Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Wie betaalt de eerste date tegenwoordig?

Traditioneel betaalde de man voor de eerste date. Maar is dat nog wel van deze tijd? We verdienen ons eigen geld, kunnen prima onze eigen boontjes doppen. En wat is dan de beste optie: 50/50, man eerst vrouw daarna of een andere combinatie? De Mamagids zocht het uit en besloot het mannenpanel eens aan de tand te voelen.

Eerste date: wie betaalt? En waarom eigenlijk?

Hoe hoort het?

Is het nog wel van deze tijd om de man te laten betalen? Lezeressen vonden (gemiddeld gezien) nog altijd van wel. De etiquette op dit gebied is niet heel duidelijk. Ook omdat we nog zoekende zijn naar nieuwe omgangsvormen. Wat je wel altijd kan toepassen:

  • Zorg dat de ander zich op zijn gemak voelt (dus niet aandringen als de ander heel graag de rekening wil delen)
  • Hou het duidelijk

Redenen waarom de vrouw de rekening zou willen betalen

Als voornaamste reden wordt genoemd dat je zelf geld verdient tegenwoordig. En dat als de date tegenvalt, je geen zin hebt gevoelsmatig ergens aan vast te zitten. Of, ook belangrijk, dat je simpelweg niet wil dat hij begint over seks ‘omdat hij nu eenmaal betaald heeft’. Hoewel dat laatste per definitie onzin is, heb je geen zin in de discussie en dus betaal je de eerste date liever zelf of 50/50.

Maar, eerlijk is eerlijk, soms kan het ook weleens voorkomen dat je je portemonnee meeneemt en toch baalt dat hij je sowieso al wilde laten betalen.

Anne (39): ‘Hij vroeg me mee naar de bios. En echt, ik vond hem heel leuk, we konden met elkaar lachen en er was zo’n natuurlijke klik, dacht ik. Vooraf hadden we eigenlijk helemaal niet besproken hoe we de betaling zouden regelen en omdat ik best zelf wil betalen, maakte me dat eigenlijk niet uit. Dat wil zeggen… Tot het moment dat hij zijn Pathé-pas liet zien en weg stapte bij de kassa zodat ik kon afrekenen. De rest van de film heb ik me vooral zitten ergeren: aan zijn geklets, houding en eigenlijk nog steeds een beetje omdat hij me zelf niet betalen terwijl hij me meenam.’

Ook een lichte meerderheid van de mannen wil de eerste date graag betalen

Uit onderzoek blijkt dat 59% van de ondervraagden toch de man aanwijst. Hij zou zich mannelijker voelen. Bovendien draagt het bij aan het gevoel dat hij je kan veroveren. Tegelijkertijd is het goed om te beseffen dat vrouwen nog niet zolang financieel zelfstandig zijn. We zitten dus middenin een maatschappelijke verandering. Het doorbreken van rolpatronen kost nu eenmaal tijd. En wat eigenlijk belangrijker is dan wie precies die rekening betaalt, is dat je voorkomt dat het betaalmoment ongemakkelijk wordt.

Wat vinden de lezers van De Mamagids over het betalen van de eerste date?

Via Instagram vroegen we onze lezeressen naar hun mening. Daar kwam een mooi rijtje antwoorden uit:

  • Wie betaalt de eerste date? 92% koos voor de man (mannen en vrouwen), 8% voor de vrouw (alleen vrouwelijke stemmers)
  • 50/50 kan natuurlijk ook. Vind je dat een goede optie? 77% koos voor ja (waarvan 1 man), 23% voor nee (vier mannen, vijftien vrouwen)
  • Maakt het je nog uit of de vrouw genoeg betaalt om in elk geval de helft te betalen? 53% antwoordde ja, 47% zei nee

Daarbij gaf een aantal vrouwen een toelichting, zoals Stephannie: ‘Je hebt er toch beide lol van? Bovendien weet je niet hoe iets loopt.’ Daarom is ze voorstander van het delen van de rekening, net als nog een aantal vrouwen. Shirley voegt daaraan toe, dat je allebei verdient als het goed is. Waarom zou je dan alleen de man laten opdraaien?

Mannen werpen tegen dat ze vinden dat het zo hoort dat zij de rekening betalen. En een aantal vrouwen kan zich daarin vinden. Evianne: ‘Als hij erop staat, dan vind ik het niet erg.’ Stacey zou bovendien wel voorstellen de rekening te verdelen, maar vindt het stiekem de man toch wel sieren als hij het hele bedrag betaalt. En Sofie tot slot: ‘Een man laat zo zien dat hij galant is. Betaal ik mee? Dan is het niet voor herhaling vatbaar!’

Hoe voorkom je ongemak over de rekening aan het eind van de eerste date?

Maak vooraf afspraken

Weinig romantisch, wel praktisch. Je weet allebei hoe je erin staat en dat maakt dat je geen gedoe hebt aan het eind van de date. Stel dat het onwijs gezellig was, maar je kijkt elkaar vervolgens allebei verwachtingsvol aan, dan haalt dat de hele sfeer weg.

Laat de initiatiefnemer betalen

Ook in dit geval helpt het als je vooraf bespreekt wie de eerste date betaalt. Dat gaat het makkelijkst wanneer de initiatiefnemer ook meteen zegt: ‘Op mijn kosten.’ Op die manier hoef je ook geen heel gesprek meer aan te gaan en is alles duidelijk. Of dat dan de man of vrouw is, is om het even. Mocht de ander alsnog willen meebetalen dan kan je dat ook meteen onderling bespreken voor het moment daar is.

Mirjam (27): ‘Ik wilde heel graag uit eten, maar hij had even iets minder te besteden. Spontaan besloot ik hem te trakteren. En hoewel hij een beetje tegensputterde, ging hij uiteindelijk toch mee. De keer daarop nam hij mij mee. Moet kunnen toch? Al zou ik dit niet altijd doen.’

De rekening delen

Niet iedereen vindt het fijn om 50/50 te doen, omdat je dan toch wat minder romantisch alles door tweeën moet delen. Maar aan de andere kant was je allebei aanwezig bij de date. Waarom dan niet allebei een evenredig deel betalen? En vind je het onhandig om bij het afrekenen om de beurt te moeten pinnen? Dan kan je tegenwoordig natuurlijk ook gewoon een Tikkie sturen. Hoewel dat ook kan leiden tot een bijzondere discussie op social media

De vrouw betaalt of biedt het in elk geval aan

Verdien jij een flink bedrag per maand en kan je het missen? Weet je dat de ander minder te besteden heeft? Dan kan je ook gewoon het hele bedrag afrekenen en op die manier de eerste date voor je rekening nemen.

Daarbij is er nog een reden waarom je zou kunnen aanbieden mee te betalen. Hiermee laat je namelijk zien dat je waardeert dat de ander zijn portemonnee trekt en dat je dit niet ziet als een vanzelfsprekendheid.

Bedenk een goed alternatief

Bij een hele gezellige date kan je besluiten dat hij de rekening betaalt en jij de drankjes na afloop. Zeker wanneer je minder geld te besteden hebt dan hij. En anders de volgende date, als het geslaagd was. Zo voelt het in elk geval meer in evenwicht.

De mening van ons mannenpanel over het betalen van de eerste date?

Ro: We verdeelden de kosten, al was mijn intentie de eerste date volledig te betalen. Maar Merel verraste me door tijdens het afrekenen aan te geven dat ze alleen akkoord ging met de betaling van onze date, als zij de drankjes in de bioscoop mocht afrekenen. Verfrissend, heel anders dan de vrouwen met wie ik tot dat moment had gedatet.

Frans: Toen ik een relatie kreeg met mijn vrouw, studeerde zij nog. Ik werkte al enige tijd. Het lag dan ook voor de hand dat ik meestal de rekeningen betaalde als we uitgingen. Al vind ik dat een uitnodiging sowieso impliceert dat je de rekening betaalt.

Lionel: Als de date een no go was of je zit zelf krap bij kas, waarom zou je dan de hele date alleen betalen? Denk ook dat de meeste mannen de vrouw dan gewoon laten meebetalen of zelfs alles, als het heel beroerd was. Ik vind het dan ook echt een afknapper als een vrouw er klakkeloos vanuit gaat dat ik alles betaal. De eerste date met mijn vrouw heb ik trouwens wel volledig voor mijn rekening genomen. Het was zo ontzettend gezellig en ik vond haar echt heel leuk.

Erwin: Of ik de vrouw de rekening volledig zou willen laten betalen? Ligt eraan hoeveelste date het is. De eerste date de man, vind ik, daarna aankijken. Vrouwen willen niet compleet afhankelijk zijn van mannen en moeten ook hem eens kunnen trakteren.

René: Wat ik nog kwijt wil over de kosten van een date (zeker als je de kosten deelt): ik heb er zo’n hekel aan als mensen gaan zeiken over wat de één meer of minder heeft gegeten of gedronken. Dus dat je geen discussies krijgt van: ‘Ja, maar jij had nog een lekker glaasje cognac bij je koffie en ik niet, omdat ik nog moet rijden’ of ‘jij had een voorgerecht en ik niet, anders zit ik zo snel vol’. Als je een gezellige tijd hebt, mag dat niet in de weg staan. Aan de andere kant weet je wel gelijk welk vlees je in de kuip had. Met nadruk op had. 

Wat je in elk geval niet moet doen als je de rekening van je eerste date krijgt?

Discussies voeren. Wanneer je als man wil betalen en de vrouw geeft aan ook een bijdrage te willen leveren, accepteer dat dan. Andersom ook. Als de ander zich daar prettiger bij voelt, laat het dan lekker voor wat het is. Voor jou een financiële meevaller, voor de ander het gevoel van eigenwaarde. Nou ja, en een Tikkie sturen zonder dat vooraf even aan te kondigen.

Wie de rekening op de eerste date betaalt? Helemaal duidelijk is het nog niet. Uit onderzoek blijkt toch meestal de man. Maar het hoeft dus niet; er zijn genoeg alternatieven te bedenken. En zolang je er geen discussie aan wijdt, komt het allemaal wel goed. Wat vind jij? Wie betaalt de eerste date? Ga je voor de man, vrouw, 50/50 of initiatiefnemer? Laat het ons weten in de reacties!

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids