Wijn weigeren tijdens de zwangerschap: 13 smoesjes

Tijdens feest- en verjaardagen is het een extra uitdaging om je zwangerschap stil te houden. Zodra je geen alcohol meer drinkt, gaan bij iedereen de alarmbellen af. Daarom in dit artikel 13 handige smoesjes om nog even te kunnen verzwijgen dat je zwanger bent. Zo sla je dat ene wijntje zonder problemen af!

Je drinkt niet? Ben je…? 

Alcohol is eigenlijk zo gemeengoed in onze maatschappij dat wanneer je een glas wijn of dat ene biertje afslaat, mensen meteen willen weten of je zwanger bent. Echt heel anoniem die eerste maanden doorkomen gaat alleen bijna niet. Dus tenzij je jezelf opsluit als kluizenaar, kan je je beter behelpen met één van deze 13 smoesjes om toch wijn te kunnen weigeren tijdens je zwangerschap.

Benieuwd waarom het tijdens je zwangerschap beter is geen alcohol te drinken (dus ook niet dat ene glaasje)? Lees dan vooral dit artikel!

Wijn weigeren tijdens de zwangerschap? Met deze smoesjes geen probleem!

Ik moet rijden

De allerbeste smoes van allemaal waarschijnlijk. Want jij bent een heel verantwoordelijke moeder die nog geen druppel drinkt wanneer ze achter het stuur kruipt. Iets dat je altijd zou moeten doen natuurlijk, maar dat terzijde. En dat ene biertje of dat glas wijn kan dus ook niet. 

Je bent laatst ziek geweest

Heel Holland heeft griep van september tot en met maart (en dit jaar zelfs tot ergens in juli), dus leef je uit! Je maag moet nog herstellen en je kan best naar die verjaardag toe hoor, alleen zit drinken er even niet in. Gewoon voor de zekerheid. 

Veins een alcoholallergie

Hij bestaat. En dat je er nooit eerder last van had? Tja, hooikoorts heb je toch ook niet per se vanaf je geboorte? 

Je gebruikt medicatie tegen… 

Verzin maar een goede smoes waarbij je antibiotica moet nemen die niet samengaat met alcohol. Een simpele keelontsteking kan al genoeg zijn. ‘Maar volgende keer nemen we wel een wijntje om het goed te maken,’ lach je bij vertrek – wetend dat die volgende keer pas volgend jaar is. 

‘We proberen zwanger te raken’

Ook een prima smoes om wijn te weigeren natuurlijk. Je kan best een tipje van de sluier oplichten tegen een goede vriend. Dan weet hij of zij dat je ermee bezig bent, maar hoef je het grote nieuws nog niet naar buiten te brengen. Scheelt je de rest van de avond meteen ongemakkelijke vragen! 

Een kater van gisteravond

Een beetje zwangere vrouw is doodop en hoeft er dus weinig moeite voor te doen om met gepijnigd gezicht te vertellen hoe verschrikkelijk heftig die halve krat bier van gisteravond erin hakte. ‘Laat me maar een keer verstandig zijn,’ glimlach je dapper, terwijl je Oscar-waardig naar je hoofd grijpt. Je zal misschien nog een paar keer hetzelfde verhaal moeten ophangen (zeker wanneer de rest wel lekker door drinkt), maar je hebt ook meteen een smoes om op tijd naar huis te gaan! 

Vriendin X staat op springen

En je moet nuchter blijven om haar te begeleiden naar het ziekenhuis. Ja, je baalt er zelf ook van, maar hé, dat is vriendschap! 

Gezonder leven

Misschien omdat het nieuwe jaar net begonnen is en je nog vol goede voornemens zit, mogelijk omdat je een na-zomers bittergarnituurbuikje hebt of gewoon omdat je rigoureus de knop wil omgooien. Om deze smoes van het gezonde leven te gebruiken, kan je altijd wel een goed argument verzinnen toch?

Neem het glas wijn aan en dump de drank

Vergt wat durf, maar kan een ideale oplossing zijn. Zeker wanneer de rest toch al wat wankeler staat en begint te praten met een dubbele tong, kan je dat ene wijntje best aannemen. Wissel eventueel van glas met je partner in crime of gooi hem in een aangrenzende plantenbak!

Morgen een lange dag

Dis sterke verhalen op over vroeger en zucht weemoedig hoe jammer het soms is dat je ouder en verantwoordelijker wordt. Maar ja, morgen wordt een hele lange dag en je moet er niet aan denken om doodop aan de slag te moeten. Grote kans dat je bijval krijgt van andere vermoeide dertigers die gek worden van de drukte.

Weddenschap

Zeker als mensen je kennen als die ene persoon die wel van een lekkere cocktail houdt of die de kroeg sluit, kan je best roepen dat je een gekke weddenschap bent aangegaan. Als jij een maand niks drinkt, mag je die geweldige schoenen van € 250,00 uitkiezen. Die kans kon je natuurlijk niet laten liggen, snappen je vriendinnen ook! 

Dat maagzuur elke keer…

Je voelt je de laatste tijd niet helemaal lekker meer: elke keer nadat je een glas alcohol hebt gedronken, speelt je maag op. Daarom heb je besloten de wijn even een paar weken te laten staan. 

Regel alcoholvrije cocktails/rosé/wijn

Laat je man of vriend naar de bar lopen of (op je eigen feestje) schenk in de keuken je glas vol met alcoholvrije drank. Ben je meteen van de vragen af. 

Maar… je kan het natuurlijk ook eerlijk vertellen

Als je geen zin hebt om constant op je hoede te zijn of het gewoon keihard wil uitschreeuwen, kan je best iemand vertellen dat je zwanger bent. Denk aan je zusje of een hele goede vriendin. Dan ben je het in elk geval kwijt. Het scheelt je smoesjes bedenken bij de mensen die het dichtst bij staan en zo heb je er meteen een partner in crime bij.

Gebruik(te) jij in het begin weleens een smoesje om wijn te kunnen weigeren tijdens de zwangerschap? 

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Prostock-studio – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Een gedachte over “Wijn weigeren tijdens de zwangerschap: 13 smoesjes”"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven