Wie is de mol 2022 | Aflevering 1, De tijd zal het leren

In de wekelijkse nabespreking van Wie is de mol, seizoen 2022 gaan we in op de hints die voorbij komen in de aflevering, wat verder opviel, wie welke opdrachten deed en hoe het zit met de verdenkingen. Wil je gezellig meedoen in onze poule? Zoek dan naar De Mamagids in de app of vraag via DM op Instagram om een linkje/uitnodiging.

Lees hier de samenvatting van Wie is de mol? seizoen 22 (2022), inclusief alle hints en theorieën

Wie is de mol 2022, aflevering 1 (De tijd zal het leren)

We zijn begonnen! Na maandenlang wachten is het tijd voor een nieuw seizoen en dat startte dit keer op 1 januari. Goed begin van het nieuwe jaar dus. En al heb ik er een aantal moeten googelen, de meeste deelnemers kende ik al van tevoren. Kijkt stiekem toch iets lekkerder, aangezien je dan al enigszins een beeld hebt van hoe mensen doen in een televisieprogramma.

De tijd zal het leren heet de eerste aflevering. Of daar nog een diepere betekenis aan kleeft? Volgens mij verwijst dit in elk geval naar de derde opdracht, die vlak voor de executie werd uitgevoerd. Zit de mol inderdaad bij de twee mensen die een vrijstelling pakten en doorgingen naar de volgende ronde? Of wint de laatste kandidaat straks € 5.000,00 extra? Als gezegd: de tijd zal het leren!

Er kwam in elk geval genoeg opvallends voorbij. Ik zag een aantal kandidaten mollen – of de mol in actie en als ieder jaar verspeelde de groep bijna unaniem het prijzengeld in opdracht 1. Genoeg gepraat over de aflevering, geloof ik – tijd voor de nabespreking van de opdrachten!

De aankomst in Albanië

Voorafgaand aan de eerste opdracht zien we een prachtig historisch gebouw. Om beurten komen mensen, gehuld in zwarte capes, aan bij Rik, tonen hun toegangsbewijs en lopen naar binnen. Iedereen is gemaskerd, dus je hebt geen idee wie het is. Aan het eind verschijnt een laatste figuur bovenaan de trap met een rode cape. De mol. Wie het is? Daar komen we over een paar weken achter.

Opdracht 1: (Af)troeven (maximaal € 1.500,00 te verdienen)

Onderweg van het vliegveld tot de eerste opdracht hebben alle kandidaten elkaars ‘mollicitaties’ gezien (briljante term). Op basis daarvan moeten ze voorafgaand aan de eerste opdracht bij Rik aangeven wie ze het meest verdenken. Dat leidt tot het volgende schema:

KandidaatVerdenktGroep
Kim-LianSuzanneAftroeven
ThomasSahilTroeven
HilaArnoTroeven
ArnoLaetitiaTroeven
LaetitiaSahilTroeven
SahilThomasAftroeven
EveronGlenAftroeven
SuzanneLaetitiaTroeven
GlenThomasAftroeven
WelmoedHilaTroeven
FresiaSahilAftroeven

Wat kunnen we hieruit afleiden?

 • Meest verdachte kandidaat is Sahil
 • Als Suzanne de hele tijd op Laetitia is blijven zitten dan is de kans miniem dat zij de mol is.
 • Welmoed is zo scherp dat ze direct omkijkt wanneer Rik zegt dat ze haar oren en ogen moet openhouden.
 • De mol kon het best in de groep aftroeven zitten. In dat geval zou het Kim-Lian zijn, Sahil, Everon, Glen of Fresia.

Troeven en aftroeven

Het team troeven moet in totaal zes verschillende opdrachten uitvoeren en kan daarmee jokers verdienen. Aftroeven verdient geld met identieke opdrachten – per stuk € 250,00.

 • Rekenopdracht wordt gemaakt door Sahil, Everon en Fresia (€ 250,00) / verschillende kandidaten, som wordt volledig veranderd
 • Boomstam door Everon, Sahil (Glen) en Fresia (€ 300,00) / Welmoed en Laetitia (2 jokers, stiekem)
 • Puzzel door Kim-Lian en Glen (Sahil) (€ 250,00) / Welmoed en Laetitia (2 jokers)
 • Magneetbord door Fresia en Glen (€ niet bekend) / Hila en Arno (2 jokers)
 • Toren verschillende kandidaten (€ niet bekend) /
 • Touwendoolhof Everon en Fresia (€ niet bekend) / Thomas en Suzanne (1 joker)

De kans is trouwens aannemelijk dat als de boomstamopdracht € 300,00 opleverde, dat bij het magneetbord € 200,00 te verdienen viel. Hier zie je namelijk een lichtblauw briefje van honderd in beeld. In beide gevallen was Fresia aanwezig.

Verdachte acties tijdens de eerste opdracht

Laetitia en Welmoed pikten een joker die ze stiekem in hun zak staken. Zouden die ook € 200,00 per stuk hebben gekost als ze dit hadden benoemd (en had de pot dan in de min gestaan)? Ondanks dat we die vraag niet kunnen beantwoorden, lijkt het aannemelijk. Dit maakt hen meteen een stuk minder verdacht.

Fresia heeft het geld bij zich gehouden. Ondanks dat ze alle opdrachten hebben voltooid, blijkt er slechts € 1.400,00 van de € 1.500,00 te zijn verdiend. De mol heeft dus honderd euro laten verdwijnen onderweg, en aangezien Fresia het geld beheerde, maakt dat haar behoorlijk verdacht. Wanneer Rik vervolgens vraagt of ze het geld uit de pot willen ruilen tegen de jokers van het andere team (en hen daarmee kunnen aftroeven), is zij echter de enige die er tegenin gaat. Waar de groep inderdaad wil meegaan, vindt Fresia dat een slecht idee.

Overigens zie ik hierin toch echt de mol aan het werk: Fresia wacht rustig af wat de rest van de groep vindt en oppert dan om het geld te houden. Verdacht!

Opdracht 2: Avondklok (maximaal €1.500,00 te verdienen)

De kandidaten mogen glamperen tussen de ruïnes tot groot ongenoegen van Arno, die naar eigen zeggen absoluut geen kampeerder is. Helaas ontdekt Kim-Lian pas ver na de verdeling dat ze bij niemand anders in de tent komt te liggen tijdens het ‘schoolkamp de luxe’ – zoals Sahil het noemt, proost Everon enthousiast ‘op nul euro in de pot’ en geniet Welmoed van de idylle.

Na een heerlijke maaltijd, waarbij iedereen op Sahil, Arno en Everno na het spel even vergeten lijkt te zijn, staat Rik weer voor ze met de volgende opdracht. Tijdens ‘Avondklok’ moeten ze proberen om drie tablets stil te zetten op 23.22 uur. Hoe? Met drie zandlopers in verschillende formaten moeten ze op analoge wijze proberen de tijd te berekenen. In eerste instantie mogen ze daarvoor een tablet in een kist gebruiken, maar daarna sluit de kist en moeten ze verder op eigen houtje. Ze mogen er maximaal 10 minuten naast zitten.

De groep verdeelt zich in drieën:

 • Glen, Suzanne, Kim-Lian, Arno
 • Sahil, Fresia, Welmoed, Laetitia
 • Everon, Thomas, Hila

Na een nacht slapen, zien ze Rik die de kandidaten vertelt hoe ze het hebben gedaan. En dat is niet mis: alle groepen zitten heel erg dicht op de afgesproken tijd. Dus of er nu verdacht gedrag was of niet, de mol heeft waarschijnlijk besloten niet te veel (meer) te mollen tijdens deze opdracht.

Verdacht gedrag?

 • Het team van Everon, Thomas en Hila roept naar het andere team en leidt ze daarmee af.
 • Thomas beweert dat 107 minuten bestaan uit zeven keer een kwartier (105 minuten) en 7 keer een minuut.
 • Sahil heeft even niet door dat ze moeten doorgaan tot 23.22 (hij dacht 22.22 uur).
 • Weloed vraagt Fresia of ze de mol is. Het is even stil, maar dan zegt ze toch nee.

Penningmeester

Na opdracht 2 wordt de penningmeester gekozen. Hila, Thomas, Welmoed en Fresia stellen zich kandidaat. Welmoed en Thomas trekken zich terug. Fresia wil het graag omdat ze naar eigen zeggen heeft laten zien dat ze voor het geld wilde gaan in opdracht 1 en daarom dus betrouwbaar zou zijn. De groep is het daar niet direct mee eens en kiest grotendeels voor Hila.

Voor een mol is het zinvol de pot in beheer te krijgen. Dat Fresia niet direct opgeeft en Hila penningmeester laat zijn (die verder weinig verdachts heeft gedaan tot zover), vind ik eigenlijk toch wel weer verdacht. Ze ‘vecht’ echt voor het penningmeesterschap, terwijl ze makkelijk had kunnen meegaan met de groep.

Opdracht 3: Ontmaskerd? (€ 5.000,00)

Ik moest even twee keer knipperen. Stond er echt € 5.000,00? Wat een bizar hoog bedrag… Maar goed, dit is dan ook wel een spannende opdracht, zo bleek later. Terwijl de executie vrij vroeg lijkt te beginnen, komt ineens de derde opdracht als een duveltje uit een doosje. Het is dan 28 augustus 2021: de dag dat Nederland live kon meekijken naar de bekendmaking van de deelnemers en een beslissende rol kreeg in het spel.

Iedereen krijgt een halfuur de tijd om een pleidooi voor te bereiden om Nederland te overtuigen dat zij niet de mol zijn. Opvallend is dat Kim-Lian niks opschrijft. Heeft zij zich vooraf al kunnen voorbereiden? Fresia benadrukt dat ze tot nu toe altijd voor het geld is gegaan (en geeft daarmee een legitiem argument om de minst verdachte kandidaat te lijken), in tegenstelling tot bijvoorbeeld Arno en Laetitia – die erop wijzen dat zij best de mol hadden willen zijn.

De kijker mag kiezen wie het meest of minst verdacht lijkt. Arno komt als meest verdachte kandidaat uit de bus, Glen als minst. Is Arno inderdaad de mol dan gaat er € 5.000,00 in de pot, als Glen de mol blijkt te zijn in de finale dan gaat er die dag € 5.000,00 extra uit de pot.

Heel opvallend vond ik trouwens de uitspraak van Welmoed die beweert niet te houden van liegen. En dat terwijl zij nota bene stiekem een joker heeft achtergehouden.

Wat zou de mol doen?

Met terugwerkende kracht kunnen we stellen dat het belangrijk is dat de mol een goed verhaal zou ophouden. Hij of zij moet dit dus hebben voorbereid. Het is nu echter wel wat lastig om wat je al gezien hebt los te kunnen koppelen van de pleidooien. En aangezien ik destijds uit eten was en vergeten ben om de livestream nog eens te bekijken, vrees ik dat ik hier niks zinnigs over kan zeggen. Jij wel? Laat het dan zeker even achter in de reacties.

De winnaars?

Glen kreeg de vrijstelling, omdat Nederland hem het minst verdacht. Met oog op de ontknoping in de finale besloot hij een medekandidaat te kiezen die volgens hem zéker niet de mol is. Uiteindelijk ging hij voor Everon. Arno daarentegen is het meest verdacht. Hierop reageert hij: ‘Kennelijk heb ik iets niet goed gedaan’. Misschien omdat hij de mol is en bij de minst verdachte kandidaten had willen zitten?

De stand van de pot op dit moment

In aflevering 1 hebben de kandidaten van Wie is de mol? € 1.500,00 verdiend van de € 3.000,00 die het had kunnen zijn. Of daar nog eens € 5.000,00 bovenop komt, is natuurlijk de vraag. Op dat antwoord zullen we nog even moeten wachten.

Wie is het meest verdacht tot nu toe?

Het mag waarschijnlijk geen verrassing zijn, maar ik ben er vrijwel zeker van dat Fresia de mol is. Juist omdat ze als enige tegen de groep inging en geen geld wilde uitgeven (nadat ze zich ervan verzekerd leek te hebben dat de rest dat wel wilde); de manier waarop ze al snel zei ‘democratisch besluit’ en het geld naar Rik bracht. En dat zij betrokken lijkt bij de twee opdrachten waar honderd euro verdween, is natuurlijk ook verdacht.

Aan de andere kant is Kim-Lian ook wel verdacht. Met name omdat ze een hoog girl-next-doorgehalte heeft en daardoor minder verdacht lijkt. Maar ja, bij Wie is de mol is natuurlijk niets wat het lijkt… Al ben ik nog niet overtuigd: ze lijkt mij gewoon ontzettend enthousiast dat ze meedoet.

Hints en theorieën: wat is er toch met die 11?

Je ziet het in de aflevering een aantal keer voorbij komen: 11 en 22 (denk maar aan de klokken die stil moesten staan om 23.22 uur, maar ook elf kandidaten in seizoen 2022). Nu is 22 natuurlijk het jaar waarin we zitten, maar de elf? Het gekkengetal, noemt Welmoed het en Sahil is geboren in november: de elfde maand. Het kan maar gezegd zijn. Het is de helft van 22 en verder kan ik er eigenlijk niets zinnigs over zeggen. Jij wel? Laat het me weten!

Deze nabesprekingen zijn ook zeker de moeite van het kijken waard

Gido Verheijen

Hij heeft een paar interessante theorieën die naar Everon en Kim-Lian wijzen. Maar ook Hila blijft niet onbesproken, dus de moeite waard om te bekijken!

Siem

Dankzij Siem besefte ik dat de mol ook prima in het team Troeven had kunnen zitten. De eerste die een joker tevoorschijn tovert is Laetitia – naar wie wel meer hints wijzen.

Wie is jouw mol? Waarom verdenk je hem/haar? Heb je extra hints, tips, linkjes naar andere nabesprekingen? Deel ze allemaal onder dit artikel!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Meer Wie is de mol – seizoen 2022?

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

2 gedachten over “Wie is de mol 2022 | Aflevering 1, De tijd zal het leren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven