Wie is de mol? 2023 | Nabespreking afl. 5: Portretten

Aflevering 5 (Portretten) van Wie is mol? seizoen 2023 was er weer eentje voor in de boeken. Geweldige chaos, prachtig landschap en alle mogelijkheden om te mollen. Niemand naar huis (en dit keer niet storend), maar bovendien ook een flink bedrag uit de pot gespeeld. Door de mol? Als jij nog leuke theorieën of hints hebt over wie de mol is (of juist niet), laat ze dan zeker even weten in een reactie of DM op Instagram.

Nabespreking aflevering 5: Portretten

Het begin van de aflevering

Nabil en Soy verschijnen in beeld. Ze moeten, in navolging op de vorige aflevering, het geld uit de koffers per kandidaat verdelen over verschillende enveloppen met daarop een euroteken of het woord joker. Nabil heeft € 2.500,00 en Soy € 2.250,00.

 • Als de kandidaat het geld kiest, verdubbelt dit bedrag en krijgt Nabil of Soy een joker.
 • Als de kandidaat de joker kiest, verliezen ze het geld uit de pot

Die keuze vergt omgekeerde psychologie: als je denkt dat iemand voor de joker wil gaan, adviseer je hem of haar het geld te kiezen. Vanuit vertrouwen gaan ze er dan vanuit dat geld in de €-envelop zit en de joker in JOKER. En omdat ze de joker willen, kiezen ze dus de JOKER-envelop waar uiteindelijk geld in blijkt te zitten. Maximaal doordenken, maar in Wie is de mol? is ook niets wat het lijkt. Het kan dus alle kanten op, vanuit die gedachte.

Door naar opdracht 1

Nabil en Soy maken geen deel uit van de eerste opdracht. Dat kan in je nadeel zijn: bepaalde vragen uit de test zijn hierdoor niet te beantwoorden en dus vergroot dat wellicht de kans dat je naar huis moet. Buiten hun aanwezigheid om gaan Anke, Daniël, Jurre en Ranomi aan de slag. Die beslissen bovendien niet alle info uit te wisselen met Nabil of Soy.

Opdracht 1 WIDM 2023: Altaar ego (max. € 2.000,00)

In de kerk van Tulbagh, zo vertelt Rick, is het gebruikelijk dat kerkgangers hun eigen stoel meenemen naar de dienst. Ze zitten allemaal op hun eigen, vaste plek. Aan de kandidaten bij de kerk de taak om uit te vinden wie waar hoort te zitten. Een duo (Daniël en Ranomi) zal binnen staan om iedereen zijn juiste plek te wijzen, het andere duo (Jurre en Anke) zoekt uit wie wie is.

Daniël zegt graag binnen te willen zitten. In de biecht vult hij vervolgens aan dat dat is ‘omdat de mol ook binnen zou willen zijn’. Hij zou de mol dan goed in de gaten kunnen houden, naar eigen zeggen. Zelf vind ik het vooral opvallend dat hij zichzelf opnieuw een sleutelpositie toedicht voor de rest ook maar iets kan opperen.

Het verloop van opdracht 1

Anke gaat meteen ijverig aan de slag, ondervraagt een vrouw en ontdekt zo dat zij de cat lady moet zijn. Ook anderen omschrijft ze duidelijk aan de kandidaten binnen. Jurre daarentegen lijkt niemand te kunnen vinden. Dat zegt hij later zelf ook. Door zijn beperkte vragen (naar naam en eventueel beroep) in combinatie met een uiterlijke beschrijving, komen de kandidaten binnen niet bepaald verder.

Aan de andere kant lijken Ranomi en Daniël fanatiek bezig met het vinden van de juiste plekken, maar zetten ze mensen ook behoorlijk random neer. Intussen valt het contact met het andere duo af en toe weg, ‘alsof iemand op de knop drukt’. Het legt de mol in elk geval geen windeieren. De groep verdient slechts € 700,00 waar dat er in totaal € 2.000,00 hadden kunnen zijn.

Wat doet de mol?

Ik dacht in eerste instantie dat we voorzichtig kunnen concluderen dat Nabil en Soy de mol niet zijn: door afwezig te zijn kun je namelijk niet mollen. In deze opdracht lukt dat volgens mij best makkelijk, omdat je niet continu in de kijker staat van de rest. Het is relatief simpel om informatie verkeerd over te brengen (buiten) of verkeerd te interpreteren (binnen).

Aan de andere kant valt tegen te werpen dat die twee natuurlijk ook invloed kunnen uitoefenen op de kandidaten in het laatste spel van de aflevering en hen zo € 4.750,00 kunnen laten wegspelen – zonder zelf heel schuldig te lijken. dus wat de mol doet? In elk geval zijn werk! Waar hij ook zit.

Er is een penningmeester

Na wekenlang speculeren over de aanwezigheid van digitaal geld is het er eindelijk. Anke mag de eerste zevenhonderd euro in ontvangst nemen. Iedereen vertrouwt haar blind. Wat het natuurlijk nog mooier zou maken als ze aan het eind van de rit toch de mol blijkt te zijn.

Opdracht 2 WIDM 2023: Verschijning (max. € 9.500,00)

Voor het eerst in de geschiedenis van Wie is de mol? (voor zover ik weet, wie anders herinnert mag me zeker verbeteren) dat er zo’n flinke som geld te verdienen valt met één opdracht. Aan de hand van opdrachten en het lezen van woorden in morsecode komen ze dichterbij Rik en dus dichterbij het geld of de jokers. Verschijning is een spookachtige opdracht. Jurre geeft meteen aan het liefst op de minst enge plek te zitten en ook Daniël wil opnieuw een plekje claimen (binnen). Toch beslist Soy anders. Hij blijft met Anke en Nabil in het hotel, Daniël, Jurre en Ranomi gaan buiten op zoek naar de woorden die ze nodig hebben voor Rik.

De bedoeling van de tweede opdracht

De tweede opdracht is vrij groot en heeft behoorlijke oorzaak-gevolg consequenties voor het spel:

 1. De kandidaten verdelen zich in een ‘binnen’ en ‘buiten’groep. Binnen vindt een soort escape room plaats, buiten moeten de andere drie morsecodes oplossen. Dit zijn eigenschappen van de kandidaten die op verschillende foto’s staan met daaronder een korte tekst: ‘Ik ben…’
 2. Als alle codes zijn opgelost en de opdrachten binnen klaar zijn, moeten ze ontdekken waar Rik zit.
 3. Bij Rik begint een tweede deel van het spel, waarbij ze geld kunnen verdubbelen of jokers kunnen winnen.

Hoe verspeel je geld?

 1. Je komt niet tot de juiste oplossing en vindt Rik niet: dan vervalt het geld in de kistjes en zijn ze ineens € 4.750,00 kwijt.
 2. Per kandidaat die zijn woord in morsecode niet vindt, verlies je de inhoudt van het kistje.
 3. Door een joker te kiezen in plaats van het geld.

Wie hing in welke kamer bij Verschijning?

Kamer 11

Anke vindt de sleutel in de kamer van Katie na het zien van de tweede opdracht. Ze doet dit door de jurk goed nat te maken. Met de code opent ze een dagboekje waarin de sleutel van kamer 11 zit.

 • Schilderij Anke (morsecode licht op bij het station). Woord: slinks
 • Schilderij Jurre (morsecode licht op bij de pub). Woord: slim

Terwijl Anke en Soy in deze kamer staan, drukt iemand op de knop van de porto waardoor goede communicatie (tijdelijk) onmogelijk is.

Kamer 15

 • Schilderij Daniël (morsecode licht op bij de kerk). Woord: sluw
 • Schilderij Ranomi (morsecode licht op bij de school). Woord: klein (klopt niet)

De verdeling van taken is vrij helder: Daniël vertelt wat hij ziet, Jurre schrijft het op (en vertaalt de morsecode vervolgens naar letters) en Ranomi communiceert via de porto. Bij Ranomi maken ze er klein van. Jurre zegt: ‘KLEF’, Daniël maakt daar ‘KLEIN’ van en Jurre gaat hiermee akkoord.

Kamer 18

Soy en Nabil hangen de schilderijen met soldaten scheef. Al snel merkt Nabil dat één van de schilderijen iets verbergt, tilt hem een stukje op en er valt een sleutel uit. Hiermee kunnen ze naar kamer 18.

 • Schilderij Nabil (morsecode licht op bij de Transport Company). Woord: eerlijk?
 • Schilderij Soy (morsecode licht op bij de bank). Woord: eerlijk?

Kamer van Katie

Alle schilderijen gaan mee naar het startpunt van de binnen-groep. Soy ontdekt dat er woorden aan de achterzijde staan, waarmee ze een zin kunnen maken:

Het speelgeld van Nabil en Soy is in de roze kerk

Opvallend gedrag

 • Daniël en Jurre pakken meteen een vel met morsecode uit het kistje. Dat geeft hen meer kans om te mollen dan Ranomi, die een beetje vertwijfeld met stiften in haar handen achterblijft.
 • Op het moment dat Daniël het geld uit de envelop vist, lijkt hij enigszins teleurgesteld. Ging hij uit van omgekeerde psychologie en dacht hij dat ze en joker in die envelop hadden gestopt?
 • Jurre gaat voor de joker, ondanks eerdere afspraken met Soy. Overigens lijkt dit ook deels voort te komen uit frustratie over een toegezegde joker die Soy uiteindelijk misschien niet eens kan waarmaken.

Wat zou de mol doen?

Tijdens het schrijven viel me iets in.

Voor een kandidaat is het van belang dat andere kandidaten het geld pakken, zodat je zelf een joker wint. Hoewel hier sprake is van omgekeerde psychologie is de kans alsnog het grootst dat ze gewoon eerlijk zijn in hun keuzes (en dus kiezen voor geld in de €-envelop). De mol zou dus kunnen hebben gedacht: als ik opdracht 1 doe en twee kandidaten dat laatste spel laat uitvoeren, heb ik meer kansen om geld uit de pot te spelen. Namelijk op de volgende manieren:

 • In opdracht 1 geef je foutieve informatie door of zet je mensen op de verkeerde plaats.
 • In opdracht 2 vertaal je een morsecode fout (niet te veel, want dat valt op) waardoor één kistje sowieso niet meedoet en dat geld verloren gaat.
 • Bij Rik kies je bewust voor een kistje met een joker (dat zou een kandidaat immers ook doen én zo verlies je meteen gemakkelijk een flinke som geld)

Hoewel ik al een tijdje op Daniël zit en vorige keer echt bijna overtuigd was van zijn mollenstatus, twijfel ik nu. Hij verdient namelijk € 2.500,00 voor de pot. Jurre daarentegen kiest niet alleen zelf voor een joker, maar dwingt Anke bijna hetzelfde te doen. Bovendien lijkt hij ook de oorzaak voor het foute woord van Ranomi.

Hints en theorieën opdracht 2

Hoewel psychologisch gezien Daniël de mol niet lijkt, vlak ik hem niet helemaal uit. Bepaalde hints en theorieën wijzen namelijk wel naar hem in deze aflevering. Hij is namelijk niet alleen afgebeeld op zijn portret als een pastoor en behoorlijk wat opdrachten vinden plaats in kerken. Nu zit ik ook enorm in een Daniëltunnel, zeker sinds de locatiecode op de badeendjes, dus pin me er niet op vast. Maar ik zie de link in elk geval!

Overigens: het zou mogelijk nog zo kunnen zijn dat we straks, bij de nabespreking van het complete seizoen, te zien krijgen dat de mol op meerdere afbeeldingen te zien is.

Online verdenkingen na aflevering 5

Bij Gido Verheijen zie je een aantal hints richting Jurre, maar tegelijkertijd een theorie die tegen hem pleit als mol.

Siem lijkt, ondanks zijn eerdere video, toch iets minder op Jurre te zitten dan hiervoor. Dat neemt echter niet weg dat er nog genoeg aanwijzingen richting hem wijzen.

Wie is de mol (na aflevering 5, Portretten)?

Persoonlijk vind ik het verstopte badeendje, zoals in bovenste twee video’s wordt genoemd, niet overtuigend. Volgens mij is het gewoon een andere vogel. Maar goed, dit neemt niet weg dat Jurre zich verdacht maakte afgelopen aflevering. Ergens maakt hem dat voor mij daardoor toch minder verdacht.

Daniël blijft voor mij een kandidaat om in de gaten te houden. Hij wil continu op sleutelposities zitten, is erg bezig met het spel en doet zijn best – maar ondertussen. Anke zou ik onwijs leuk vinden, omdat ik haar totaal niet verdenk en de kandidaten evenmin. Maar zou ze het kunnen zijn? Dat betwijfel ik nog steeds.

Wie verdenk jij na het zien van aflevering 5 (Portretten) van Wie is de mol? 2023? Welke theorieën en hints heb jij over de mol? Wat vond je verdacht en wie is volgens jou absoluut geen mol? Laat het allemaal weten in de reacties of natuurlijk via Insta DM!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Nabesprekingen Wie is de mol? 2023

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven