Wie is de mol? 2023 | Nabespreking afl. 8: Brandpunt

Eigenlijk kunnen we er bijna niet meer omheen na aflevering 8 (Brandpunt). Als je alle acties en hints bij elkaar optelt, lijkt Jurre toch echt de mol te zijn. Nu al. Ik zou het persoonlijk jammer vinden, omdat het er allemaal zo dik bovenop ligt sinds drie afleveringen geleden en hoop stiekem nog steeds op een klapper van een verrassing à la Everon, maar ben bang dat dit het is. Ook deze aflevering wijzen alle pijlen (bijna in neon) richting Jurre. Hieronder lees je hoe dat zit. Maar wees niet bang, mocht je in een andere tunnel zitten, er komen ook nog andere theorieën voorbij!

Aflevering 9 WIDM 2023 – Titel: Brandpunt

De betekenis van het brandpunt komt voor binnen verschillende wetenschappen. Simpel uitgelegd worden binnenkomende lichtstralen gebroken door een lens. Het punt waar twee lichtstralen elkaar vervolgens (na het breken) treffen, noem je het brandpunt. Verder komt de term voor in de fotografie, waar met name de brandpuntsafstand van belang is.

Overigens heb ik geen idee hoe we dit aan een specifieke kandidaat kunnen linken. Het slaat vooral op de aflevering volgens mij, waarin wild life fotografie een grote rol speelt.

De kandidaten in de auto

Voor ze aan de opdracht beginnen, zitten de kandidaten een beetje te kletsen in de auto. Soy doet Daniël op een grappige manier na en ze lachen allemaal. Maar dan zegt Daniël ineens iets bijzonders: ‘Ik zou niet zover gaan voor een vrijstelling.’ We weten allemaal dat hij in een eerdere aflevering het volledige geldbedrag zonder knipperen inwisselde voor jokers. Naar eigen zeggen, is dat omdat hij op de mol zit en dus geen vrijstelling nodig heeft om naar de finale te kunnen. Persoonlijk vind ik nog steeds dat dit ook iets is dat de mol zou kunnen zeggen.

Een nieuwe penningmeester?

Soy en Jurre hadden ooit een bondje, maar na de opdracht in de Roze Kerk (aflevering 6) vertrouwden ze elkaar niet meer zo en verwaterden hun afspraken. Nu heeft Jurre echter een plan waarbij hij Soy nodig heeft. Zelf kan hij geen penningmeester worden – daarvoor vinden de anderen hem te verdacht – maar misschien lukt het zijn medekandidaat wel. Op voorwaarde dat Jurre hem deelgenoot maakt van de informatie die hij kreeg tijdens de molafspraak, wil Soy wel een poging wagen.

Op weg naar de tweede opdracht (lasergame) oppert Soy dat hij wel graag penningmeester zou willen worden. Wat dat betreft is de groep dit jaar nogal vriendelijk en meegaand, want niemand protesteert echt en zo krijgt Soy vrij gemakkelijk de pot in handen.

Opdracht 1 WIDM 2023: Focusgroep (max. € 2.000,00)

Uitleg van de opdracht Focusgroep

De kandidaten komen bij Rik aan in een prachtig nationaal park. Ze mogen hier een serie van drie foto’s maken van wilde dieren die samen een verhaal vertellen. Voor ze kunnen starten moeten ze kiezen uit vier enveloppen:

 • € 0,00
 • € 1.000,00
 • € 2.000,00
 • Vrijstelling voor de finale

Elke kandidaat mag een envelop pakken en degene die de mooiste serie schiet, krijgt de inhoud van zijn envelop. Envelop 2 lijkt populair, omdat Soy en Daniël daar redelijk tegelijk op af gaan. Uiteindelijk krijgt Soy nummer 2, daarna Daniël 1, Jurre 4 en Ranomi 3.

Verdacht gedrag in opdracht 1

Wat mij eigenlijk direct opvalt, is dat Jurre een briljant concept heeft: de billen van dieren fotograferen en daar een mooi verhaal over Body Positivity aan vastplakken. Waarom dit briljant is?

 • Je hoeft geen geoefend fotograaf te zijn om de dieren van achter de fotograferen en er een redelijke foto uit te krijgen.
 • Het verhaal is meteen duidelijk, voor iedereen.

De mol weet vooraf wat de bedoeling is van een bepaalde opdracht en Jurre zou dus heel goed vooraf al kunnen hebben uitgedacht hoe hij dit zou aanpakken én welk verhaal hij erbij kon verzinnen.

Toch staat hier tegenover dat Jurre voor zijn werk programmamaker is. Hij ontwikkelde meerdere eigen programma’s en moet dus wel creatief zijn en snel kunnen schakelen. Dus als hij niet de mol is, heeft hij hier gewoon, zoals zijn achternaam al zegt, geluk gehad.

Wie verder enigszins verdacht is op de achtergrond, is Daniël. Waarschijnlijk omdat ik in een tunnel zit 😉 Maar niettemin schiet hij prachtige plaatjes en verzint ook hij een mooi verhaal – dat uitstekend past bij de omgeving en de opdracht. Wellicht heeft hij vooraf een snelcursus fotografie gedaan? Bovendien pakte hij relatief snel een envelop. Ik ga er vanuit dat de mol voorkennis heeft van wat er in welke envelop zit, dus niet gek dat hij nummer 2 pakte en daarna voor 1 ging (wellicht bevatte die nul euro).

Verklaring titel: Focusgroep – Daniël kiest ervoor om groepen dieren op de foto te zetten. Dit zou een directe hint naar hem als mol kunnen zijn.

De uitslag van opdracht 1

Daniël heeft een 7,5; Soy en Ranomi allebei een 5. Jurre wint met een 8.

Er komt op het laatst een interessante twist. De winnaar van de opdracht mag namelijk kiezen of hij zijn eigen envelop openmaakt of één van de andere drie. Hij moet daarom goed kijken naar de pokerfaces van de kandidaten (hebben we hem weer!) Zij mogen namelijk eerst even kort spieken welke inhoud hun envelop heeft en daarna Jurre proberen om de tuin te leiden.

Tja, met in mijn achterhoofd dat Jurre zich deze aflevering wel heel sterk in de kijker speelt als mol, verbaast het me niet dat hij wisselt met Soy (onder het mom van: ‘Iedereen wilde die envelop hebben’) en de vrijstelling wint voor de finale.

Test

Dit seizoen zitten er meerdere testen in die net even anders lopen dan anders: tijdens de roadtrip, waarbij een aantal spelers hun eigen plek voor de eliminatie kochten, vorige keer met de analoge test en nu dus een test met daarin vragen voor de toekomst. Een leuke manier om de kandidaten te stimuleren om de uitslag te manipuleren.

Opvallend:

 • ‘De mol hoeft nooit naar huis,’ klinkt Rik als voice-over terwijl Jurre pontificaal in beeld is.
 • Daniël zit nog steeds op Jurre, aangezien hij een volledige test op hem heeft ingezet. Waarbij ik me wel afvraag waarom de regie dit zo nadrukkelijk in beeld brengt. Dat zou niet hoeven wanneer ze Jurre als mol nog even onder de radar willen houden.

Vragen uit de test aflevering 8

 • Hoeveel tegenstanders gaat de Mol raken tijdens de lasergame opdracht? (1, 2, 3, 4, Geen)
 • Uit hoeveel kooien gaat de Mol geld pakken tijdens de lasergame opdracht? (1, 2, 3, 4, De Mol gaat geen geld pakken)
 • Hoeveel levens houdt de Mol over? (3, 2, 1, Geen)
 • Heeft de mol een kistje opengemaakt?
 • Als hoeveelste gaat de mol abseilen (als eerste, tweede, derde, vierde, De Mol gaat niet abseilen)

Opdracht 2 WIDM 2023: Vuurproef (max. € 3.000,00)

De bedoeling van opdracht 2

Op een veld staan meerdere kooien met geld. Als je dat op tijd weet te pakken, voorkom je dat het geld letterlijk in vlammen opgaat. Hoe je die kooien opent? Daar kunnen de kandidaten achter komen als ze hun tegenstanders uitschakelen. Wanneer je een tegenstander raakt, laat deze een label vallen met informatie. Hiermee kunnen ze uiteindelijk de kooien open. De labels en het geld kan je vervolgens veiligstellen in de save zone. Hier gaan ook de kandidaten naartoe wanneer ze worden neergeschoten. Heb je een label in je hand wanneer je wordt afgeschoten? Dan telt deze niet meer mee. Verder is het nog van belang om te weten dat iedereen (dus ook de tegenstanders) drie levens heeft.

Welke bedragen zijn er te winnen in opdracht 2 (Vuurproef)

 • € 1.250,00 (kooi 1)
 • € 1.000,00 (kooi 2)
 • € 500,00 (kooi 3)
 • € 250,00 (kooi 4)

Opvallend gedrag in Vuurproef?

Daniël is als eerst af, mede dankzij de fanatieke Soy die ook op medekandidaten schiet. Is dit dan meteen een hint naar hem als mol? We zagen namelijk dat hijzelf de betreffende vraag, hoeveel kandidaten de mol zou afschieten, beantwoordde met twee. Jurre voegt zich niet veel later bij hem in de safe zone, omdat ook hij af is. Bovendien met een tag in zijn hand: kooi nummer 3 telt daardoor niet meer mee. Aangezien je op de borst van de tegenstander ziet staan welke kooi hij vertegenwoordigt, is het iets minder verdacht dat Jurre hiermee slechts € 500,00 uit het spel laat gaan. Het zou in elk geval logisch zijn wanneer de mol kooi 1 of 2 saboteert.

Daniël baalt enorm. Misschien omdat hij de mol is? Buiten het veld is het een stuk moeilijker om nog te mollen natuurlijk, omdat je in de save zone behoorlijk in de kijker staat. Zeker als er nog iemand naast je staat die alles weet te controleren.

De etherdiscipline is deze keer op hoog niveau; weinig gemol. Op zich ook verdacht.

Aangezien de testvragen ook gingen over de lasergame-opdracht, is het nu tijd voor de kandidaten om de boel te manipuleren. Hoewel het soms lastig is, want als je de mol niet bent, hoe kun je dan zorgen dat hij een ander neerschiet?

Geld verdiend: € 2.250,00

Op de tags staan seizoenen van Wie is de mol? De plek waar dat plaatsvond, correspondeert met een windrichting op de kaart (Noord, Oost, Zuid, West). Hiermee kunnen ze de sloten openen die bij de kooien horen. Ranomi heeft de eerste kooi open en pakt € 1.250,00 en ook kooi 2 gaat open met € 1.000,00. Het overige geld gaat in vlammen op.

Geen afvaller deze aflevering

Opnieuw loopt alles anders deze keer. De laatste opdracht (het abseilen) zal namelijk in aflevering 9 plaatsvinden met aansluitend de eliminatie. We moeten dus nog een week wachten om te zien wie naar huis gaat. Hoewel dit gunstig is voor je punten, is het ergens toch jammer om nog langer in onzekerheid te zitten.

Online verdenkingen na aflevering 8

Siem verdenkt Jurre nu al een paar weken. Deze week is niet heel anders.

Gido zit inmiddels ook volledig in een Jurre tunnel en heeft nog een aantal aanvullende hints die naar hem zouden kunnen verwijzen.

Wie is de mol na aflevering 8 (Brandpunt) van seizoen 2023?

Jurre lijkt onmiskenbaar de mol, maar bijna van het niveau waarvan bijna iedereen vorig jaar dacht dat het wel Kim-Lian moest zijn. En dat maakt dat ik hem nog steeds niet volledig verdenk. Zou het er echt zo dik bovenop liggen – in zowel de hints als de opmerkingen van medekandidaten? Alleen Daniël kwam immers deze aflevering naar voren met de uitspraak dat hij op Jurre zit en een volledige test op hem invulde, vorige keer. Het zou niet voor het eerst zijn dat de mol op die manier een andere kandidaat verdacht maakt en op die manier de verdenkingen van zich afschudt. Ja, die tunnel is hardnekkig dit jaar.

Wie is jouw mol van 2023? Ga je voor Jurre, Daniël, Soy of Ranomi? Heb je nog nieuwe hints en theorieën? Viel jou ander gedrag op dan hierboven staat? En hoe verklaar jij de titelnaam ‘Brandpunt’? Laat het allemaal weten onder dit artikel of in een DM op insta! Ik ben benieuwd.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Nabesprekingen Wie is de mol? 2023

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven