tot andere soorten bevat deze geen kleurstoffen of verkleuring door het vat en is transparant. Qua smaak is de witte rum bovendien vaak iets scherper.
Rum in unieke smaken
Misschien wel het leukste aan deze alcoholische dranksoort is zijn veelzijdigheid. Dat zit hem niet alleen in de kleur, al dan niet toegevoegd. Ook is rum, anders dan bijvoorbeeld wijn of whisky, minder afhankelijk van zijn leeftijd om te kunnen categoriseren. De belangrijkste manier om namelijk een onderverdeling te maken in de soorten rum die je kunt kopen, is het land of gebied van herkomst. Deze hebben namelijk allemaal hun eigen karakter en bijbehorende smaak. En dat is natuurlijk wel zo leuk om mee te experimenteren voor je cocktails:
- Cuban White Rum: een van de meest geliefde soorten witte rum door zijn kruidige, zoete smaak met een vleugje anijs.
- Jamaican White Rum: deze is net iets sterker dan Cuban white rum. Het heeft een krachtige, bloemige geur en smaakt naar kaneel en nootmuskaat.
- Martinique White Rum: een van de zachtste soorten witte rum. Het heeft een aangename, delicate kruidige smaak met hints van vanille en kokosnoot.
Wat is jouw favoriete witte rum cocktail?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
©Magic cinema – Shutterstock