Wie is de mol? 2023 | Nabespreking afl. 4: Weglopen

De nabespreking van aflevering 4 van Wie is de mol? 2023 (met de titel Weglopen) is weer een lange. Er kwam ontzettend veel voorbij. Van de spannende opdracht in het doolhof (Padvinders), tot de interessante verdeling van de koffers tijdens de eliminatie. Hieronder vind je alle hints en theorieën die je wil kennen over dit seizoen van WIDM – inclusief een interessant nieuw inzicht dat tijdens het schrijven naar boven kwam. Ik ben ontzettend benieuwd naar jouw bevindingen. Laat je me weten wie jouw mol is en wat jij verdacht vond?

Aflevering 4 WIDM 2023: Weglopen

Een interessante aflevering waarin veel gebeurde, zowel in de opdrachten als in mijn hoofd overigens. Waar ik afgelopen weken echt probeerde te kijken met een open blik en de meeste hints en theorieën vakkundig negeerde, ontkom ik deze week toch niet aan een Daniël-tunnel. Ik durf mijn punten niet op hem in te zetten (die staan vooralsnog op Nabil), maar ik verdenk Daniël enorm. Ondanks dat hoop ik hieronder toch een redelijk ‘objectieve’ nabespreking te kunnen delen met jullie.

Verklaring van de titels:

 • Weglopen kan duiden op Daniël die ‘wegloopt’ van de groep in opdracht 2, maar ook op Jurre die door wil me de eend. Verder zou je kunnen denken aan Nabil en Soy die na de laatste opdracht te horen krijgen van Rik dat ze mee moeten komen en dat hun geld speelgeld is voor de volgende opdracht.
 • Padvinders Nabil en Daniël moeten ‘het pad vinden’ en zo de anderen duidelijk maken waar het geld ligt. Of zou het naar Soy verwijzen, die als enige het pad vond door het doolhof en veilig buiten kwam (zonder geld)?
 • Een(d)zame hoogte Er is maar één kandidaat te vinden op eenzame hoogte.

Hints en theorieën aflevering 4 (Weglopen)

Pokerface en rubber ducky hint Wie is de mol? 2023

Het woord Pokerface komt regelmatig terug in de afleveringen van Wie is de mol? Dat begon bij de mollicitaties, vervolgens laat Everon het woord vallen als hij de mol inlicht over zijn taak dit nieuwe seizoen. Er is nog het nummer tijdens de muzikale opdracht in aflevering 1 en nu opnieuw: ‘…Wanneer de volgende afvaller zijn of haar lot met een goede pokerface kan afwenden,’ aldus Rik voor aflevering 4 begint. Op het Wie is de mol? forum las ik dat pokerface naast de grote hit van Lady Gaga ook een hackersterm is. En zo schijnen er nog veel meer zaken voor te komen die verwijzen naar hacken en technologie:

 • Eentjes en nulletjes op de muurschildering in aflevering 2 (binaire code)
 • Olifant (elephant hack), leeuw (lion hack), bergen (mountain hack)
 • Badeendje (rubber ducky: een USB-stick die weliswaar onschuldig lijkt, maar in het kort de functie van je toetsenbord overneemt en daarmee kwalijke veranderingen kan doorvoeren in je pc of laptop: hij kan je bijvoorbeeld doorsturen naar een website en daar malware downloaden, gegevens wissen of doorsturen of apps downloaden om gebruikersnamen en wachtwoorden te stelen)

Allemaal zaken die verwijzen naar tech journalist Daniël, die ook de documentaire ‘Ik weet je wachtwoord’ maakte.

Badeend hint

Rik heeft het hier vandaag over in zijn podcast.

In Tulbagh, Zuid-Afrika, is The day of the duck race een jaarlijks terugkerende traditie. Hierbij gooien honderden inwoners van de plaats een badeendje in de rivier. Elke eend heeft een uniek nummer en degene wiens eendje als eerst over de finish komt, is de winnaar. De opbrengst gaat naar de dierenopvang.

Opdracht 1 WIDM 2023: Padvinders (max. € 2.000,00)

Wat is de bedoeling van opdracht 1?

Ze starten deze aflevering in Ceres, het hart van de Zuid-Afrikaanse fruitteelt. De bedoeling is dat ze om beurten het doolhof ingaan, op zoek naar pakbonnen. Hierop staat een bedrag dat ze kunnen verdienen. Wie de bonnen naar de uitgang van het doolhof kan brengen, verdient geld voor de pot. Intussen gaan er deuren open en dicht waardoor de weg in het doolhof telkens verandert. Om elkaar te helpen, druk je op een rode knop in het doolhof waarmee een drone actief wordt. De rest in de control room krijgt dan zicht op het labyrint en op de tegenstander die de kandidaat in het doolhof probeert in te sluiten. Ook zien de anderen waar de tegenstander zit: sluit deze een kandidaat in, dan is hij af.

Ze krijgen in totaal 45 minuten speeltijd, maar mogen ook beslissen hoeveel speeltijd elke kandidaat krijgt. Als je niet op tijd uit het doolhof bent of gepakt wordt, lig je uit het spel met al het geld dat je op dat moment bij je hebt.

Deze opdracht is trouwens een verschrikking voor mensen die nogal schrikachtig zijn, zoals ik. Ik vloog door het plafond toen Jurre bij de open deur stond en er ineens een mannetje verscheen.

Volgorde van de kandidaten

 1. Daniël (7 minuten) – vindt € 250,00 (?), maar wordt gepakt – 2 pakbonnen
 2. Nabil (6 minuten) – vindt € 450,00 en legt dit bij de ingang neer voor Jurre – 4 pakbonnen
 3. Jurre (6 minuten) – neemt de € 450,00 van Nabil mee, maar wordt gepakt
 4. Anke (6 minuten) – vindt € 100,00, maar wordt gepakt – 1 pakbon
 5. Annick (6 minuten) – vindt geld, maar wordt gepakt – 1 pakbon
 6. Ranomi (6 minuten) – vindt € 300,00 en de uitgang – 2 pakbonnen
 7. Soy (8 minuten) – kan geen geld meer vinden

Maximaal € 2.000,00 te verdienen. Er lagen 15 pakbonnen waarvan er 13 gevonden zijn, maar van wat we op televisie zijn zijn dit dus maar 10 bonnen. Iemand heeft er drie weggegooid.

Interessant om te weten
In totaal valt er € 2.000,00 te verdienen met vijftien pakbonnen. Dat betekent dat er waarschijnlijk tien bonnen van € 150,00 in omloop waren en vijf van € 100,00. Van die tien bonnen zijn er slechts vier gevonden…

De verdeling van de deelnemers in opdracht 1

Daniël geeft duidelijk aan als eerst te willen gaan en ook Nabil wil graag snel het doolhof in. Ze hebben het idee om zoveel mogelijk pakbonnen te pakken en die in het begin neer te leggen voor een sterke kandidaat, om zo ineens veel geld aan de andere kant van het doolhof te krijgen. Wat we weten van vorige seizoenen van Wie is de mol? is dat het slim is als mol om vroeg zo’n doolhof in te gaan: je hebt namelijk meer kans om hoge bedragen te pakken en/of geld te verduisteren.

Wie gedraagt zich verdacht?

 • Daniël beweert zoveel mogelijk geld te willen verzamelen, maar wordt gepakt met twee bedragen. Hoewel ik hem niet heel verdacht vind in deze opdracht: hij neemt wel wat geld weg, maar drukt ook op de rode knoppen waardoor de anderen hem kunnen zien. Hij kan daardoor minder goed mollen.
 • Soy beschrijft de route die de kandidaten moeten lopen in het doolhof, dus heeft wellicht veel invloed op hoe ze gaan.
 • Nabil heeft zijn porto ‘per ongeluk’ uit staan, waardoor de eerste minuten geen contact is. Intussen loopt hij wel met meerdere pakbonnen in zijn handen à € 450,00. Ook slaat hij hier een daar een rode knop over. Opvallend is dat de regie dit nadrukkelijk in beeld brengt. Bij de mol zouden ze dit minder snel doen.

Wie is mogelijk de mol, gebaseerd op opdracht 1?

Soy heeft een sleutelpositie. Aangezien steeds meer mensen het doolhof ingaan en hij als laatst overblijft, is het voor hem makkelijker om te mollen: hij kan rechts of links roepen (terwijl het de tegenovergestelde richting moet zijn) en daarmee de kandidaten in de armen van de tegenstander drijven.

Nabil heeft weliswaar geld verzameld en bij de ingang gelegd, maar staat vervolgens net als Soy in de controlroom omdat hij niet is gepakt. Daarmee kan hij nog altijd invloed uitoefenen op het verloop van het spel, waarbij regelmatig kandidaten in de armen van de tegenstander lopen.

Opdracht 2 WIDM 2023: Een(d)zame hoogte (€ 3.000,00)

De kandidaten zitten lekker te ontbijten als ze een envelop krijgen. ‘Voor de vijf kandidaten die zin hebben om deze ochtend een fysieke inspanning te leveren voor geld in de pot staat er om 09.00 uur een busje klaar voor de ingang van het hotel. De andere twee mogen nog even achterblijven, neem gerust nog een koffie.’

De bedoeling van de opdracht is dat de vijf kandidaten die de fysieke inspanning gaan leveren een enorme badeend op wielen omhoog brengen. Bovenop de berg staat een kistje met € 3.000,00 erin.

Verdeling in teams

 • Anke
 • Jurre
 • Nabil
 • Ranomi
 • Soy

Daniël wil graag in het hotel blijven, geeft hij meteen aan. Annick besluit daarop bij hem te blijven. Verder is het belangrijk te weten dat Ranomi de moltelefoon krijgt.

Wat gebeurt er allemaal in deze opdracht?

Rik gaat naar Daniël en Annick en legt hen de opdracht uit die zíj moeten uitvoeren. Bovenop de berg staat inderdaad een kistje, maar Rik vertelt dat hierin een envelop zit met daarin een vraagteken. Als ze die envelop openen verdient niemand iets. Om dit dus te voorkomen, hebben ze ‘François nodig: een piloot. Vanuit zijn vliegtuig kan Annick of Daniël pogingen doen de rest te laten weten dat ze moeten bellen.

Annick en Daniël moeten eendjes vissen in het zwembad van het hotel. Hierop staan, bij twee badeendjes, aan de onderzijde lange nummers geschreven: coördinaten van de plek waar François zou zijn. Daniël herkent ze en weet exact hoe hij naar die plek moet toegaan. En hier volgt meteen een nieuwe theorie uit:

Dit is namelijk herkenbaar van het moment waarop de kandidaten bekend gemaakt werden: dat ging eveneens via coördinaten.

Verder is aan het gesprek van Annick en Daniël af te leiden dat hij voorstelde de lucht in te gaan: een plek waarbij je veel invloed hebt op het verloop van het spel.

De andere groep redt het in elk geval en vindt het kistje. Soy roept dat ze de envelop moeten openmaken, Jurre opent de envelop terwijl Soy Annick belt. Die probeert ergens tussen het lawaai van de roepende kandidaten en het overvliegende vliegtuigje met Daniël erin haar boodschap over te brengen, maar is te laat. Jurre houdt het briefje in handen waarop staat dat de verdiende € 3.000,00 niet in de pot terecht komt.

Theorieën over opdracht 2 (Een(d)zame hoogte)

 1. Soy stuurt Jurre aan om de envelop te openen, die zo € 3.000,00 uit de pot speelt. Hij lijkt hier ook nogal haastig mee (of ligt dat aan de tijdsdruk, aangezien ze nog maar een minuut hebben tegen de tijd dat de kandidaten bovenkomen met de badeend?)
 2. De titel Een(d)zame hoogte kan verwijzen naar Daniël die in zijn eentje over de kandidaten heen vliegt, maar ook naar Jurre die vrijwel alleen de kar met de eend naar boven brengt.
 3. De mol had er baat bij om vertraging op te lopen onderweg (want dan heb je gegarandeerd geen geld voor de pot). Ranomi, Nabil en Soy willen echter gewoon doorlopen. Anti-molgedrag. Anke, Soy en Nabil willen bovendien kijken wat op de vleugel staat. De mol wist dat daar een telefoonnummer stond, dus zou hier niet op wijzen. Jurre wil hier doorlopen (en dus niet kijken), wat ook verdacht is.
 4. De kans is groot dat kandidaten een envelop openen zonder tegenbericht; uit de informatie die ze beneden kregen werd immers nergens duidelijk dat dit niet mocht. Daniël kon vertraging opleveren bij het zoeken van de eendjes, maar ook door in het vliegtuig te stappen en daar rustig aan te doen. In die zin was dit een gunstige positie voor de mol, terwijl het voor de kijkers juist onlogisch lijkt om niet in de grotere groep te willen zitten.

Ik vrees dat ik in een tunnel raak waar ik niet in wilde zitten, maar deze opdracht is voor mij een typisch gevalletje ‘niets is wat het lijkt’. Daniël lijkt opnieuw een fanatieke kandidaat, zoals vaker dit seizoen, maar verschaft zichzelf alle mogelijkheden om te mollen. Zeker als je er vanuit gaat dat de kandidaten op de berg die envelop toch wel openmaken zonder tegenbericht.

Wie verdenkt wie in aflevering 4 van Wie is de mol?

Anders dan in voorgaande afleveringen hoor je minder expliciet wie nu wie verdenkt. Op zich is dat ook wel logisch: de kandidatengroep wordt steeds kleiner.

 • Nabil: Ranomi (hij linkt de badeend aan haar, als ‘kampioen zwemmen’)
 • Daniël: vooral op Jurre, maar ook Soy en Ranomi en dan nog een beetje op Annick
 • Annick: niet bekend (maar geeft wel aan dat ze een vraag op Daniël heeft ingevuld)
 • Jurre: niet bekend
 • Ranomi: niet bekend
 • Soy: vertrouwt Jurre
 • Anke: Soy, Ranomi en Nabil

Afvaller Annick verdacht vorige week Ranomi zeer sterk. Die valt na deze aflevering qua gedrag af als mol en lijkt vooral een ijzersterke kandidaat. Als Annick nog steeds op Ranomi zat, betekent dit dat die nu inderdaad zeker geen mol is. Wel opvallend is dat die vraag op Daniël duidelijk in beeld kwam. Wil de redactie ons doen geloven dat hij de mol niet is?

Opdracht 3 WIDM 2023: Koffereliminatie

Om beurten verschijnen de kandidaten bij Rik. Ze krijgen hun scherm te zien in het bijzijn van de andere kandidaten. Die zien op hun beurt de reactie van de betreffende kandidaat, maar hebben geen idee of het scherm rood of groen is. Om die reden is het belangrijk je pokerface op te zetten, vertelt Rik: het kan namelijk dé manier zijn om toch in het spel te blijven als je er eigenlijk uit zou liggen.

In de wijnkelder staan zeven koffers met geld (in totaal € 8.350,00):

 • € 0,00
 • € 350,00
 • € 500,00
 • € 750,00
 • € 2.000,00
 • € 2.250,00
 • € 2.500,00

Iedereen krijgt een andere koffer, maar wie welk geldbedrag krijgt is aan de groep. Om ondanks je rode scherm toch te kunnen blijven, moet je gaan onderhandelen. Als je dan één van de drie hoogste bedragen in handen krijgt, blijf je in het spel. Dan vertrekt de kandidaat met de een-na-slechtste testresultaten. Een groen scherm is dus geen zekerheid. De afvaller vertrekt met het geldbedrag, wat dus ook uit de pot gaat.

Verdeling van de koffers in opdracht 3 (Koffereliminatie)

Iedereen pleit voor eigen parochie en probeert een koffer met hoog bedrag in de wacht te slepen, tot Anke plots opmerkt dat de jongens vorige aflevering voor de jokers gingen in plaats van het geld. Aangezien het hier om vertrouwen gaat, is dat voor Soy, Jurre en Daniël geen gunstige wending. Uiteindelijk pakt Ranomi een koffer en dan de rest ook. De eerste verdeling:

 • Ranomi € 500,00
 • Nabil: € 2.500,00
 • Anke: € 2.250,00
 • Daniël: € 2.000,00
 • Soy: € 250,00
 • Jurre: € 750,00
 • Annick: € 0,00

Vervolgens besluit Anke dat zij de koffers verdeelt, omdat ze vermoedt dat Jurre of Annick een rood scherm heeft. Haar verdeling:

 • Annick: € 0,00
 • Anke: € 750,00
 • Daniël: € 2.000,00
 • Jurre: € 350,00
 • Nabil: € 2.500,00
 • Ranomi: € 500,00
 • Soy: € 2.250,00

Wat blijkt? Het is de persoon met het rode scherm toch gelukt om één van de hoge bedragen in handen te krijgen en dus in het spel te blijven (Soy, Daniël of Nabil). Annick moet hierdoor het spel verlaten met € 0,00.

Uiteindelijk stapt Rik nog een keer naar de groep. De twee personen met de hoogste bedragen (Nabil en Soy) moeten met hem meekomen en hun koffers meenemen. Dit is hun speelgeld, zo vertelt hij. Maar in welk spel? Dat zien we volgende keer.

Theorieën over opdracht 3

 1. Als de mol zelf bewust een laag bedrag pakt (Ranomi, Anke), is de kans groter dat een kandidaat met een hoog bedrag naar huis moet. Alleen de eerste is immers gered, de daarop volgende zou gewoon een rood scherm krijgen.
 2. De mol pakt een hoog bedrag en zorgt er daarmee voor dat hij bij de drie mogelijke afvallers hoort. Dat haalt de verdenkingen wellicht enigszins weg van hem, want er bestaat dan 33% kans dat hij het rode scherm had.
 3. Pakt de mol één van de hoogste bedragen (€ 2.500,00 of € 2.250,00) dan mag hij meedoen aan de nieuwe opdracht van Rik en daarmee wellicht de inhoud van die koffer verspelen.

Ik denk zelf dat de tweede theorie het meest aannemelijk is. Wanneer je de mol bent en weet dat Soy, Daniël of Nabil eruit zou vliegen terwijl je de koffers verdeelt, zorg je ervoor dat de personen die vermoedelijk naar huis gaan (Jurre, Annick) ook een hoog bedrag krijgen. Anke deed dat bewust niet.

Online verdenkingen na aflevering 4

Gido Verheijen onthult in zijn nabespreking zijn ideeën over wie het rode scherm kreeg, maar heeft ook een grappige theorie over Griekse mythologie (met het labyrint) wat zou kunnen verwijzen naar Ranomi.

Siem heeft naar eigen zeggen bewijs dat Soy eruit had gemoeten, wat je in de video hieronder kunt terugzien.

Wie is de mol na aflevering 4 (weglopen)?

Mijn gedachten vliegen alle kanten op na het zien van aflevering 4. Opnieuw kan het iedereen zijn en dus niemand in het bijzonder. Voor alle kandidaten daarom een voor- en tegenlijstje:

Anke

Waarom is Anke niet de mol? Ze is mij te fanatiek bezig met geld verdienen. Daarbij is Anke een intelligente vrouw die hier en daar wat steken lijkt te laten vallen om te zien hoe anderen daarop reageren. Ze is namelijk behoorlijk alert.

Waarom is Anke de mol? Vanuit haar ervaring als hoofdredactrice is ze gewend anderen aan te sturen. Dat doet ze hier ook regelmatig en dat zou natuurlijk uitermate handig zijn als je de mol bent. Ik vind haar verder weinig duidelijk molgedrag vertonen overigens, maar het verdelen van de koffers in opdracht 3 zou wel een briljante zet zijn.

Daniël

Waarom is Daniël niet de mol? Hij wordt in de afleveringen hier en daar enigszins verdacht gemaakt, wat tegen hem pleit. Bovendien gedraagt hij zich ontzettend fanatiek (denk maar aan de foto opdracht in aflevering 2, waarbij hij oprecht leek te balen toen Soy en Anke foto’s maakten van de – overduidelijk – verkeerde schilderingen).

Waarom is Daniël de mol? De lijst met redenen wordt steeds langer. De soms subtiele, soms opzichtige verwijzingen naar hackers en technologie. Het feit dat hij regelmatig sleutelposities bekleedt, maar ook claimt. Het zou me niets verbazen als we in de laatste aflevering zien hoe hij in het doolhof bijvoorbeeld pakbonnen met hogere bedragen weggooit tussen de kisten. Verder denk ik dat de coördinaten op de eendjes in combinatie met de bekendmaking van alle kandidaten ook een duidelijke hint kan zijn richting Daniël.

Jurre

Waarom is Jurre niet de mol? Hij komt gewoon wat onhandig over, net als Annick. Ook lijkt hij erg fanatiek als het gaat om geld binnenhalen.

Waarom is Jurre de mol? Als hij zijn rol met verve speelt, kan hij voor elke molactie toestemming vragen aan de andere kandidaten. ‘Is deze foto goed?’, ‘Zal ik de envelop openmaken?’ – en vervolgens knikt de rest, waardoor de verantwoordelijkheid niet langer bij hem ligt. Ook valt hij momenteel nog minder op in de afleveringen.

Nabil

Waarom is Nabil niet de mol? Hij doet me denken aan Sahil, vorig jaar. Die was behoorlijk fanatiek, maar liep ook te mollen tussendoor. Ook komt Nabil regelmatig in beeld op een verdachte manier – een techniek die de regie vaak gebruikt om de echte mol buiten schot te houden of in elk geval in een beter daglicht te zetten.

Waarom is Nabil de mol? Hij probeert de groep hier en daar te beïnvloeden, zoals op het moment dat hij voorstelt om met de quads allemaal een andere kant op te gaan (opdracht 1 van de vorige aflevering). Verdeeldheid zou namelijk de kans op geldverspelen groter maken. Verder kan hij makkelijk mollen door de eendenkar los te laten als hij achteraan loopt of te trekken in plaats van te duwen. Ik had alle punten op hem gezet in de app, maar ben nog niet overtuigd.

Ranomi

Waarom is Ranomi niet de mol? Ondanks de badeendhint, die overduidelijk naar haar zou kunnen wijzen, verdient ze geld voor de pot en doet ze fanatiek mee aan de opdrachten. Bovendien zie je haar in de Koffereliminatie een strategische zet plaatsen door een laag bedrag te pakken; de mol zou dit niet zo snel doen (als de koffer met hoog bedrag volgende week voordeel op lijkt te leveren)

Eerlijk gezegd ben ik zo uit de Ranomi-tunnel dat ik me niet meer kan voorstellen dat zij de mol daadwerkelijk is.

Soy

Waarom is Soy niet de mol? Hij lijkt een fanatieke kandidaat. Ook lijkt zijn gezichtsmimiek te verraden dat hij baalt als iets misgaat – al blijft het een acteur. In de kofferopdracht lijkt hij bovendien te overpeinzen wat wijsheid is nadat hij zijn scherm heeft gezien. Net als de meeste kijkers van Moltalk vermoed ik eigenlijk dat hij een rood scherm kreeg en gered is door de koffer met het hoge bedrag.

Waarom is Soy de mol? Op de een of andere manier weet hij vaak sleutelposities te pakken binnen opdrachten. Denk aan het aansturen van de rest in opdracht 1 (Padvinders): hij staat in de controlroom door de porto te praten en stuurt de kandidaten door het doolhof heen. Ook laat hij Jurre de envelop openen in opdracht 2 (Een(d)zame hoogte).

Respect als je het tot hier hebt gered 😉 Ruim 3300 woorden over het doen en laten van de mol waar we wellicht weinig mee zijn opgeschoten – tenzij jij natuurlijk goede inzichten hebt? Wie is volgens jou de mol in 2023? Waar kunnen de titel Weglopen en opdrachtentitels op wijzen? Welke hints en theorieën heb jij? Laat het me weten in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Nabesprekingen Wie is de mol? 2023

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven