Wie is de mol? seizoen 2023, samenvatting afleveringen

The word is out! Gisteravond werd tijdens de live-uitzending van Wie is de mol? vanaf Paleis Soestdijk bekend gemaakt dat Jurre Geluk de mol was in seizoen 2023. Voor de meeste molloten geen verrassing, want die verdachten Jurre al een behoorlijk tijdje. Voor mij een domper, want wie mijn nabesprekingen afgelopen weken las kon zien dat mijn verdenkingen (en hoop) gevestigd waren op Daniël Verlaan. In deze samenvatting lees je welke afleveringen afgelopen seizoen voorbij kwamen en staan de belangrijkste hints en theorieën nog eens uitgelegd.

Seizoen 23 (2023): Zuid-Afrika

De tien deelnemers aan seizoen 23 van Wie is de mol?

Op volgorde van afvallen:

 • Sarah
 • Froukje
 • Sander
 • Annick
 • Nabil
 • Anke
 • Soy

Verliezend finalist Ranomi
Winnend finalist Daniël

Hier lees je meer over de kandidaten van seizoen 23.

Wie was uiteindelijk de mol?

Jurre Geluk

Afleveringen seizoen 2023 van Wie is de mol?

Aflevering 1: Verbinding

De kandidaten komen één voor één binnen in een zaaltje waar een telefoon staat. Om beurten mogen ze hierheen naartoe en vertelt Everon (de mol uit seizoen 22) hen of ze zijn geselecteerd als kandidaat of mol. Aan de gezichten is vrijwel niks af te lezen. Twee weken later zitten de kandidaten in Zuid-Afrika.

Hier vinden twee opdrachten plaats. Als eerst moeten ze zien te ontsnappen uit een kist vol gekleurde stippen (met behulp van vragen over de andere kandidaten) en met zoveel mogelijk duo’s aankomen op de plek waar Rik zit. Hiermee verdienen ze € 500,00 doordat twee duo’s voortijdig weggaan en dus geen vragen meer kunnen beantwoorden. Daarna komen ze terecht in de City Hall van Kaapstad waar ze muziekopdrachten moeten oplossen en andere kandidaten gaan meezingen met het koor. Jurre en Sander worden eruit gepikt en verdienen hiermee geen geld voor de pot.

Opvallend gedrag tijdens aflevering 1

 • Jurre, Sarah, Anke en Sander ontsnappen snel uit hun kist, waardoor de rest geen antwoorden meer kan krijgen op de vragen die betrekking hebben op deze vier.
 • Annick is in complete verwarring tijdens het beantwoorden van de vragen, waardoor het bij haar kist (met Daniël) helemaal misloopt.
 • In de groep met opdrachten wordt gemold en zijn bepaalde antwoorden veranderd, waardoor ze de opdracht voor de anderen bemoeilijken.
 • Jurre heeft een musicalopleiding gedaan en kan dus goed zingen, maar wordt toch uit de rij zangers gepikt omdat hij niet helemaal zuiver klinkt.

Sarah krijgt een rood scherm, maar ook een tweede kans (in de volgende aflevering)

Lees hier de complete nabespreking van Wie is de mol? 2023 | Nabespreking afl. 1: Verbinding

Aflevering 2: Kunstgreep

De tweede aflevering van WIDM 2023 bestaat opnieuw uit twee opdrachten. Eerst bevinden de kandidaten zich in een staalfabriek. Terwijl Sarah een zenuwspiraal probeert te volbrengen om terug te kunnen komen in het spel, moet de rest geld verdienen door stalen balletjes in een koker te gooien. Ze moeten minimaal € 1.500,00 verdienen om Sarah te kunnen terughalen. Ze redden het echter niet en verdienen slechts € 1.300,00 voor de pot.

Vervolgens gaan vier kandidaten in de wijk Woodstock op zoek naar muurschilderingen die de andere kandidaten met props moeten namaken. Doordat deze totaal niet lijken en meerdere kandidaten lukraak foto’s maken van wat muurschilderingen – op basis van wat vage theorieën – mislukt de opdracht compleet. Het is bijna een wonder te noemen dat ze toch nog een goede foto weten in te leveren.

Opvallend gedrag tijdens aflevering 2

 • Annick laat een balletje naar beneden vallen, Soy (door een schok) alle balletjes die hij op dat moment naar boven probeert te brengen.
 • Soy en Nabil worden voortijdig afgeschoten door de drone.
 • Jurre maakt foto’s in de lengte, waardoor het beeld vertekend binnenkomt bij het groepje dat buiten staat. Nu zijn de props al behoorlijk bijzonder gekozen, maar dit maakt het allemaal niet makkelijker. Hij vraagt iedereen om toestemming en de groep gaat er volledig in mee.
 • Ranomi pakt een vis in plaats van een vogel, waardoor de buitengroep op het verkeerde been wordt gezet.

Sarah valt alsnog af
Froukje krijgt een rood scherm

Lees hier de complete nabespreking van Wie is de mol? 2023 | Nabespreking af. 2: Kunstgreep

Aflevering 3: Spelbreker

De kandidaten racen op een quad door de duinen van Atlantis – een schitterend natuurgebied – om geld te kunnen verdienen door op een rode knop te drukken. De mol lijkt weinig te kunnen doen, want ze verdienen het gehele gedrag.

In opdracht twee, Per Definitie, doen ze een Afrikaanse woordenquiz. In duo’s moeten de kandidaten betekenissen verzinnen voor een Afrikaans woord (hoe vaker ze jouw betekenis kiezen, hoe groter de kans op een joker). Kiezen ze de juiste betekenis, dan verdienen ze geld voor de pot.

En dan staan ze op een schip waar ze kistjes moeten zoeken. Met alle hints die ze pakken moet uiteindelijk één overkoepelend woord gevonden worden: SCHIP. Bij Rik mogen drie kandidaten (Jurre, Soy en Daniël) kiezen voor jokers of geld. Ze gaan voor het geld.

Opvallend gedrag tijdens aflevering 3

 • Soy en Nabil willen graag de groep splitsen. Dit zou de mol veel meer mogelijkheden geven om te mollen.
 • Jurre en Annick verzinnen behoorlijk wat verkeerde woorden waar de rest van de groep voor gaat. Hiermee spelen ze geld uit de pot en verdienen ze jokers.
 • Jurre oppert tussen de bedrijven door het woord ‘schip’ waar anderen vervolgens mee aan de haal gaan. Hij lijkt hierdoor minder verdacht, maar is het natuurlijk wel: zonder dat woord geen jokers.
 • Daniël gaat meteen in volle overtuiging voor jokers.

Sander krijgt een rood scherm

Lees hier de complete nabespreking van Wie is de mol? 2023 | Nabespreking afl. 3: Spelbreker

Aflevering 4: Weglopen

In Ceres, het hart van de Zuid-Afrikaanse fruitteelt, staat een doolhof waar de kandidaten pakbonnen moeten verzamelen om geld te verdienen. Ze moeten echter uitkijken voor de vijand: als die hen pakt, zijn ze af. En dat gebeurt vrijwel iedereen. Alleen Ranomi verlaat het doolhof met geld.

Dan moeten de kandidaten een reusachtige badeend op wielen de berg op duwen. Eenmaal op de top vinden ze een kistje met daarin een envelop met vraagteken. Openen ze die dan verliezen ze het bedrag van € 3.000,00 dat met deze opdracht te winnen valt. Daniël en Annick vinden de coördinaten die hen brengt naar de plek waar het vliegtuig ze opwacht, Soy legt verbinding met Annick en die roept net de laat dat de envelop niet open mag. Geen geld dus voor de pot.

Tot slot de koffereliminatie. Iemand heeft een rood scherm (Daniël, Nabil of Soy), maar weet dit te omzeilen doordat hij een koffer heeft met een hoog bedrag. Daardoor krijgt Annick haar scherm als eerst te zien en moet het spel verlaten.

Opvallend gedrag tijdens aflevering 4

 • Daniël gaat als eerst het doolhof in (verdacht, want dat zou de mol ook willen: zo kan hij vast pakbonnen laten verdwijnen)
 • Nabil heeft tijdelijk geen bereik via de porto. Zijn verzamelde pakbonnen (ter waarde van € 450,00) verdwijnen uit het spel wanneer Jurre tegen de vijand aanloopt.
 • Soy spreekt met elke kandidaat en heeft dus ook invloed op het spelverloop.
 • Daniël wil wel heel graag in het vliegtuigje zitten en heeft daarmee invloed op de mogelijkheid om geld te verdienen.
 • Jurre duwt de eend omhoog en sommeer de rest mee te doen, terwijl voortijdig bellen eigenlijk handiger zou zijn.
 • Annick is traag met haar uitleg en daardoor verliezen ze geld.

Annick krijgt een rood scherm

Lees hier de complete nabespreking van Wie is de mol? 2023 | Nabespreking afl. 4: Weglopen

Aflevering 5: Portretten

Omdat Nabil en Soy vorige aflevering de koffers kregen met de hoogste bedragen mogen ze het geld verdelen over enveloppen. Als de kandidaat later het geld kiest, krijgen Soy en Nabil een joker; kiezen ze voor de joker dan krijgt de kandidaat de joker.

De eerste opdracht, Altaar Ego, vindt plaats in een kerk. Anke en Jurre moeten buiten de kerk de kerkgangers ondervragen om te ontdekken wie ze zijn; Daniël en Ranomi gaan proberen iedereen met die aanwijzingen op de juiste plek te krijgen.

De tweede opdracht is vrij groot. Ze kunnen hier dan ook € 9.500,00 mee verdienen. Binnen is een soort escape room waar Soy, Anke en Nabil aan de slag gaan, buiten spelen Ranomi, Jurre en Daniël. Die moeten met morsecode woorden ontcijferen. Uiteindelijk moeten de kandidaten binnen samen ontdekken waar Rik staat en daar kunnen ze vervolgens geld gaan verdienen. Ranomi blijkt echter het verkeerde woord te hebben gekregen van Jurre en Daniël, waardoor zij buitenspel staat.

Uiteindelijk kiest Jurre voor een joker, Daniël voor het geld en Anke, na enige overredingskracht van Jurre, ook voor een joker.

Opvallend gedrag tijdens aflevering 5

 • Jurre beschrijft op een gegeven moment zichzelf waar hij eigenlijk de kandidaat had moeten beschrijven. Ook stelt hij opvallend veel vreemde vragen aan de kerkgangers.
 • Iemand klooit met de porto waardoor niet alle boodschappen goed overkomen.
 • Nabil en Soy zijn niet aanwezig bij de opdracht. Dat is niet wat de mol zou willen, dus we kunnen voorzichtig concluderen dat zij geen mol zijn.
 • Jurre lijkt de oorzaak voor het foute woord van Ranomi.
 • Jurre kiest een joker en dwingt Anke vervolgens bijna om hetzelfde te doen.

Geen afvaller, die volgt komende aflevering.

Lees hier de complete nabespreking van Wie is de mol? 2023 | Nabespreking afl. 5: Portretten

Aflevering 6: Lijdensweg

De kandidaten maken een deel van de test en mogen vervolgens op roadtrip. Onderweg komen ze opdrachten tegen die te maken hebben met de struisvogel(eieren). Ook zien ze daar kisten die ze kunnen kopen voor € 500,00 per stuk. Anke, Ranomi, Nabil en Soy kopen enthousiast een kist en zien bij Rik pas wat hierin zit: een stoel voor de eliminatie. Hoewel het ene team € 2.000,00 verdient voor de pot, gaat dit er net zo hard weer uit door de gekochte stoeltjes.

Opvallend gedrag tijdens aflevering 6

 • Daniël lijkt een ei weg te schoppen in deze opdracht, uiteindelijk blijkt daar geld in te zitten.
 • Nabil vangt behoorlijk wat pijlen en doet fanatiek mee, wat hem minder verdacht maakt.
 • Het team van Jurre, Ranomi en Nabil verdient helemaal geen geld met de opdrachten onderweg.

Nabil krijgt een rood scherm

Lees hier de complete nabespreking van Wie is de mol? 2023 | Nabespreking afl. 6: Lijdensweg?

Aflevering 7: Inzichtelijk

Tijdens het paragliden moeten de kandidaten overleggen met elkaar wie voor welk vak gaat: geld of jokers. Ze kunnen een ultieme verdeling pakken met al het geld en alle jokers, maar dat gebeurt niet. Slechte communicatie of zien we hier de mol duidelijk aan het werk?

Bij de opdracht Zandlopers moeten de kandidaten zich bevrijden. Het doet een beetje Expeditie Robinson-achtig aan. Jurre is als eerst los, maar krijgt Ranomi en Soy op zijn hielen. Ze doen hun best voor de prijs die hen aan het eind van deze opdracht te wachten staat: een afspraak met de mol. Jurre wint en krijgt een telefoontje dat hem inzicht geeft voor de finale testvragen.

Tot slot doen ze een analoge test. In een doolhof moeten ze vragen vinden en beantwoorden. Hiermee geef je de andere kandidaten ook inzicht op wie je zit en dat is natuurlijk best spannend. Anke is als eerst binnen, dan Daniël, Soy, Ranomi en tot slot Jurre.

Opvallend gedrag tijdens aflevering 7

 • Bijna iedereen landt op het juiste vak, behalve Jurre: die gaat voor één joker.
 • Daniël had vervolgens nog het hoogste bedrag kunnen kiezen maar gaat voor € 1.000,00.’
 • Jurre weet in opdracht twee als enige direct hoe hij zich moet losmaken en wint met gemak de volgende deelopdrachten. Wint hij een gesprek met zichzelf?
 • Jurre houdt € 600,00 bij zich naar aanleiding van deze opdracht die hij later, naar eigen zeggen, nog in de pot zal stoppen.
 • Tijdens de analoge test lijkt Jurre even te twijfelen om zichzelf aan te kruisen bij de laatste vraag: Wie is de mol?
 • Anke verdenkt Ranomi en, in mindere mate, Soy. De kans dat één van beiden de mol is, lijkt steeds kleiner.

Anke krijgt een rood scherm

Lees hier de complete nabespreking van Wie is de mol? 2023 | Nabespreking afl. 7: Inzichtelijk

Aflevering 8: Brandpunt

We starten met een opdracht waar je in Zuid-Afrika toch naar uitkijkt: de safaritocht. Elke kandidaat mag foto’s maken in een zelfbedacht thema. De winnaar krijgt de kans om een vrijstelling te verdienen voor de finale.

Dan een tweede opdracht waar iedereen op wachtte: lasergamen. Wel in een andere vorm. Nadat de kandidaten een test maken met daarin vragen over de lasergame- en abseilopdracht (in de toekomst), moeten ze nog gaan spelen.

Opvallend gedrag tijdens aflevering 8

 • Jurre verzint een briljant concept: hij fotografeert de billen van verschillende dieren en heeft daar een goed verhaal bij. Het is een concept waarmee je bijna niet kan missen als beginnend fotograaf én wat de jury waarschijnlijk omver blaast. Dat gebeurde ook.
 • Daniël pakt als eerst envelop 2. Hier blijkt later een vrijstelling voor de finale in te zitten (en dat levert dus opnieuw geen geld op voor de pot).
 • Soy schiet zijn medekandidaten af.
 • Jurre heeft een tag in zijn handen op het moment dat hij afgeschoten wordt, waarmee € 500,00 uit de pot verdwijnt.

Lees hier de complete nabespreking van Wie is de mol? 2023 | Nabespreking afl. 8: Brandpunt

Aflevering 9: Molafspraak

Het tweede deel van de opdrachten uit de toekomst (het abseilen) vindt in aflevering 9 plaats en aansluitend volgt de laatste executie voor de finale. Onderweg moeten ze telefoontjes aannemen die hints geven over in welk kistje geld zit. Ze verdienen € 1.000,00.

Soy krijgt een rood scherm

Tijdens de tweede opdracht zitten ze op een boot en moeten ze zich op een bepaalde manier kleden om geld te kunnen verdienen. Echt kans van slagen had het niet. Wat overblijft is heerlijke televisie waar je hard om kunt lachen, want het ziet er allemaal wel grappig uit.

De drie finalisten krijgen vervolgens nog een gesprek met hun mol. Daniël kiest voor Jurre, Ranomi en Jurre gaan in gesprek met Daniël.

Opvallend gedrag tijdens aflevering 9

 • Daniël roept lukraak iets en daarmee stemt de rest van de groep redelijk klakkeloos in.
 • Jurre laat allerlei accessoires los op de boot waardoor de foto’s sowieso niet kunnen lukken. Daniël lijkt een redelijk essentiële tas te verliezen.

Lees hier de complete nabespreking van Wie is de mol? 2023 | Nabespreking Afl 9 Molafspraak

Hints en theorieën van dit seizoen

Badeendjes

De eendjes konden eigenlijk wel naar elke finalist verwijzen. Badeend naar topzwemster Ranomi, rubber ducky naar de hackersterm die zou wijzen op Daniël als mol of de badeendjes die ooit verstopt werden in het decor van De Wereld Draait Door (waar Jurre een tijdje werkte). Uiteindelijk bleek overigens geen van die verklaringen helemaal correct. Officieel verwezen de eendjes namelijk naar de naam Geluk/Guus Geluk uit de Donald Duck. Tikje vergezocht om daar dan een badeend aan te koppelen vond ik afgelopen seizoen, maar meerdere molloten zagen wel het logische verband en hadden deze WIDM theorie ontrafeld.

Nummer 4

In elke aflevering viel de vierde kandidaat af. Ook leek dit op andere momenten een belangrijke rol te spelen. Ik zag ergens voorbij komen dat het kon verwijzen naar de vierde letter van het alfabet (D van Daniël), maar dit bleek uiteindelijk toch geen officiële hint.

Podcast theorie

Bij Siem zag ik voor het eerst de podcast theorie voorbij komen. Er waren namelijk vijf verschillende podcasts opgenomen met steeds twee kandidaten en elke keer voorspelde de combinatie wie zou afvallen in de volgende aflevering. Uiteindelijk bleek deze inderdaad te kloppen tot aan de finale toe: Ranomi werd verliezend finalist, Daniël de winnaar en Jurre was de mol.

Pokerface

Het woord pokerface kwam regelmatig voorbij in het afgelopen seizoen van WIDM. Zelfs tot het gelijknamige nummer van Lady Gaga aan toe. Dit kon natuurlijk verwijzen naar het spel poker dat online veelvuldig wordt gespeeld en daarmee naar Daniël, maar het bleek een link te hebben met het broodnodige geluk dat je wel kunt gebruiken in dit spelletje. De achternaam van Jurre dus.

Groene vingerafdruk

In de eerste aflevering zaten alle kandidaten in een box opgesloten. Jurres box had een groene vingerafdruk aan de bovenkant.

MOL, model

In meerdere nabesprekingen kwam voorbij dat tijdens de tweede aflevering, waarbij foto’s werden gemaakt van muurschilderingen, dat de letters MOL in de shop lagen. Dat kon dus verwijzen naar een kandidaat die daar bezig was geweest met mollen. Uiteindelijk leven van de vijf kandidaten die daar bezig waren alleen Jurre en Ranomi over. Deze hint klopte.

Ook zag je regelmatig de theorie dat ‘model’ (anagram voor ‘de mol’) als vertaling van het Zuid-Afrikaanse woord ‘glansgans’ weleens zou kunnen verwijzen naar Jurre of Annick als mol. En inderdaad, ook deze klopte.

De ontknoping van Wie is de mol? 2023

Anders dan andere jaren besloot ik mezelf te filmen dit keer. Al snel kwam naar voren dat Ranomi de mol niet was, maar wie dan wel? Daniël, waar ik sinds aflevering 4 vol op zat, of toch Jurre? Rik liet de beelden zien, waarbij nog altijd beiden grote kans maakten en daarna het verlossende telefoontje van Everon.

Jurre.

Op mijn eigen filmpje zie je de teleurstelling er vanaf druipen. Begrijp me niet verkeerd, ik vind Jurre echt een leuk mens en heb erg gelachen toen ik de beelden na afloop zag waarbij hij regelmatig op een briljante manier geld uit de pot wist te halen. En laten we eerlijk zijn: hij haalde een heel laag bedrag binnen waardoor hij een hele goede mol was.

Waarom ik dan zo baalde? Niet alleen omdat ik een slechte verliezer ben. Ik denk omdat ik al in aflevering 4 bijna onomstotelijk bewijs kreeg dat Jurre de mol wel moest zijn. Alleen, doordat het er al die tijd zo dik bovenop lag, hoopte ik gewoon dat het tegendeel in de finale bewezen zou worden. Dat toch Daniël (of Ranomi) naar voren zou stappen. Ik denk toch dat de regie het minder spannend maakte door bepaalde dingen uit te zenden. Natuurlijk, zijn gedrag als mol was gedurfd, maar ik denk best dat hier en daar minder prominent in beeld had kunnen komen dat hij de mol was. Zoals het moment waarop Rik bij de laatste test voor de finale zegt dat de mol nooit naar huis hoeft en Jurre duidelijk in beeld komt.

Volgend jaar weer nabesprekingen van Wie is de mol?

Eigenlijk neem ik me ieder jaar voor om volgend jaar weer eens te gaan kijken als een gewone kijker, zonder opschrijfboekje in mijn hand en zonder alle molloten te volgen. Misschien juist omdat ik dan nooit zo vroeg al in mijn achterhoofd had gehad dat Jurre de mol bijna wel móest zijn. Al die online rondzwervende theorieën en hints zijn immers leuk, maar bepalen toch ook hoe je kijkt naar het programma. De meeste zaken had je in je eentje (of eendje ;)) nooit kunnen bedenken.

Toch ga ik volgend jaar weer gewoon de nabesprekingen maken; het blijft een fantastisch programma. Maar dan misschien wel zonder toevoegingen van de online theorieën en hints – dat gaan jullie als lezers dan hopelijk delen!

Had jij Jurre in het vizier als mol? Of zat je, net als ik, hopeloos verloren in een andere tunnel?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven