Wie is de mol? 2023 | Nabespreking afl. 7: Inzichtelijk

Aflevering 7 van seizoen 2023 van Wie is de mol? geeft weer stof tot nadenken. Iemand mocht de mol ontmoeten (in een andere vorm dan destijds met Jan Versteegh en de keer dat Jeroen Kijk in de Vegte langsliepen), de test was dit keer redelijk openbaar vanwege het doolhof en ze verdienden zowaar geld deze aflevering – dankzij Daniël en Jurre nota bene, die mijn mol en back-up mol zijn. In de nabespreking van ‘Inzichtelijk’ vind je niet alleen handige informatie die je misschien zelf kunt gebruiken voor je eigen theorieën, ook lees je wie wat deed en welke mol ik verdenk. Op wie zit jij? Laat het me weten in de reacties of een DM op Instagram!

Hints en theorieën WIDM 2023 (aflevering 7)

Een belangrijke theorie die ik voorbij zag komen bij Siem op YouTube is dat via een schema kan worden berekend wie eruit gaan. Tot nu toe klopt dit nog steeds. Kijk de video vooral voor meer informatie, hij legt het beter uit dan ik.

Een andere hint is dat telkens de vierde kandidaat uit het spel ligt bij de eliminatie. Je kunt de afleveringen erop terugkijken: dit klopt inderdaad. Als je kijkt wie als vierde in de leader zit van het spel, kom je uit bij Daniël. Is dit een hint naar hem als mol? Of toch Ranomi, die als vierde de telefoon opnam toen Everon belde in aflevering 1?

Opdracht 1 WIDM 2023: Uitvlakken (max. € 3.000,00)

Rik start de aflevering met deze medeling: ‘Een kandidaat kan een afspraak winnen met de mol; die heeft belangrijke informatie over het molgeld.’ Eindelijk het moment waarop de mol zich dus ergens zal moeten laten zien – mits dat de kandidaten lukt.

Opdacht 1

Uitleg van opdracht 1

De kandidaten gaan paragliden. Je kan bij deze opdracht geld of troeven verdienen.

 • Vak 1: € 1.000,00
 • Vak 2: € 2.000,00
 • Vak 3: 1 joker
 • Vak 4: 2 jokers
 • Vak 5: 3 jokers

Je mag per kandidaat maar in één vak landen. Komen er meerdere kandidaten in hetzelfde vak dan is het niks meer waard. Uitzondering is het tweede vak, hier moeten twee kandidaten landen om € 2.000,00 te kunnen verdienen. Vooraf moeten ze dus (in de lucht) onderhandelen wie in welk vak terechtkomt.

Eindstand van de opdracht

Ranomi vliegt als eerst, dan Soy, Jurre, Daniël en tot slot Anke. Daniël stelt voor dat ze € 3.000,00 pakken en vijf jokers, zodat ze zowel geld als jokers hebben. Het enige dat ik op dat moment kon denken was: WAAROM heb ik al mijn punten op hem gezet? Jurre weet niet waar hij heen moet en dus heeft hij opnieuw een legitiem excuus om te mollen.

 • Vak 1: Daniël
 • Vak 2: Anke
 • Vak 3: Jurre
 • Vak 4: Ranomi
 • Vak 5: Soy

Nu verdienen ze in elk geval € 1.000,00 door Daniël en zes jokers. ‘Fok dat geld,’ aldus Jurre. Ze mopperen op Daniël omdat het niet handig zou zijn dat hij in vak 1 landde, maar het mag natuurlijk duidelijk zijn dat Jurre gewoon in 2 had moeten gaan staan. Dan hadden ze al het geld verdiend én vijf jokers. Hij schuift hier de schuld duidelijk af. Daniël reageert boos dat er oneerlijk is gespeeld. Tja,… het blijft Wie is de mol?

De pot staat na opdracht 1 op € 7.800,00.

Theorie over de mol in opdracht 1

Vanuit mijn Daniël tunnel gezien zou iedereen, mits ze zijn idee opvolgden, als volgt zijn geland:

 • Soy in vak 1 (€ 1.000,00)
 • Ranomi in vak 2 (€ 2.000,00)
 • Jurre ook in vak 2 (€ 2.000,00)
 • Hijzelf in vak 4 (2 jokers)
 • Anke in vak 5 (3 jokers)

Op die manier hadden ze het maximale bedrag en kreeg iedereen een joker. Alleen landt hij zelf nu in vak 1, waarmee hij het bedrag ongeldig zou hebben gemaakt en dus duizend euro uit de pot kon spelen. Zelfs als ze de volgorde hadden omgekeerd, zou hij moeten landen in vak 2. Nu is dat wellicht wat ver doorgedacht, aangezien hij op zijn vingers kon natellen dat de rest voor zichzelf zou kiezen – al is het een wonder dat niet twee kandidaten op hetzelfde jokervak zijn geland – maar ik geloof er nog enigszins in 😉 Je zit in een tunnel of niet!

Verder is het natuurlijk verdacht dat Jurre weer voor zichzelf gaat (ten koste van geld). Dat Soy twee jokers behoudt en later direct inzet, vind ik meer kandidatengedrag dan iets wat een mol zou doen.

Opdracht 2: Zandlopers (€ 1.935,00)

Op het strand drie opdrachten doen. Bij elke van de eerste twee opdrachten valt een kandidaat af. Bij de laatste zelfs twee. Uiteindelijk blijft slechts één kandidaat over: degene die als eerst € 1.935,00 heeft verdiend. Deze heeft morgen een afspraak met de mol.

Eerste opdracht van Zandlopers

De kandidaten zitten aan een paal gebonden, het is een beetje een Expeditie Robinson-achtige opdracht. Je moet het touw van de paal halen, naar een volgende paal rennen en daar met een sleutel jezelf bevrijden. Opvallend is dat Jurre behoorlijk handig is met het losmaken van het touw. Hij is als eerste weg. Soy is tweede en Ranomi derde en Anke vierde. Daniël valt af.

Tweede opdracht van Zandlopers

Jurre is als eerst bij de kistjes, daarna Soy. Die laatste weet snel hoe de opdracht werkt: je volgt de aanwijzingen op het briefje en komt zo bij de code van je kistje. Als eerst vindt Jurre uit welke code zijn kistje heeft en hij mag door naar de laatste opdracht. Vervolgens Soy en dan Ranomi. Anke valt af.

Derde opdracht van Zandlopers

In het doosje zit een soort harkje met een clip die je aan het touw kan doen. Hiermee kan je een schep verdienen om te gaan graven in een vak verderop. In dit vak ligt het geld, verspreid over zeven kokers die ze moeten vinden. Het kleinste schepje is rood, de middelste groen en die bij het grootste vak hoort geel. Jurre pakt het gele schepje en begint. Soy pakt de groene schep en Ranomi krijgt de rode. Ze beginnen allemaal als dollen te scheppen, Jurre vindt opnieuw snel veel geld en wint uiteindelijk de opdracht. Hij rent snel naar de telefoon en belt het nummer dat ervoor ligt. De stem aan de andere kant van de lijn feliciteert hem en wijst hem erop dat hij niet moet vergeten het geld mee te nemen.

Verdacht gedrag in opdracht 2?

Ik vind het vooral bijzonder hoe snel Jurre doorhad hoe de eerste opdracht werkte. Hij haalde het touw makkelijk van de paal en rende door naar de volgende opdracht. Dat vind ik iets voor een mol: die krijgt immers vooraf te horen hoe een opdracht in zijn werk gaat en dus waarschijnlijk ook hoe je zo snel mogelijk verder komt. Zeker omdat in deze opdracht een ontmoeting met de mol op het spel staat, dan wil je als mol liever niet dat iemand anders je op het spoor komt.

Aan de andere kant zou je ook kunnen denken dat de mol in dit geval niet met zichzelf hoeft te praten. Uiteindelijk is het de bedoeling dat iemand hem ontmaskert. Hij zou dan extra klungelig kunnen spelen om een ander de kans te geven (Daniël of Ranomi).

De afspraak met de mol

Alle kandidaten gaan naar hun eigen hotelkamer, Jurre gaat naar een theater toe om de mol te gaan ontmoeten. Er hangt een doek voor het toneel en wanneer dat omhoog gaat verschijnt daar op het podium opnieuw die telefoon van de eerste aflevering en opdracht 2 die afgaat. De stem zegt: ‘Heb je eigenlijk al eens goed gekeken naar dat molgeld? Op elk biljet staat een zin in één van de Zuid-Afrikaanse talen. Alle zinnen zijn testvragen voor de finale, als Jurre geld uitgeeft kan hij de vertalingen krijgen.

De vraag voor de finale op het molgeld

€ 25,00 Welke karaktereigenschap had de mol bij de opdracht in het hotel?
€ 1.000,00 Als hoeveelste is de mol geëindigd in de fotowedstrijd? (opdracht die nog komt)

Verder vertellen sommige zinnen op het molgeld iets over een opdracht die nog komen gaat, geeft de stem aan. Zoals het biljet van € 1.000,00. Voor de rest krijg je geen vragen te horen, maar wel de opdracht die dus nog komen gaat. Jurre geeft in totaal € 1.335,00 uit aan informatie. Vervolgens wil hij het overgebleven geld (€ 600,00) bij zich houden om de overige informatie te kunnen herleiden.

Mogelijk heeft hij de vertalingen van het andere briefgeld op de € 500,00 of € 100,00 opgeschreven en wil hij het daarom niet doorgeven. Of hij hoopt gaandeweg die twee briefjes nog te vertalen.

Verdenkingen in deze opdracht

 • Soy: Ranomi, Jurre (in mindere mate)
 • Jurre: Daniël
 • Daniël: Jurre
 • Anke: Ranomi, Soy (in mindere mate)
 • Ranomi: Soy

Test en eliminatie aflevering 7: analoog

Alle kandidaten mogen een stift pakken:

 • Rood: Ranomi
 • Groen: Soy
 • Geel: Daniël
 • Blauw: Anke
 • Zwart (poepbruin, zoals hij zelf zegt): Jurre

Opnieuw diezelfde kleuren als de stippen in de allereerste opdracht (die zouden kunnen verwijzen naar zowel de Zuid-Afrikaanse vlag als de Olympische ringen)

Doolhof

In het doolhof gaat iedereen op zoek naar vragen die gaan over de mol. Wanneer je gaat zitten stopt de tijd en begint de (analoge) test. Vooraf kunnen ze jokers inzetten (ze doen dit allemaal, Soy zet twee jokers in). Niet heel handig dat ze dit doen natuurlijk, want nu zijn de jokers van de rest per saldo niks meer waard – behalve dus bij Soy. Iedereen heeft een vlaggetje waardoor je een beetje kunt zien wie waar is.

Het dubbele aspect van deze opdracht is dat anderen eventueel zouden kunnen zien welke antwoorden je geeft en hoe jij je vragen invult. Het gevaar is dan natuurlijk ook dat je je te veel bezig houdt met de rest – hoe waardevol die informatie ook is – en dus later binnenkomt. Terwijl, zoals bij elke test, hier de tijd net zo goed belangrijk is.

Volgorde van binnenkomst

 1. Anke (20 vragen)
 2. Daniël (18 vragen)
 3. Soy (19 vragen)
 4. Ranomi (19 vragen)
 5. Jurre (18 vragen)

Nadat Anke afvalt, gaat de pot door naar Ranomi.

Wie is de mol na aflevering 7?

Wat ik lastig vind, is dat ik momenteel in een soort Daniël-tunnel zit waarbij ik alle mogelijke argumenten waarom hij de mol niet zou zijn een beetje probeer te weerleggen. Vaak met onzin. Dus nee, eigenlijk weet ik diep van binnen dat hij de mol naar alle waarschijnlijkheid niet is en toch kan ik het niet helemaal loslaten. Ondanks het geld dat hij verdient.

Kijk ik naar wie echt molgedrag vertoont, dan is dat Soy. Hij blijft veel onder de radar, op een aantal missers na in de eerste paar afleveringen. Veel geld verdient hij niet en hij is geen onverdienstelijk acteur. Toch geloof ik niet echt dat hij dit jaar de mol is, omdat hij regelmatig opgelucht lijkt als hij doorgaat, hij dit keer prompt twee jokers inzet en ik hem er nog altijd van verdenk dat hij het rode scherm kreeg toen Annick afviel.

Jurre kan absoluut ook de mol zijn, al ligt dat er dan wel erg dik bovenop. Dat zou toch enigszins jammer zijn – hoewel hij tot halverwege dit seizoen ook wel een beetje onder de radar bleef. Ik weet ook niet of ik hier anders naar zou kijken als ik niet talloze video’s had gezien met hints richting Jurre, eigenlijk.

Tot slot Ranomi. Ik geloof het niet zo. Ze lijkt me te fanatiek als kandidaat, wil graag jokers verdienen. Ook al kan je bepaalde zaken richting haar uitleggen (de Olymische kleuren bijvoorbeeld en de badeend als verwijzing naar het zwemmen), vind ik dat toch nog te mager. Zou wel een leuke mol zijn overigens en ze blijft ook redelijk onder de radar. Dus we gaan het zien!

Online verdenkingen na aflevering 7 (Inzichtelijk)

Volgens Gido is het na aflevering 7 zo klaar als een klontje: Jurre is de mol. En ik moet zeggen dat bepaalde beelden inderdaad veelzeggend lijken. Hoe denk jij daarover?

Wie is jouw mol na het zien van aflevering 7? Heb je nog mooie hints en theorieën? Waar zou de titel ‘Inzichtelijk’ op kunnen wijzen? Laat het weten in de reacties.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Nabesprekingen Wie is de mol? 2023

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven