Wie is de mol? 2022 | Nabespreking aflevering 7, Coulissen

In de wekelijkse nabespreking van Wie is de mol, seizoen 2022 gaan we in op de hints die voorbij komen in de aflevering, wat verder opviel, wie welke opdrachten deed en hoe het zit met de verdenkingen. Wil je gezellig meedoen in onze poule? Zoek dan naar De Mamagids in de app of vraag via DM op Instagram om een linkje/uitnodiging.

Lees hier de samenvatting van Wie is de mol? seizoen 22 (2022), inclusief alle hints en theorieën

Wie is de mol? 2022, nabespreking aflevering 7 (Coulissen)

Aflevering 7 van Wie is de mol? 2022 bestond vooral uit een heleboel chaos. Van het schapendrijven in opdracht 1 tot de pogingen om tijdens de Testafette meer kans te maken om door te mogen naar de halve finale – het was genieten hilarisch, maar ook weinig productief. De laatste paar afleveringen oogt Fresia steeds verdachter, wat me toch ergens doet twijfelen aan haar rol als Mol van 2022. Niets is immers wat het lijkt en Everon speelt op de achtergrond een onopvallende rol, maar kan wel behoorlijk wat geld uit de pot spelen als hij in de finale toch de mol blijkt te zijn. Dus eenduidig is het alleaal nog niet.

Met deze titel dacht ik verder een tikje verslagen: ‘Goh, het zal toch Laetitia wel zijn’ – want wie anders bevindt zich beroepsmatig soms in de coulissen? Maar niets bleek minder waar: ze ging toch naar huis, waarschijnlijk tot verbazing van een flink deel van Nederland. Wat de verdiensten betreft, ging het dit keer ook niet zo best. Per saldo hebben ze nauwelijks geld verdiend voor de pot: € 35,00 totaal. Een goede week dus voor de mol?

Opvallend in het busje

Voor de aflevering begint zien we iedereen in het busje zitten. Ze praten na over het vertrek van Sahil, waarbij de verbazing overheerst. Ook bij Fresia die – zoals we elke keer zien – steeds op iemand anders zat: ‘Terwijl we allemaal op Sahil zaten’… Daarna merkt Kim-Lian op dat ze vermoed dat ze die opdracht iets gaan doen met schapen of geiten. Voorkennis? Nee, ik denk het niet, want waarom zou je het delen? Maar goed, opvallend is het wel.

Opdracht 1: Vakmanscha(a)p (maximaal € 2.000,00)

Bedoel van de opdracht

De kandidaten krijgen een flinke kudde schapen tot hun beschikking met allemaal een label aan hun hals waarop een naam staat. Het is de bedoeling dat alle schapen met naam X in het bijbehorende hok terechtkomen. Maar de verdiensten zijn afhankelijk van hoe ze het doen:

 • Er staan honderd schapen in totaal.
 • Elk verkeerd schaap kost € 50,00
 • Elke keer dat een kandidaat het woord ‘schaap’ zegt, kost dat ook € 50,00
 • Met de opdracht is in principe maximaal € 1.500,00 te verdienen (€ 15,00 per goed schaap)
 • Als alle schapen goed staan, verdienen ze een bonus van € 500,00

Het kunnen begrijpen van de opdracht is bijna al een uitdaging op zich. De uitvoering ook: schapen zijn echte kuddedieren die massaal achter elkaar aanrennen, dus of dit nu daadwerkelijk gedaan had kunnen worden? Het lijkt vooral zo’n opdracht die hilarisch is om te zien – en voor de mol om ongemerkt en heel gemakkelijk een berg geld uit de pot te spelen.

De verdeling: Fresia en Kim-Lian // Everon, Laetitia en Thomas

Wie gedroeg zich verdacht?

Je kan eigenlijk bijna beter vragen: wie niet. Omdat ik al sinds aflevering 1 in de Fresia-tunnel zit, moest ik mezelf dwingen ook op de andere kandidaten te letten. Wat opvallend was?

 • Kim-Lian draagt een perfecte outfit voor vandaag: een wijde jurk waarmee ze de schapen als een echte hoedster de juiste kant op kan drijven.
 • Fresia merkt op dat het allemaal niet zo uitmaakt als de schapen een beetje door elkaar staan, omdat volgens haar de verhouding Kim-Lian/Fresia in hun hok in het voordeel is van Kim. En dat terwijl een goed schaap veel minder oplevert dan een fout schaap.
 • Hoewel Kim-Lian lijkt mee te werken, jaagt ze de kudde ook weer terug naar het oorspronkelijke hok waardoor er per saldo niets is gebeurd.
 • Zowel Kim-Lian als Fresia zeggen het woord schaap, minimaal één keer

Verdiensten in opdracht 1 van Coulissen

Rik komt bij de groep staan met het verlossende woord:

 • 29 van de 100 schapen staan goed (€ 435,00)
 • 19 schapen staan verkeerd (€ 950,00)
 • Er is zes keer schaap gezegd (€ 300,00)

Dat komt neer op een minbedrag van € 815,00.

Opdracht 2: De boot missen (maximaal € 1.500,00)

De uitleg van deze opdracht is in principe simpel: de kandidaten moeten mollies en millies op de foto zetten (strandgasten met een wit-zwart gestreept pak). Dit levert € 50,00 op voor de pot. Op die manier kunnen ze per persoon € 300,00 verdienen. Maar ze moeten opletten: als je de gele boef ook op de foto zet, verdienen ze helemaal niets.

Aan de manier waarop Rik de opdracht uitlegt, kon je al aflezen dat de mol waarschijnlijk ergens voorbij zou gaan komen.

Verdacht gedrag in opdracht 2, De boot missen

 • Kim-Lian vertelt dat ze hele slechte ogen heeft en ‘lenzen die altijd beslaan’. Nu draag ik zelf al vijfentwintig jaar lenzen en heb ik daar best weleens last van gehad, maar beslagen lenzen? Daar heb ik echt nog nooit van gehoord!
 • Everon vermoed de boef op de foto te hebben gezet. Per ongeluk. Zijn stuntelige gedrag komt natuurlijk over, maar is het dat daadwerkelijk?
 • Fresia besluit na een paar foto’s om op zoek te gaan naar vrijstellingen in de boot. Waarom zou ze? Ze heeft al een groene vrijstelling.

Hoeveel Mollies en Millies zetten ze op de foto?

Voor zover we dat kunnen beoordelen van de beelden die we hebben gezien:

 • Kim-Lian 6 (en mogelijk de boef)
 • Everon 4 (en mogelijk de boef)
 • Fresia 2
 • Thomas 5 (en mogelijk de boef)
 • Laetitia 3 (en mogelijk de boef)

In totaal zijn dat er 20. Wie welke aantallen heeft gefotografeerd is niet volledig duidelijk.

Hoeveel geld is er verdiend in opdracht 2?

In totaal zijn zeventien correcte Mollies en Millies op de foto gezet, volgens Rik, en één persoon had de boef. Ze verdienen € 850,00 voor de pot. Als je kijkt naar bovenstaand schema, is het niet waarschijnlijk dat Everon de boef daadwerkelijk heeft gefotografeerd (zoals hij zelf zei en zoals je lijkt te zien in de beelden van de aflevering).

Misschien was het Laetitia? Een andere optie is dat Fresia de boef heeft gefotografeerd en daarna zogenaamd is gaan zoeken. Die ene persoon verschil komt dan waarschijnlijk voort uit iemand die per ongeluk twee dezelfde mollies/millies op de foto zette of misschien een gewone strandganger. In elk geval zijn Kim-Lian, Everon en Thomas hier niet verdacht.

Het bedrag van deze opdracht en de vorige worden met elkaar verrekend; ze krijgen € 35,00. Bovendien vertelt Rik dat de mol is langs gevaren. Vanuit de Fresia-tunnel zou ik willen beweren dat zij de enige lijkt die brutaal genoeg is om zoiets risicovols te doen. Ben benieuwd naar de beelden van de laatste aflevering!

Testafette

De laatste opdracht is net even anders: ze kunnen hierin geen geld verdienen. Fresia zet haar groene vrijstelling in. Op zich pleit dat wel voor haar als mol, want je hoeft hier toch geen geld uit de pot te houden. Even rust. Verder valt hier weinig over te zeggen met betrekking tot de mol.

Moltelefoon

Laetitia laat de moltelefoon achter bij Rik voor Everon. Zou dat zijn omdat hij echt te vertrouwen is? Omdat Thomas naar mijn mening ook afvalt als potentiële mol, blijven Kim-Lian en Fresia over. Dat die eerste het zou zijn, leverde me vannacht een nachtmerrie op 😉 Dus dat hoop ik maar niet haha! Het zou toch het leuke aspect van het spel een beetje verpesten, al moet ik zeggen dat ik haar met de afleveringen wel weer steeds leuker begin te vinden. Volgens mij creëert ze gewoon bewust chaos om de rest een beetje te testen. Maar… De tijd zal het leren!

Hints en theorieën

Gido Verheijen Zie je op de achtergrond de mol voorbij komen op de boot? Je ziet in elk geval bij Everon, Laetitia en Kim-Lian dezelfde speedboot langsvaren.

Siem Interessante hints naar Everon die ook best weleens zouden kunnen kloppen: de eerdere titel ‘de tijd zal het leren’ komt terug in de tijden van de kerkklok.

Wie is jouw mol? Zijn je andere dingen opgevallen in aflevering 7 van Wie is de mol, seizoen 2022? Waar zou de titel Coulissen op kunnen slaan? Laat jouw ideeën zeker even achter in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Meer Wie is de mol – seizoen 2022?

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven