Wie is de mol? 2023 | Nabespreking afl. 1: Verbinding

Wie is de mol? 2023 is vanavond, 7 januari, van start gegaan en hóe! Meteen al in aflevering 1 (Verbinding) gebeurt er van alles waardoor je als kijker alle kanten op gaat. Van de bekendmaking tot de verschillende opdrachten, alles is even spectaculair. Maar wie nu toch de mol is? In deze eerste nabespreking vertel ik wat mij persoonlijk opviel én bespreek ik enkele hints en theorieën. Later zal ik de blog mogelijk aanvullen met video’s van andere molloten.

Wat er vooraf gebeurde: Everon legt verbinding met de mol

De kandidaten starten in een bijna lege ruimte waar ze om beurten binnenlopen en voor het eerst kennis maken met elkaar. Het enige dat je ziet staan, is een ouderwetse telefoon op een sokkel. Zodra ze alle tien binnen zijn, rinkelt de telefoon en neemt Anke op. Het is Everon die iedereen op de hoogte stelt van zijn of haar status: mol of kandidaat. Dat brengt meteen een extra moeilijkheidsgraad met zich mee. Zie je pokerface maar te behouden tegenover negen nieuwsgierige kandidaten!

Twee weken later zitten ze in Zuid-Afrika, waar de eerste opdracht begint.

Opdracht 1 WIDM 2023: Gulden Middenweg (max. € 4.000,00)

De kandidaten zitten verdeeld per tweetallen in kisten die verspreid over de stad staan. Voor ieder tweetal dat naar de juiste plek gaat, ontvangt de groep een geldbedrag (zie: schema hieronder). Om te kunnen starten met de opdracht en het ontsnappen uit de kist, zal iemand het licht moeten aandoen buiten. Daarvoor hebben ze toevallige passanten nodig. Zij kunnen ook vertellen welke cirkelkleur het meest aanwezig is aan de buitenkant van de kist, zodat de kandidaten weten welke kleur vragen ze moeten beantwoorden. Vervolgens moeten ze de antwoorden op die drie vragen invoeren op een iPad en kunnen ze, bij de juiste antwoorden, ontsnappen uit de kist.

Het is een typische Wie is de mol? uitdaging met veel verschillende opdrachten binnen één opdracht. Hierdoor is het redelijk makkelijk is om verwarring te zaaien. Toch loopt alles bij het tweetal Jurre & Sarah verrassend soepel. Zij weten als eerst uit de kist te komen, openen het luikje waarachter de kaart verstopt zit en bedenken ook als eerste team naar welk punt ze zullen moeten gaan.

Verder weten Anke & Sander redelijk vlot te ontsnappen. De rest blijft zitten of weet niet op tijd te bedenken wat toch dat gemeenschappelijke midden is. Uiteindelijk zijn alleen Jurre & Sarah en Anke & Sander op tijd binnen, waarmee ze € 500,00 verdienen voor de pot.

De verdeling in teams?

 • Jurre en Sarah – groene kist
 • Anke en Sander – gele kist
 • Nabil en Ranomi – blauwe kist
 • Daniël en Froukje – rode kist
 • Annick en Soy – zwarte kist

Hoeveel valt er te verdienen?

De bedragen verdubbelen zich per duo dat op tijd aankomt op de afgesproken plek:

 • 1 duo € 250,00
 • 2 duo’s € 500,00
 • 3 duo’s € 1.000,00
 • 4 duo’s € 2.000,00
 • 5 duo’s € 4.000,00

Wie gedraagt zich verdacht?

Zeker wanneer je de kandidaten nog niet zo goed kent, is het lastig om iets te zeggen over verdacht gedrag. Wel is opvallend dat slechts twee teams heel snel gaan, terwijl Nabil bijvoorbeeld lijkt te proberen om de opdracht te dwarsbomen (“Wij zijn vast geel, ik zie daar iemand met een geel hesje”) en Annick in complete verwarring is (of lijkt) tijdens het beantwoorden van de vragen.

Hiernaast zou je kunnen zeggen dat de mol er baat bij heeft om snel te ontsnappen en daardoor geen antwoorden meer kan geven. Je kan ook kijken naar wie zich passief opstelt binnen de kist en gewoon geen antwoord geeft, of wie door de portofoon heen roept waardoor niemand de anderen kan verstaan. Hoewel dit laatste niet concreet aanwijzingen biedt wie de mol is, zou het de moeite waard kunnen zijn meer naar deze details te kijken tijdens volgende aflevering.

Opdracht 2 WIDM 2023: toonaangevend (max. € 4.000,00)

In de indrukwekkende City Hall van Kaapstad staat het South African Youth Choir te zingen. Prachtig in het Zuid-Afrikaans, met mooie kleding en een bijzondere, ritmische eenheid. Dit is de plek waar opdracht 2 (Toonaangevend) zal moeten worden uitgevoerd.

Wat houdt Toonaangevend in?

Hulde aan de bedenker hoor, maar wat duurde het bij mij lang voor het kwartje viel! De uitleg van de opdracht was lastiger dan de uitvoering. Goed, ik ga hieronder op mijn eigen manier een poging wagen het nog even te herhalen:

 1. De groep verdeelt zich in een groep met muzikaal gehoor (Froukje, Nabil, Daniël, Ranomi en Annick) en een groep die volledig opgaat in de muziek (Sarah, Soy, Sander, Jurre en Anke).
 2. Groep I, met het muzikale gehoor, moet de zaal verlaten.
 3. Groep II zal met het koor moeten meezingen. Intussen zal een expert luisteren naar hen, met de rug naar het koor toe, en moeten proberen om de kandidaten uit de groep te halen.
 4. Intussen gaat groep I het geld verdelen. Bij kandidaten waarvan ze denken dat onopvallend kan meezingen, krijgt een hoog bedrag, wie er minder gunstig voor staat, krijgt een lager bedrag. Dat leidt tot de volgende verdeling: Sarah € 1.500,00 – Soy € 1.000,00 – Jurre € 750,00 – Sander € 500,00 – Anke € 250,00.
 5. Om de kansen van de kandidaten te vergroten moet groep I meerdere muzikale opdrachten oplossen. In totaal zijn 20 extra koorleden te verdienen met de juiste antwoorden, ze krijgen er 13 bij elkaar.
 6. Groep II start met zingen. Zowel Sarah als Soy verdienen inderdaad geld, Anke verrast zichzelf door ook overal doorheen te fietsen en toch nog € 250,00 in de pot te spelen.

De ideale plek voor de mol?

Voor de mol is groep I de makkelijkste positie om te mollen. Juist door geld toe te bedelen aan een slechte zanger of door opdrachten te verpesten, kan je het de rest makkelijker maken. Nu gebeurde dat niet echt opvallend, dus daar is ogenschijnlijk weinig over te zeggen. Al liet Annick een opdracht mislukken. Of dit expres was?

Eindstand van de pot na aflevering 1 van WIDM 2023?

In totaal verdienden de kandidaten € 3.250,00, waarvan Anke, Jurre, Sander en Sarah elk € 250,00 per persoon in de eerste opdracht. De tweede opdracht was iets minder te beïnvloeden door de zangers zelf, maar hier verdiende Sarah nog eens € 1.500,00, Soy € 1.000,00 en Anke opnieuw € 250,00.

Wie valt af?

Sarah is de eerste afvaller van dit 23e seizoen. Dat wil zeggen, voor nu. We zien namelijk dat ze na afloop nog altijd teleurgesteld een hotel binnenloopt. Hier krijgt ze een envelop met een telefoonnummer erop. Een vervormde stem aan de andere kant van de lijn vertelt haar dat ze morgen kan terugkomen in het spel door geld weg te spelen. Ze is dus nog niet weg én dit is meteen een toffe twist. Ik zag hier en daar al voorbij komen dat ze wellicht toch de mol is en nu alle verdenkingen van haar afspeelt, maar dat geloof ik toch niet helemaal. Heb jij er andere gedachten over? Laat het me dan weten!

Moltalk

Nog een aantal interessante theorieën die voorbij kwamen in Moltalk?

 • De aflevering heet Verbinding. En Anke maakt eerst verbinding met de mol!
 • De kleuren van de Olympische ringen komen veelvuldig terug (overigens ook de kleuren van de Zuid-Afrikaanse vlag), is dit een verwijzing naar Ranomi?
 • De middelste kist, waar iedereen zich verzamelt, zou de mol kunnen bevatten. Hierin zaten Ranomi en Nabil.

Wie is de mol? 2023 na aflevering 1?

Ik probeer dit jaar niet in een tunnel terecht te komen. Vorig jaar zat ik vanaf aflevering 2 op Fresia geloof ik en daar kwam ik niet meer vanaf, zelfs niet toen alle pijlen een andere kant op begonnen te wijzen. Toch maakt het allemaal weinig uit. Ik heb geen idee wie de mol is dit jaar. Wel geloof ik dat Soy een bijzonder goede kandidaat (en mol) zou kunnen zijn. Hij probeerde in groep I terecht te komen bij de tweede opdracht – waar hij invloed had gehad op de verdeling van het geld, en in opdracht 1 haalde hij geen geld binnen. Ook Ranomi en Nabil vlak ik niet uit.

Op wie zit jij? Wie vond jij het meest verdacht in aflevering 1 van Wie is de mol? 2023? Waar zou de titel Verbinding op kunnen slaan? En wat zijn jouw verdere hints en theorieën? Deel ze met me onder dit artikel!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Nabesprekingen Wie is de mol? 2023

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven