Wie is de mol? 2023 | Nabespreking Afl 9 Molafspraak

Met aflevering 9 (Molafspraak) zijn we alweer aan het einde gekomen van seizoen 2023 van Wie is de mol? Een prachtig seizoen met mooie beelden, hilarische opdrachten en geweldige kandidaten. Maar wie nu de mol is? Tja, het kan nog steeds best wel alle kanten op. Daniël manipuleert de boel tijdens Abvallers, maar Ranomi en Jurre laten het gebeuren. In de tweede opdrachten raken ‘zomaar’ accessoires kwijt en dan is er nog de opdracht waarbij ze de mol (hun mol) letterlijk kunnen spreken. Opnieuw een twist! In deze nabespreking neem ik jullie mee door alle opdrachten heen en wil ik jullie nog even bedanken voor opnieuw een tof seizoen.

Opdracht 1 WIDM 2023: abvallers (max. € 2.000,00)

De kandidaten doen nog één opdracht voor opnieuw iemand afvalt. Voorafgaand aan de opdracht legt Rik uit: ‘In een van deze kistjes zit € 2.000,00, maar in welke? Ik hoop dat jullie alle afspraken die jullie hebben gedaan nog goed opeen rijtje hebben. Hoe meer je weet, hoe groter de kans is dat je dat geld voor de pot verdient.’ Om aan informatie te komen, moet je gaan abseilen. Onderweg krijgen ze zes telefoontjes. Met die informatie zouden ze samen het juiste kistje moeten kunnen openen. 6

In eerdere opdrachten bepaalde Daniël vaak de volgorde of verdeling. Dit keer probeert Soy dat te doen, waarop Daniël meteen reageert. Nu kan dit alles te maken hebben met de vragen uit de laatste test, waarbij ze vooraf antwoord moesten geven op toekomstige gebeurtenissen en lijkt dit echt kandidatengedrag. Vanuit Daniël kan dit uiteraard gespeeld zijn, maar het kan ook een indicatie zijn dat hij toch niet de mol is. Uiteindelijk dalen ze in de volgende volgorde af:

 1. Ranomi
 2. Soy
 3. Daniël
 4. Jurre

Telefoontjes onderweg: de vragen van de kandidaten in opdracht 1 (Abvallers)

 • Sarah: Als het jurylid mij opmerkte tijdens het koor, kan je wel een groen kistje openen
 • Froukje: Als ik samen met Daniël en Ranomi een groepje vormde tijdens de opdracht in de staalfabriek, dan kun je wel een klein kistje openen
 • Sander: Als ik op de ijsbreker samen met Nabil de envelop opende waarin stond dat er ook jokers verdiend konden worden tijdens die opdracht, dan kan je wel een kistje openen met een vierkant (klopt)
 • Annick: Als ik op tijd het doolhof met fruitkratten uit ben gekomen dan kan je wel een kistje openen met een rondje
 • Nabil: Als ik samen met mijn groepje nul euro heb verdiend tijdens de roadtrip dan kun je wel een rood kistje openen
 • Anke: Als ik als derde aankwam op het platform bij Rik na de test in het doolhof dan kan je wel een groot kistje openen

De juiste antwoorden

 1. Geen groen kistje
 2. Wel een klein kistje
 3. Wel een vierkant
 4. Geen rondje
 5. Wel rood
 6. Geen groot kistje

Er moet dus een kistje open dat klein is met een rood vierkant

Opvallend gedrag

Na de opdracht staan ze met elkaar te overleggen. Ranomi geeft de juiste antwoorden. Die heeft namelijk alles gehoord. Soy neemt echter het tweede en vijfde telefoontje niet op, Daniël zelfs helemaal niets – vanwege zijn hoogtevrees. Toch stuurt Daniël de groep richting een blauw kistje, waar iedereen eigenlijk nogal bleu (flauw, I know) in meegaat. Alsof ze geen enkel idee hebben. Rik opent het kleine kistje met daarop een blauw vierkant. Ze verdienen hiermee toch nog € 1.000,00.

Dit kan zowel een tactiek van Ranomi en Jurre zijn (die meegaan in het gedrag van mol Daniël), maar ook de mol die achterover leunt terwijl het werk voor hem wordt afgemaakt (waarmee Daniël als kandidaat nuttige informatie krijgt en wellicht de bevestiging dat Jurre de mol is).

Eliminatie

Daniël is door, Soy valt af. Opvallend! Dit keer is het niet de vierde kandidaat die zijn scherm te zien krijgt, maar de derde. Wel volgt dit nog steeds de podcasttheorie, waarbij aan de hand van de geïnterviewde kandidaten kan worden voorspeld wie zal afvallen. Siem legt dit duidelijk uit in zijn video.

Opdracht 2 Van ruilen komt huilen (max. € 2.500,00)

De bedoeling van opdracht 2

De laatste drie mogen nog één poging ondernemen om geld voor de pot te verdienen. Dat zou maar liefst € 2.500,00 kunnen zijn, maar eigenlijk weet je al na twee seconden dat dit natuurlijk gedoemd is te mislukken. Daniël, Jurre en Ranomi nemen plaats op de Freaky Fast boot en moeten onderweg van kleding wisselen, net zolang tot iedereen de juiste outfit draagt. Hiermee kunnen ze bedragen van € 1.000,00 en € 500,00 winnen voor de pot.

Het is echt hilarisch om te zien! De kandidaten hebben de slappe lach, doen een halve poging om toch enige outfit samen te stellen, maar dit mislukt volledig. Iemand verliest onderweg een aantal accessoires waardoor geen enkele outfit meer compleet gemaakt kan worden. Alleen Jurre probeert het nog, maar draagt het verkeerde hoedje. Helaas geen geld, maar wél leuke televisie.

Verdacht gedrag

Wat mij persoonlijk opviel, is dat Jurre en Ranomi voluit aan het lachen zijn. Intussen lijkt Daniël een beetje behouden. Toen ik dit stukje nog eens terugkeek, de ochtend erop, zag ik dat hij de tas in handen had waarmee je twee outfits van € 1.000,00 kon samenstellen. In eerste instantie houdt hij hem aan de kant van Ranomi, maar tijdens het lachen zie je hem de tas wegmoffelen naar de andere zijkant en een paar shots later is de tas volledig verdwenen. Ook doet hij zogenaamd zijn best een outfit te creëren, maar met de verkeerde bril. Overigens lijkt later een soortgelijke tas doorgegeven te worden naar achteren, dus het kan ook Jurre zijn die de tas loosde.

Eindstand pot na seizoen 23

Dit brengt de pot op een totaal van € 11.650,00. Niet zo laag als Merel, die zorgde voor een bedrag van slechts € 9.675,00, maar niettemin toch een goede vierde plek in de historie van het programma.

Mocht Jurre de mol zijn, dan kan het nog dat er € 600,00 uit de pot blijft. Hij heeft dit bedrag op camera nog niet toegevoegd aan de totale pot.

Opdracht 3 WIDM 2023: Moltelefoon

Opvallend! Als Jurre de mol is, is dit stukje natuurlijk heel gedurfd. Hij heeft een telefoongesprek met de mol die nog een laatste vraag stelt: ‘Of praat ik nu tegen mezelf?’ Bij het weglopen zegt hij namelijk: ‘Ja!’

Maar goed, opnieuw een kleine twist. De kandidaten mogen voor de test een gesprekje hebben met de mol. Niet alleen telefonisch, maar ze kunnen ook persoonlijk vragen stellen aan hun mol. Jurre en Ranomi verdenken Daniël, Daniël verdenkt Jurre. Nu zou je als kijker kunnen denken dat Daniël inderdaad de mol is, omdat twee kandidaten zo duidelijk op hem zitten. Toch hoeft dat natuurlijk niet (ondanks dat ik nog steeds in de tunnel zit, maar dat terzijde).

Ranomi heeft namelijk tijdens het abseilen gezien dat Daniël overduidelijk met informatie kwam die nergens genoemd werd. Het groene en rode kistje kwamen immers naar voren, blauw niet. Voor haar was dat wellicht een laatste indicatie; ook omdat ze naar eigen zeggen

Online verdenkingen na aflevering 9 (Molafspraak)

Gido gaat erin mee dat het weglopen van Jurre met een ‘ja’ behoorlijk verdacht is.

Siem viel hetzelfde op, zoals je in deze video kunt zien. Zijn video is iets meer geïmproviseerd dan normaal, maar niettemin zitten er inzichten en hints in die naar Jurre kunnen wijzen.

Wie is de mol van seizoen 2023?

Over een week zien we live vanuit de voortuin van Paleis Soestdijk de ontknoping van het 23e seizoen van Wie is de mol? Wie zal daar naar voren stappen als mol? Daniël, Jurre, Ranomi?

Voor mij valt die laatste af. Ze heeft te vaak geld in het laatje gebracht, is behoorlijk fanatiek en iets in haar oogopslag lijkt me te zeggen dat ze echt een kandidaat is. Mijn eigen punten zet ik sinds aflevering 4 volledig op Daniël in. Hem verdenk ik niet alleen, ook hoop ik dat hij de mol is. Bovendien zijn er veel hints die zijn kant op wijzen, van bepaalde hackerstermen en de badeend tot aan zijn gedrag waarmee hij meerdere opdrachten ontregelde.

Toch twijfel ik nog steeds enorm. Jurre zou evengoed de mol kunnen zijn. Sowieso omdat hij regelmatig opzichtig dwarsligt in opdrachten en omdat Daniël hem als enige volledig verdenkt. Al kan Jurre uiteraard ook een ‘bliksemafleider’ zijn voor de kijkers thuis: hij is namelijk niet alleen verdacht door zijn eigen acties, maar ook zo neergezet vanuit de regie.

Opvallende verdenkingen uit eerdere afleveringen

 • In aflevering 1 verdacht afvaller Sarah vier mensen, waaronder Daniël
 • In aflevering 2 verdacht afvaller Froukje drie mensen, waaronder Jurre
 • Met name Soy, Ranomi en Annick zijn het vaakst verdacht geweest
 • Ranomi heeft lange tijd op Soy gezeten en is pas in de finale gewisseld naar Daniël
 • Daniël zit redelijk sinds het begin op Jurre en andersom
 • Anke verdenkt voor ze afvalt Ranomi en Soy en dan voornamelijk Ranomi
 • Soy verdacht heel lang Nabil (tot die naar huis ging); vervolgens Ranomi en Jurre (in aflevering 7)

Verder is het natuurlijk ook verdacht te noemen dat Daniël zo overtuigd Ranomi als winnaar aanwijst: hij zit zelf op een andere mol, dus hoe zou zij dan nog kunnen winnen als hij de juiste mol gekozen heeft?

Aan het eind van de aflevering zegt Daniël: ‘Dat ik alles, maar dan ook écht alles heb meegemaakt van Wie is de mol? Dat was mijn droom.’ En was het niet zijn droom om de mol te zijn…? Tja, noem het een tunnel, maar ik vind het verdacht.

Nog een laatste woord van dank

Afgelopen weken hebben enorm veel mensen meegelezen. Hoewel ik eigenlijk voorafgaand aan dit seizoen nog twijfelde of ik überhaupt wel weer aan die nabesprekingen wilde beginnen (het vergt best wat werk en sommige afleveringen kostten achter de schermen misschien wel vier uur om compleet te maken – los van het kijken), ben ik heel blij dat ik het wel gedaan heb. Ik heb niet alleen nieuwe leuke contacten opgedaan en met een aantal van jullie kunnen filosoferen over wie de mol is, ook blijft het leuk om op een rijtje te zetten wie wat deed.

Hiervoor wil ik jou als lezer bedanken. Of je nu stil meeleest (en er wellicht, vanuit jouw tunnel, het jouwe van denkt) of contact met me opnam om je eigen theorie te delen – ik ben ontzettend blij dat jij er bent en dat je meeleest! Hopelijk tot een volgend seizoen!

Liefs, Merel

Maar goed, het kan dus nog alle kanten op. Wie weet is zelfs toch Ranomi alsnog de mol? Nog een week en we krijgen het verlossende antwoord! Ik ben heel benieuwd wie jouw mol is! Op wie zet jij je punten in komende week? Wat vond je van seizoen 23 van Wie is de mol? En heb jij ook zo enorm gelachen tijdens die tweede opdracht? Laat het me weten in de reacties hieronder!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Nabesprekingen Wie is de mol? 2023

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven