Wie is de mol 2022 | Aflevering 2, Zwijgen

In de wekelijkse nabespreking van Wie is de mol, seizoen 2022 gaan we in op de hints die voorbij komen in de aflevering, wat verder opviel, wie welke opdrachten deed en hoe het zit met de verdenkingen. Wil je gezellig meedoen in onze poule? Zoek dan naar De Mamagids in de app of vraag via DM op Instagram om een linkje/uitnodiging.

Lees hier de samenvatting van Wie is de mol? seizoen 22 (2022), inclusief alle hints en theorieën

Wie is de mol 2022, aflevering 2 (Zwijgen)

Wat een hilarische aflevering. Mede mogelijk gemaakt door het briljante commentaar van Thomas trouwens; we hebben enorm gelachen tijdens het kijken van de opdrachten. Misschien is dat ook wel de reden dat me totaal is ontgaan wie zich verdacht gedroeg. Iedereen deed wel iets raars, al spande Kim-Lian de kroon. Stiekem hoop ik juist daarom dat zij niet de mol is, want anders zou het er in aflevering 2 al zo dik bovenop liggen. Al was dat ook het geval bij Rob en vorig jaar bij Renée, waardoor ik toch hoop dat seizoen 2022 wel verrassend zal zijn. Maar goed, misschien zijn we verwend geraakt door Jan Versteegh, ik weet het niet.

Goed, terug naar aflevering 2 van dit jaar. Zwijgen. Om te ontdekken wie heeft gezwegen, zal ik de aflevering straks toch nog even moeten terugkijken, want ik heb werkelijk geen idee. Jij wel? Ik lees jullie theorieën graag in de comments! Mijn, vorige week nog rotsvaste, overtuiging van Fresia als mol is momenteel in elk geval wel aan het wankelen. Ik denk dat het goed is om gewoon te gaan beginnen bij de nabespreking van opdracht 1, wie weet komt er gaandeweg nog wel een verrassende inval.

De moltelefoon

In opdracht 2 van seizoen 2022 wordt iets nieuws geïntroduceerd: de moltelefoon. En dat blijkt, naast het penningmeesterschap, toch een mooi voordeel voor de kandidaat die deze in bezit mag houden: Rik houdt via deze telefoon contact met de kandidaten en vertelt wat ze komende opdrachten kunnen verwachten. Aan de bezitter van de moltelefoon de nobele taak om door te briefen wat Rik heeft vertelt. Een ideale manier om nog eens te kunnen mollen óf om je voor te bereiden op de opdracht.

Hoewel Sahil erg enthousiast is wanneer hij de telefoon uit een mand met noten vist en meteen allemaal foto’s begint te maken, mag hij hem niet in bezit houden. Welmoed vindt het nogal verdacht dat Sahil zo enthousiast is, maar is vervolgens zelf de beheerder van de moltelefoon. Tja…

Opdracht 1: Binnen en buiten bereik (maximaal € 2.500,00)

Voorafgaand aan de opdracht moeten de tien kandidaten zich verdelen in twee groepen. Eentje die graag binnen bereik willen blijven, en de ander die buiten bereik willen blijven. Die groepen zien er als volgt uit:

 • Buiten bereik Arno, Everon, Kim-Lian, Thomas, Laetitia (de beginnende groep)
 • Binnen bereik Hila, Glen, Fresia, Sahil, Welmoed

Op het podium van dit prachtige theater staat een soort draaischijf met daarop verschillende tafels. Elke tafel heeft een eigen opdracht die ze als groep moeten uitvoeren om geld te kunnen verdienen. In totaal kunnen ze hier € 2.500,00 mee verdienen, maar je kan als kijker aan je water voelen dat ze daar bij lange na niet gaan komen. En dat klopt ook. Al snel zien ze eruit als geplukte kippen die gestrest opdrachten proberen uit te voeren, zonder samen te werken of goed te communiceren. Mission impossible dus, al is het echt hilarisch om te zien. Middenin die enorme chaos is de mol natuurlijk in zijn element, die kan van alles saboteren zonder dat de rest het doorheeft.

De verschillende opdrachten die ze moeten doen

 • Alle dobbelstenen op 1 gooien € 100,00
 • Groene knikkers tussen de rode vandaan vissen met eetstokjes € 25,00 per groene knikker
 • Sokken sorteren € 100,00
 • Muntjes uit een vissenkom vol honing vissen € 100,00
 • Gekleurde veertjes uit een berg witte veren halen en in een bijpassende envelop steken (€ 100,00)
 • Pingpongballetjes in een vissenkom met water gooien (per balletje een ander bedrag)
 • Het bestek sorteren (€ 100,00)
 • De taart opeten (€ 100,00)
 • Een grote kan vullen met gekleurd water met behulp van een klein bekertje (€ 100,00)
 • Een speelgoedauto in elkaar zetten (€ 100,00)

Verdacht gedrag in opdracht 1?

Allereerst werd gezegd dat Arno zich verdacht gedroeg omdat hij eerst met beide handen in de honing dook en nét iets te laat adviseerde om daar slechts de linkerhand voor te gebruiken, omdat de witte veertjes (de opdracht na de honing) nu overal aan bleven plakken. Of dat echt zo is? Ik kan me voorstellen dat je eerst de opdracht gewoon uitvoert en daarna pas nadenkt. Dus helemaal zeker ben ik er niet van, maar het mag genoemd zijn.

Everon geeft toe dat hij vooral heeft staan lachen. Aangezien waarschijnlijk iedereen dat zou doen met deze toch wat absurde opdrachten is het niet direct verdacht. Tenzij hij de mol is, dan kan je je natuurlijk mooi verschuilen achter de slappe lach en niks uitvoeren.

Kim-Lian drinkt in de aflevering een lekkere teug limonade uit de kan die gevuld had moeten worden. Je ziet dit op 6:53. Daarnaast steekt ze eerst haar handen in de honing en dan in de veertjes waardoor die overal verspreid raken. Natuurlijk speelt ze tussendoor ook de actieve kandidaat door handige tips te geven, maar is ze dat?

Kim-Lian is de mol 2022 aflevering 2 hints

Sahil lijkt bezig, maar is hij dat? Hij lijkt vooral dingen op te pakken en dan weer neer te leggen. Ook roept hij dat de bestekla gesorteerd is, maar uit de video van Gido (hieronder) blijkt dat dat niet helemaal het geval is.

Welmoed ontdekt dat de veertjes allemaal in de verkeerde envelop zitten en zet ze in de juiste. Of gooit zij ze juist door elkaar?

Follow the money

Ze verdienen in deze opdracht € 310,00.

 • De dobbelstenen liggen allemaal op 1: € 100,00
 • Niet bevestigde tweede en derde opdracht: vermoedelijk de knikkers à € 25,00 per groene en de honingpot, waar Laetitia het over heeft?
 • Fresia gooide één balletje in de vissenkom: € 10,00

De opdrachten die ze in elk geval niet hebben gehaald:

 • Sokken sorteren
 • Taart opeten
 • Veertjes sorteren
 • Pingpongballen
 • Water in de kan
 • Speelgoedauto

Het is opvallend dat met de gewone opdrachten ‘slechts’ € 900,00 verdiend kon worden, maar met de pingpongballetjes maar liefst € 1.600,00. Is het daarom verdacht dat het enige balletje dat raak is € 10,00 bedroeg? Nee, ik vermoed eigenlijk dat ik hier vooral in de Fresia-tunnel zit als ik dingen op die manier ga uitleggen. Er is gewoon bar weinig verdiend, al vindt Laetitia het best een oké resultaat…

Waarom zou de mol buiten bereik willen zitten?

Zoals Welmoed terecht opmerkt kan je in deze groep alles verpesten voor de rest. Door alle opdrachten nu al te saboteren, is het voor de volgende deelnemers niet meer mogelijk er nog wat van te maken. Denk aan alles onder de honing smeren, een veertje verstoppen in een sokkenbolletje.

Waarom zou de mol binnen bereik willen zitten?

Er valt natuurlijk ook wat voor te zeggen om juist in de tweede groep te willen zitten. Want hoewel je in ‘binnen bereik’ veel kan saboteren, kan je in groep 2 juist van alles ongedaan maken. Denk aan het terug stoppen van groene knikkers tussen de rode, bestek door elkaar gooien, pingpongballetjes naast de kom gooien en dobbelstenen omkeren. Wel een risico natuurlijk, want de andere groep kan je in de gaten houden, maar misschien toch effectiever.

Opdracht 2: Prikactie (maximaal € 3.000,00)

Op het schitterende Rana e Hedhun strand, aan de Adriatische Zee, aan de westkust van Albanië, moeten de kandidaten ballonnen lekprikken. Dat klinkt best simpel, maar is het allesbehalve. Per tweetallen moeten ze op een jeep gaan staan en met een prikstok ballonnen lekprikken, bij vier rijen in totaal. Elke groene ballon levert € 10,00 op voor de pot, elke rode ballon kost de kandidaten € 10,00. Tot slot zijn er nog gouden ballonnen die alleen voor het laatste tweetal € 150,00 per stuk opleveren.

Elke kandidaat doet eerst een proefrondje. Hierbij kunnen ze vast wennen aan het tempo van de jeep en inschatten hoe ze het best de ballonnen kunnen lekprikken. Ze mogen dus nog geen ballonnen kapot maken op dit moment.

De verschillende tweetallen in Prikactie

 1. Glen en Kim-Lian
 2. Welmoed en Fresia
 3. Thomas en Hila
 4. Laetitia en Sahil
 5. Everon en Arno

Wie gedraagt zich verdacht in deze opdracht?

Opnieuw is dat Kim-Lian doordat ze meteen een hele rij ballonnen kapot prikt en daarmee de kans vergroot om een gouden exemplaar te raken. En dat lukte haar, volgens de andere kandidaten.

Zowel Welmoed als Fresia prikken nauwelijks een ballon kapot. En hoewel op zich weinig geld verdiend kan worden met de groene ballonnen, verlaag je de inkomsten sowieso als je niks doet.

En dan Thomas. Tegen de tijd dat hij aan de beurt was, hadden al twee duo’s laten zien dat je geen ballonnen mocht raken tijdens de eerste rit met de jeep. Dus dan ligt het niet voor de hand dat je enthousiast met je prikstok gaat zwaaien als je zelf je proefrit maakt. Dit kostte de groep gelijk geld. Bovendien houdt hij, net als Kim-Lian, de stok in de ballonnen zodat de kans op een gouden groter is.

Er is Sahil, die vooraf nog zegt: ‘Watch and learn!’ Vervolgens prikt hij een gouden ballon kapot.

Tot slot is er Arno nog die heel graag de held van de dag wilde zijn, maar die niet echt veel prikte – in tegenstelling tot Everon. Samen verdienen ze desalniettemin € 600,00 in totaal met vier gouden ballonnen.

(Un)follow the money

Na correctie verdienen de kandidaten € 800,00 met deze opdracht, waarvan € 600,00 met de gouden ballonnen.

Wie precies welke ballon kapot prikte, is niet helemaal bekend. Wie de groep geld kostte echter wel. Dat is natuurlijk Thomas die per ongeluk of expres al tijdens het proefrondje meerdere ballonnen kapot prikte: € 90,00 van het prijzengeld af. Daarnaast prikt Kim-Lian dus een gouden ballon kapot tijdens haar ritje, net als Sahil.

In welk tweetal zou de mol het beste kunnen zitten?

Je zou zeggen in één van de eerste vier groepen. Hoe eerder die gouden ballonnen kapot zijn, des te beter voor de mol. Hiermee voorkomt hij of zij dat ze in de laatste ronde echt kunnen cashen. Mocht de mol toch in de laatste groep hebben gezeten, dan kon hij natuurlijk expres de gouden ballon missen. Dus ook daar valt eventueel nog iets voor te zeggen – al lijkt dat in dit geval dus niet echt van toepassing.

Opdracht 3: Ver gelijken (maximaal € 1.800,00)

In Marubi, het nationale fotografiemuseum van Albanië, gaat de groep aan de slag met het werk van twee bekende fotografen. Mili, bekend om zijn lichttechniek in foto’s (lightpainting) en drie portretten van Marubi. Een team moet de andere deelnemers verbeelden met de lichttechniek (Thomas en Fresia), de andere drie teams gaan de foto’s namaken op een hedendaagse manier.

Dat verbeelden doen ze met items die ze in de winkels lenen en eventueel met inwoners, als het portret daarom vraagt. Op het nagemaakte portret moeten verschillende elementen terugkomen die de mol vooraf heeft uitgekozen, maar welke dat zijn weten ze natuurlijk niet. Het is een beetje puzzelen voor de kijker, vond ik, maar het werkt dus zo: als ze een foto van Fresia en Thomas goed raden, controleert Rick een extra element op de foto. Per juist element verdienen ze vervolgens € 200,00. Ik vermoed dat ze er eentje cadeau krijgen, want met zeven goede foto’s controleert Rick acht elementen op de foto’s van de andere teams.

De drie teams zijn (1) Glen, Arno en Hila, (2) Welmoed en Sahil en (3) Kim, Laetitia en Everon. Team 1 mag als eerst een portret kiezen. Ze gaan voor een foto waarvan Arno vindt dat de elementen duidelijk zijn waardoor hij makkelijk na te maken is.

Verloop van de opdracht

Groep 1 gaat aan de slag en kiest dus onder leiding van Arno voor de foto met de liggende vrouw. Eigenlijk regelen ze allemaal vrij soepel de benodigde attributen en ze maken de foto binnen de tijd. Verdacht gedrag? Nee, niet echt. Ze werken prima samen, bijna alsof ze niet in Wie is de mol zitten. Bij de verbeeldingen van Fresia en Thomas kiezen ze eigenlijk meteen hun eigen plaatje.

Groep 2

Welmoed en Sahil kiezen, logisch, voor de foto met drie mannen en de luit. Een vrij eenvoudig portret met niet al te veel elementen, dus de kans op slagen is vrij groot. Zou je zeggen, althans. Welmoed probeert alle verdenkingen op Sahil te schuiven, maar doet zelf ook raar. Zo ligt de luit overduidelijk met de bovenkant naar rechts, maar laat zij hem links liggen. En in een foto waarbij relatief weinig gebeurt, is de kans groot dat de mol natuurlijk zoiets kiest. Als zij de mol is, is het bovendien logisch dat ze er snel iemand bij trekt zonder snor. Met nog 5 seconden op de klok drukken ze af. Wel kiezen ze hun eigen portret.

Groep 3

Voor groep 3 bleven de nonnen over. Everon en Laetitia zijn gelukkig sterk in het onthouden van de details, terwijl Kim-Lian de Bijbel compleet vergeet – uiteraard een essentieel element om geld te kunnen verdienen. Overigens wijst Laetitia haar daarop, terwijl hij ontbreekt in de uiteindelijke foto. Opmerkelijk in een regio waar de grootste religie rooms-katholiek is. Daarna moeten ze hun eigen portret zien te vinden. Kim-Lian kiest voor Glen: ‘Dat haar van mij zit soms ook heel wild.’

Groep 4

Thomas en Fresia werken ook prima samen. Ze bedenken redelijk logische associaties met de anderen, al kan je je natuurlijk afvragen of de afbeeldingen vervolgens heel duidelijk zijn. Maar goed, de deelnemers herkennen zichzelf wel – op Kim-Lian na.

Hoeveel geld hebben ze verdiend in Ver gelijken?

Groep Mili (Fresia en Thomas)

Zeven van de acht deelnemers herkennen zichzelf. Dit betekent dat ze acht elementen goed kunnen raden op de foto’s en daarmee € 1.600,00 van de € 1800,00 kunnen verdienen.

Groep 1

 • Voet die zwoel over de bank hangt € 200,00
 • Tafelkleedje € 200,00
 • Klassieke tafelpoot € 0,00

Groep 2

 • Man met snor € 0,00
 • Uiteinde van het snaarinstrument aan de rechterkant € 0,00
 • Glazen kan rechts onderin € 200,00

Groep 3

 • Boek/Bijbel € 0,00
 • Witte kap € 200,00

Hiermee verdienen ze dus in totaal € 800,00.

In welke groep zat de mol waarschijnlijk?

Er vallen een paar dingen over te zeggen:

 1. Groep Mili: hoe meer karikaturen niet kloppen, des te minder elementen de groep sowieso had kunnen verbeelen en des te minder geld er verdiend kon worden.
 2. Groep 1 of 2 Marubi: meer elementen, dus meer kans om het te verprutsen. Daarbij valt vooral de groep van Welmoed en Sahil op. Zij verdienen € 200,00 van de € 600,00, waarbij ze € 200,00 verspillen met de luit – die overduidelijk de andere kant op had moeten liggen.

Wie is de mol na aflevering 2 – Zwijgen?

Hoewel alle pijlen naar Kim-Lian lijken te wijzen, ben ik niet overtuigd. Ten eerste ligt het er heel dik bovenop en heb ik de redactie van Wie is de mol hoger zitten. Vooral dat ze openlijk de kan leegdrinkt (zoals te zien op de foto) lijkt me geen fout die je over het hoofd ziet voor de aflevering op televisie komt. Daarnaast zit ze ontzettend vaak te mollen. Zo overduidelijk, dat ik haar niet verdenk. Niets is immers wat het lijkt!

Arno dan? Nee. Arno, Everon, Hila en Glen vertonen in mijn ogen typisch kandidatengedrag. Die laatste was in elk geval goed ingeschat, zo bleek na de executie. Inmiddels geloof ik zelfs dat Fresia misschien toch een kandidaat is en geen mol – in tegenstelling tot mijn bijna blinde overtuiging van vorige week. Ook Laetitia en Welmoed zie ik toch meer als kandidaten op het moment. Ze wilden zo graag een joker achterhouden, dat ik niet denk dat ze de mol zijn.

Dan blijven over Sahil en Thomas. Stiekem hoop ik vooral dat die laatste de mol is. Hij is ontzettend grappig en speelt het briljant als hij inderdaad ongemerkt geld verduistert. Toch rijmt dat niet helemaal met de foto die rondgaat online waarop je vrouwelijke ogen ziet achter het masker dat de mol draagt tijdens de ontknoping. Aan de andere kant heeft hij deze aflevering geld uit de pot gehouden én zat hij op een essentiële positie waar de mol (groep Mili) had willen zitten in de laatste opdracht.

Kortom, ik heb werkelijk geen idee haha. Een aantal deelnemers kunnen het volgens mij écht niet zijn, maar meer dan de helft blijft toch dubieus. Ik had in mijn poule alles op Fresia ingezet, omdat ik compleet overtuigd was van mijn eigen gelijk. Nu twijfel ik enorm en moet ik alles nog maar eens laten bezinken.

Follow the money

Wie geld uit de pot hielden? Van opdracht 1 valt weinig te zeggen, dus die laat ik hier even buiten beschouwing.

 • Kim-Lian
  € 150,00 (gouden ballon)
  € 400,00 (niet herkennen portret en de Bijbel)
 • Welmoed
  € 400,00 (luit verkeerde kant op, ze trok spontaan een man zonder snor bij het gezelschap voor de foto)
 • Sahil
  € 150,00 (gouden ballon)
 • Thomas
  € 90,00 (prikte ballonnen kapot tijdens de proefrit)

Hints en theorieën verzameld van aflevering 2

Deze lijst wordt aangevuld tijdens komende week. Heb je aanvullingen? Laat ze zeker achter!

Nabespreking door Felix

Nabespreking door Gido Verheijen

Nabespreking door Siem

Nabespreking door Jacob

Hints en theorieën

 • Fresia verdient het minst geld volgens het Follow the Money schema – Felix
 • Fresia zou bovendien het woord MOL schrijven bij de foto-opdracht, al vind ik dat nogal vergezocht
 • Er liggen 22 dobbelstenen op tafel – Felix
 • De dobbelstenen maken samen het getal 92 (het geboortejaar van Sahil, die ook nog eens in maand 11 geboren is)
 • Alle dobbelstenen moeten ‘op1’ (verwijst naar Welmoed)
 • Fresia zwijgt aan de eettafel (verwijzing naar de titel) – Moltalk/Siem
 • Welmoed zwijgt over haar tweede joker – Siem
 • De dubbele getallen kunnen ook verwijzen naar het sterrenbeeld tweelingen (Everon)

Wat zijn jouw theorieën? Welke hints mogen zeker niet ontbreken in dit rijtje? En wat zijn jouw verdenkingen van de mol na het zien van aflevering 2?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Meer Wie is de mol – seizoen 2022?

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven