Wie is de mol? 2023 | Nabespreking af. 2: Kunstgreep

Na het zien van aflevering 2 van Wie is de mol? 2023 (Kunstgreep) lijkt alles weer anders. Zo ligt Froukje uit het spel, terwijl die bij veel kandidaten hoog op het verdachtenlijstje stond. Ook heb ik een eigen theorie over de positie van de mol in opdracht 1. In deze tweede nabespreking vertel ik wat mij persoonlijk opviel én bespreek ik enkele hints en theorieën. Later zal ik de blog mogelijk aanvullen met video’s van andere molloten.

Opdracht 1, afl. 2 WIDM 2023: Stalen Zenuwen (max. € 3.000,00)

Wat is de bedoeling?

De kandidaten komen bij het verlaten terrein van een oude staalfabriek. Ze moeten een kleine brancard gebruiken om grondstoffen (stenen) naar een machine te brengen, die deze omvormt tot stalen balletjes. Vervolgens moeten die balletjes naar één van de drie kokers waarmee ze geld kunnen verdienen voor de pot: € 500,00 – € 1.000,00 – € 1.500,00.

Intussen probeert Sarah, die afviel in aflevering 1, middels een aparte opdracht haar weg terug te vinden in het spel. Zij moet een zenuwspiraal afgaan en een zo hoog mogelijk percentage halen. Dit is het bedrag dat zij kan afsnoepen van het gewonnen bedrag van de overige kandidaten – mits dit minimaal € 1.500,00 wordt. Elke keer dat ze de spiraal raakt, komt er een drone in het veld die één van de kandidaten kan afschieten. Ook kunnen ze een schok krijgen.

Twee opdrachten naast elkaar dus, wat het extra spannend maakt. De kandidaten redden de € 1.500,00 niet. Ze halen met moeite € 1.300,00 op en dat is het dan wel zo’n beetje.

Verdeling in teams

Er zijn drie groepjes die met een brancard stenen naar de machine moeten brengen:

 • Annick, Soy en Nabil
 • Froukje, Ranomi en Daniël
 • Anke, Sander en Jurre

Het laatste groepje kan pas vrij laat een brancard vinden.

Wie gedraagt zich verdacht

 • Annick is weer eens warrig en onhandig. Iets dat me overigens echt wel een beetje op mijn zenuwen begint te werken. Ze laat een stalen balletje naar beneden vallen, zit bij het team dat een extra brancard inpikt van het team van Anke (waardoor die dus geen geld in de pot kunnen brengen) etc.
 • Nabil lijkt de brancard iets hoger te tillen, waardoor er steentjes afvallen onderweg naar de machine.
 • Soy krijgt een shock waardoor alle steentjes naar beneden vallen.
 • Soy en Nabil worden volledig afgeschoten door de drone.

Theorie over de positie van de mol

Nu zou je op basis van voorgaande kunnen denken dat Annick, Nabil of Soy de mol is. Zij gedroegen zich het verdachtst binnen de opdracht en leken weinig te doen om geld binnen te krijgen. Verder hoor je Froukje vlak voor opdracht 2 nog iets zeggen over Ranomi. Máár… ik heb een theorie waardoor zij voor mij afvallen als mol.

Binnen dit spel heeft de mol eigenlijk één doel: minimaal € 1.500,00 verdienen voor de pot. Als Sarah namelijk haar werk aan de andere kant goed doet, is dat geld weg en heb je per saldo helemaal niets. Je hebt er dus baat bij om genoeg balletjes binnen te krijgen. Annick, Nabil en Soy werken dit behoorlijk tegen en vallen daarom af voor mij als mogelijke mol – ondanks dat ik alle punten op hen had ingezet.

Daniël stuurt iedereen naar de duizend euro toe. Dat is een nuttig bedrag voor wie in elk geval aan de vijftienhonderd wil komen. Zonder hiermee de focus naar Daniël te willen verleggen, is het in elk geval opvallend te noemen en bewijst dit maar weer voor mij dat de mol toch best we een underdog zou kunnen zijn die je nu totaal nog niet verdenkt.

Het eerste bondje is gesmeed

Tussen de bedrijven door stelt Daniël voor aan Anke om samen een bondje te starten. Die vindt dat prima en zo lijkt de eerste echte band gesmeed. Anke zegt op Froukje, Soy en Annick te zitten; Daniël verdenkt Soy en Jurre.

Opdracht 2, afl. 2 WIDM 2023: Propvol (max. € 3.000,00)

Doel van deze Wie is de mol? opdracht?

Op basis van hoe de kandidaten in de busjes voor de deur stapten, vormen zich twee teams:

 • Anke, Daniël, Froukje, Soy
 • Annick, Jurre, Nabil, Ranomi, Sander

Het laatste team staat in een enorme loods vol filmprops. Hiermee moeten ze muurschilderingen gaan namaken die je vindt in de wijk Woodstock. Deze zes kunstwerken mogen één keer verbeeld worden en verstuurd via de app aan het andere team. Daarop gaat het team van Anke de straat op in Woodstock om de daadwerkelijke schildering te vinden, maakt een foto en stuurt deze terug aan het eerste team. Voor elke goede foto van het team dat buiten zoekt naar de juiste schilderingen, ontvangen ze € 250,00 voor de pot.

Wat is opvallend?

Je zou bijna beter kunnen vragen: wat niet? Iedereen lijkt zich verdacht te gedragen. Het team dat met filmprops een schildering moet namaken, prutst maar wat. De afbeeldingen lijken totaal niet en dus is het ook eigenlijk geen wonder dat team 2 vijf van de zes foto’s verkeerd schiet.

Toch valt daar ook van alles tegen. Soy lijkt nogal opzichtig te mollen, stuurt foto’s zonder overleg en maakt beslissingen die totaal niet logisch lijken. Daniël is binnen hun team de enige die openlijk baalt en moedeloos zijn schouders ophaalt. Of het een rol is of daadwerkelijke frustratie? De tijd zal het leren.

Bonus: het geld verdubbelen?

Uiteindelijk levert het gebrekkige teamwerk slechts € 250,00 op voor de pot. Dit kunnen ze echter nog verdubbelen. Er staan zes kisten met in elk een deel van een rebus. Samen vormen de woorden een zin (“Deze rebus levert geld op”), maar dit raden ze niet.

Waar zou de mol het liefst zitten?

Voor beide teams valt iets te zeggen:

 • Binnen kan je mollen door de verkeerde props aan te reiken, zoals Ranomi doet met de vis in plaats van een vogel. De mol is in dit geval Annick, Jurre, Nabil, Ranomi of Sander.
 • Buiten kan je mollen door zomaar verkeerde foto’s te maken, waardoor je zekerheid hebt dat die kisten binnen dicht blijven. In dat geval zou Anke, Daniël of Soy de mol zijn.

Verdenkingen in aflevering 2

 • Soy: Nabil
 • Nabil: Jurre, Froukje, Ranomi, Soy, Sander
 • Froukje: Nabil, Fanomi, Jurre
 • Jurre: Daniël, Annick
 • Annick: onbekend
 • Anke: Froukje, Soy, Ranomi
 • Daniël: Jurre, Soy
 • Ranomi: spreidt, maar zit hoofdzakelijk op Soy
 • Sander: Soy, Annick

Verder opvallend in aflevering 2 van WIDM 2023?

Zoals in Moltalk voorbij kwam is er nog geen pot dit jaar met fysiek geld. Waarom niet? En er wordt door meerdere kandidaten duidelijk gemold. Sommige kandidaten komen weinig voorbij (Annick en Sander, bijvoorbeeld). En tot slot wordt dit jaar veel gebruik gemaakt van de telefoon, om maar iets te noemen, en wellicht digitaal geld? Daniël is tech journalist. Toch een link?

Wie is mijn mol dit jaar?

In het begin is het behoorlijk lastig om een mol te kiezen, omdat je de kandidaten echt nog een beetje moet leren kennen. Elly Lust had in Moltalk wel een interessante theorie: eerst kijken wie het absoluut niet is en dan via deductie uitkomen bij de echte mol. Daarom ga ik dat maar eens doen, wie weet wat het oplevert!

 • Annick vind ik te opzichtig om een mol te zijn
 • Soy ook

Daniël stond helemaal niet op mijn verdachtenlijstje en hij voelde eigenlijk als een echte kandidaat, maar na het zien van Moltalk twijfel ik daar toch aan. Hij zou een glansrijke rol kunnen afleveren als mol, juist door de fanatieke kandidaat te zijn. Zou wel een leuke zijn!

Wie is jouw mol dit jaar? Welke verdachte momenten en hints zag je voorbij komen in Aflevering 2 (Kunstgreep)? Wat denk jij van de theorie over opdracht 1 (dat de mol waarschijnlijk gewoon geld probeerde te verdienen om het er uiteindelijk uit te kunnen spelen)? Heb je verder nog op- en aanmerkingen of aanvullingen op bovenstaande? Laat het me weten in een reactie op dit artikel!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Nabesprekingen Wie is de mol? 2023

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven