Wie is de mol? 2023 | Dit zijn de kandidaten

Wie is de mol? 2023 staat voor de deur. We reizen dit keer af naar Zuid-Afrika, Kaapstad (provincie West-Kaap) om precies te zijn. Anders dan vorig jaar zitten er dit jaar weer gewoon tien kandidaten in het spel. Van Froukje de Both tot de, wellicht iets minder bekende, Sarah Janneh. Om je alvast meer informatie te geven over de kandidaten van seizoen 23 kan je hieronder de belangrijkste details vinden: sterrenbeelden (denk maar aan ’tweelingen’ Thomas in 2017), geboortedatum en wat andere weetjes die handig kunnen zijn. Verder kan je op De Mamagids als altijd weer een wekelijkse nabespreking in de gaten houden. Kom dus zeker nog even langs op zondag!

De kandidaten van Wie is de mol? seizoen 2023

  • Anke de Jong
  • Annick Boer
  • Daniël Verlaan
  • Froukje de Both
  • Jurre Geluk
  • Nabil Aoulad Ayad
  • Ranomi Kromowidjojo
  • Sander de Kramer
  • Sarah Janneh
  • Soy Kroon

Wie is Anke de Jong?

Leeftijd 35
Geboortedatum: 15 september 1987
Sterrenbeeld maagd

Als je hoort dat iemand hoofdredacteur is van een gerenommeerd modeblad als Elle, verwacht je misschien een vrouw op middelbare leeftijd. Anke de Jong is echter nog maar 35 en timmert hard aan de weg van haar eigen succes. Naast hoofdredactrice is ze namelijk ook een graag geziene gast bij RTL Boulevard, waar ze regelmatig aanschuift als modedeskundige.

Haar verhaal begint na haar geboorte in Heerenveen, in het Friese dorpje Gorredijk. Na de HAVO vertrekt ze naar Amsterdam, zoals je hier kunt lezen, en begint daar aan een prachtige carrière: via JAN, Jacky en Glamour eindigt ze dus bij Elle. Met haar geweldige, ambitieuze instelling kan je ervan uit gaan dat als zij de mol is, ze goed voorbereid op pad gaat en ons nog weleens zou kunnen verrassen.

Wie is Annick Boer?

Leeftijd 51
Geboortedatum
22 maart 1971
Sterrenbeeld
ram

Geboren in Hilversum groeide Annick op tot een duizendpoot in haar vakgebied. Ze is niet alleen cabaretière, ook acteert ze en kan ze zingen. Zelfs als haar naam je niet direct iets zegt, kan je haar kennen als de stem van Dory of uit een van haar vele gastrollen op televisie (zoals Kopspijkers, SamSam, Het zonnetje in huis, Toen was geluk heel gewoon, De TV Kantine en Flikken Maastricht) en musicals (Titanic, Dolfje Weerwolfje, Doe Maar). En nu doet ze dus mee aan Wie is de mol?

Misschien wordt deze rol de kroon op haar carrière? Tja, als je natuurlijk al vanwege je leeftijd en je leesbril verwacht dat je wat stuntelig zou kunnen zijn, zoals Annick zelf in onderstaand filmpje zegt, dan heb je een perfecte dekmantel als mol. Aan de andere kant: zou de redactie dat dan nu al weggeven? Eerlijk gezegd lijkt me dat sterk. Maar we gaan het zien!

Wie is Daniël Verlaan?

Leeftijd 33
Geboortedatum
11 februari 1989
Sterrenbeeld
waterman

Na de opleiding Journalistiek specialiseerde Daniël zich in New Media & Digital Culture. Inmiddels is hij techjournalist voor RTL Nieuws en deed een aantal baanbrekende onderzoeken. Zo leidde één van zijn onthullingen over een handboek voor kindermisbruikers tot een wetswijziging en is zijn documentaire Ik weet je wachtwoord (2022) een goed bekeken item op Videoland.

Daniël meent zelf dat hij een geweldige mol zou zijn. Hij kan best goed liegen, zou dolgraag de fanatieke kandidaat spelen die intussen de hele boel bij elkaar manipuleert. Het zijn dé ingrediënten die een goede mol vaak nodig heeft om lange tijd ongezien te blijven; denk maar aan Jan, Merel en Everon afgelopen jaar.

Wie is Froukje de Both?

Leeftijd 50
Geboortedatum
20 april 1972
Sterrenbeeld
ram

Waar je Froukje de Both van kent? Dat kan zomaar eens voor iedereen een ander moment zijn uit haar carrière, want wat heeft ze veel gedaan. Van bijrollen in grote televisieseries (SamSam, GTST) tot een eigen rol in Goudkust, de tienerfilms Costa! en Pista!, maar ook als presentatrice van diverse programma’s en als stemactrice. En wat dacht je van de verschillende radioprogramma’s die ze deed?

Kortom, ze heeft behoorlijk wat op haar naam staan en dat maakt haar wellicht een perfecte mol. Waar ze bovendien zelf ook op wijst: in een groep zou je haar niet zo snel verdenken als mol, juist omdat ze zo vriendelijk overkomt en rustig. Daardoor is de kans relatief groot dat je haar op voorhand uitvlakt, ze buiten je tunnel terecht komt en daar als briljante mol honderden euro’s kan verspelen.

Wie is Jurre Geluk?

Leeftijd 30
Geboortedatum
1992
Sterrenbeeld
niet bekend

Jurre heeft gestudeerd aan de HBO Musicalacademie Lucia Marthas en rolde een paar jaar later het presentatievak in bij BNNVARA. Je kunt hem kennen van Spuiten en Slikken, waar hij in een roze caravan kijkersvragen stelde aan bekende Nederlanders. Ook doet hij sinds 2018 Je zal het maar hebben en sinds vorig jaar 3 op reis.

In onderstaand filmpje vertelt Jurre hoe hij is binnen zijn vriendengroep: iemand die een groep gemakkelijk mee krijgt. Dat zou natuurlijk ideaal zijn binnen Wie is de mol: mensen het gevoel geven dat ze helemaal enthousiast zijn over een bepaald plan waarmee ze uiteindelijk een fortuin verspillen. Dat maakt hem zeker iemand om in de gaten te houden dit seizoen.

Wie is Nabil Aoulad Ayad?

Leeftijd 38
Geboortedatum
7 juni 1984
Sterrenbeeld
tweelingen

Nabils doorbraak was in 2006, als Nederlands kampioen human beatbox. De kans is echter groter dat je hem kent vanuit zijn carrière als cabaretier, de bioscoopfilm Marokkaanse bruiloft of als kandidaat aan De slimste mens. Hij is dus niet alleen grappig, maar kan ook acteren.

Vanaf het moment dat ik de app opende, sprong Nabil me in het oog. Ik denk omdat de mol vaak uit de hoek komt van presentators en acteurs, terwijl een cabaretier juist ook weer hele goede eigenschappen heeft om een briljante mol te zijn. Je leidt mensen gemakkelijk om de tuin met je grapjes, kan je verschuilen achter een bepaalde onhandigheid en de rest blijft twijfelen of je nu echt zo bent of dat het toch allemaal spel is.

Wie is Ranomi Kromowidjojo?

Leeftijd 32
Geboortedatum
20 augustus 1990
Sterrenbeeld
leeuw

Voormalig zwemkampioen Ranomi Kromowidjojo (drie keer Olympisch, meervoudig op Eruopees- en wereldniveau) werd geboren in het Groningse Sauwerd. Grappig weetje is dat haar achternaam ‘opeenvolgende overwinning’ betekent (bron) – een naam die ze natuurlijk ruimschoots heeft waargemaakt. In 2022 stopte ze met zwemmen.

Of ze net zo goed is als mol als in een zwembad? Ranomi benoemt zelf al dat ze dol is op spelletjes. En een topsporter die fanatiek speelt? Dat kan natuurlijk een fantastische combinatie zijn voor een briljante mol. Ook wijst ze erop dat mensen haar snel zullen vertrouwen – en dat is zo. Het is de perfecte dekmantel.

Wie is Sander de Kramer?

Leeftijd 49
Geboortedatum
18 mei 1973
Sterrenbeeld
stier

De 49-jarige Sander heeft een mooie, maatschappelijk betrokken carrière op zijn naam. Zo was hij vanaf 1994 hoofdredacteur van de Rotterdamse Daklozenkrant en bracht hij die naar meerdere steden. Ook deed hij fantastisch werk voor kansarme weeskinderen in Sierra Leone, die tot dat moment in de mijnen werkten om te kunnen overleven. Je zou bijna vergeten dat hij ook werkt als journalist, boeken schreef en verschillende programma’s presenteerde op radio en televisie.

Sander is geen uitzondering op de regel en wil dolgraag de mol zijn dit jaar. Als hij de mol is, kunnen we verwachten dat hij een paar steekjes zal laten vallen – ‘per ongeluk expres’, zoals hij dat zelf verwoordt. Een tikje onhandig dus, maar niet zodanig dat het echt opvalt. Of het hem lukt?

Wie is Sarah Janneh?

Leeftijd 29
Geboortedatum
1994
Sterrenbeeld
niet bekend

Sarah deed zowel het muziekconservatorium van Fontys Hogeschool in Tilburg als de acteursopleiding van Theaterschool Amsterdam. Heb je kinderen? Dan ken je Sarah wellicht van de Piraten van Hiernaast (deel 1 en 2) waar ze piratenmoeder Betsie Donderbus speelt. Ook had ze een rol in Soof 3 (Maria) en deed ze meerdere programma’s op televisie (All Stars en Zonen, Anne+, Het Klokhuis en Undercover in Nederland).

Ondanks enige twijfel roept Sarah redelijk spontaan dat ze wel de mol zou willen zijn. En dat kan ze vast, gezien haar acteerervaring. Daarbij is het slim van de redactie om dit filmpje erin te gooien, omdat je haar wellicht zou uitvlakken als mol – terwijl niets is wat het lijkt. Goed, ik ben alweer veel te veel aan het omdenken. Je weet het gewoon nooit met dit spel!

Wie is Soy Kroon?

Leeftijd 27
Geboortedatum
18 juni 1995
Sterrenbeeld
tweelingen

De jongste deelnemer dit jaar is Soy, die je waarschijnlijk wel vaker voorbij hebt zien komen op televisie. Dit multitalent kan acteren, zingen, dansen en presenteren en doet dit dan ook op meerdere manieren. Zo staat hij regelmatig in het theater, doet mee aan grotere shows en bleek dé verrassing van Dance, Dance, Dance (2018) met zijn vriendin Holly-Mae Brood. Ook was hij vorig jaar de jongste Jezus ooit in The Passion.

De rol van mol zou voor hem een volgend hoogtepunt zijn in zijn toch al indrukwekkende carrière. Als je zijn mollicitatie bekijkt, zie je ook hoe fanatiek hij klinkt. Hij wil de pot leegtrekken. Tel daarbij op dat hij acteur is en je hebt een fantastische nieuw mol voor seizoen 2023.

Op wie moeten we extra letten in Wie is de mol? 2023?

Tja… Op wie niet? Ze willen allemaal de mol worden, hebben op hun eigen manier een goede dekmantel en zouden de rol vast met verve spelen. Soy staat bij mij hoog op mijn lijstje, omdat ik oprecht denk dat hij een geweldige mol zou zijn. Net als Ranomi en Jurre. Gezien de statistieken lijkt het mij sowieso wel weer tijd voor een vrouwelijke mol, maar of dat daadwerkelijk zo is?

Siem heeft hier in elk geval zo zijn eigen ideeën over en toont vast wat hints:

Punten inzetten in de poule: op welke kandidaat?

Los van bovenstaande ben ik afgegaan op mijn eigen gevoel. Dat zit er meer dan eens naast, dus je kunt er geen rechten aan ontlenen 😉 Maar voor mij sprongen Nabil en Soy eruit. Nabil omdat ik denk dat hij een geweldige mol zou kunnen zijn, Soy omdat ik meen dat hij een gewiekste kandidaat zou kunnen zijn – en dus voorlopig nog wel even in het spel zit. Daarom zette ik op beiden 50 punten in. Zo verklein ik de kans dat ik al meteen punten verlies, al is de hoeveelheid natuurlijk groter als ik het toch onverhoopt mis blijk te hebben.

De afleveringen van seizoen 23

Nabesprekingen Wie is de mol? 2023

We gaan het zien! De kandidaten van Wie is de mol? 2023 zijn in elk geval weer veelbelovend en ik kijk enorm uit naar het nieuwe seizoen. Hoe ga jij je punten inzetten?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven