Deze 11 dingen wil je weten voor je kinderen krijgt

Wanneer je voor het eerst een kindje krijgt, komt er veel op je af. Je raakt gemakkelijk onzeker over dingen waar je voorheen het bestaan niet van wist: slaapt je baby genoeg, eet hij niet te veel of te weinig, wat is dat kleine rode vlekje op zijn voorhoofd en ben je een ontaarde moeder als je soms ook gewoon even tijd voor jezelf wil? In dit artikel verzamelden we de 11 belangrijkste lessen (die we zelf stiekem ook vooraf wel hadden willen weten).

Deze dingen wil je weten voor je kinderen krijgt

Perfectie bestaat niet

Om maar meteen met deze in huis te vallen: je wil de perfecte moeder zijn, je doet je allerbeste best, maar aan het eind van de dag blijf je ook maar mens. Al je goede voornemens ten spijt – je eigen karakter kun je niet veranderen. Hoopte je voor de bevalling nog dat jij de moeder zou worden die alles op rolletjes had (schoon huis, luisterende kinderen, altijd geduld, geen televisie/schermtijd en nooit ruzie over het avondeten), postnataal blijkt het leven toch anders te lopen.

Aan het einde van de dag komt het neer op een optelsom van je best doen, je geduld vaker verliezen dan je wilde, zuchten, tot tien tellen, jezelf oprapen en doorgaan. Waarom dit het dan toch allemaal waard is? Die dikke plakzoen aan het eind van de dag. Een spontane ‘ik hou van je, mama’. De immense trots als ze hun eigen angsten of onzekerheden overwinnen. Hun eigengemaakte tekeningen en cadeautjes, speciaal voor jou.

Iedere ouder heeft weleens zijn kind ergens tegenaan gestoten

Maar echt: tegen de deurpost van de auto, een bankrand, een deur in huis, de muur… Je kan nog zo je best doen, in een onbewaakt ogenblik is het zo gebeurd. Hoe erg je dat ook vindt (en hoe schuldig je je er misschien om voelt), weten dat we dit allemaal weleens hebben meegemaakt verzacht het hopelijk een beetje.

Jij bent er ook nog

In het begin besteed je waarschijnlijk vooral tijd aan je kleintje. Je wil bij hem of haar zijn, kan misschien moeilijk de controle loslaten en de allereerste keer dat je weer met je partner op date gaat, moet je de neiging bedwingen om elke seconde op je telefoon te kijken of de oppas al wat heeft gestuurd. Tijd voor jezelf? Dat komt er maar weinig van.

Ervaren moeders zullen je echter allemaal hetzelfde adviseren: maak tijd voor jezelf. Al is het maar een boek lezen tijdens de dutjes, slapen wanneer je kan, even een uurtje naar de kapper gaan, sporten met vriendinnen of een stuk gaan wandelen in je eentje. Als je namelijk niet goed voor jezelf zorgt, kan je ook minder geven aan je gezin. En jij bent net zo belangrijk als de rest.

Je bent zeker de komende vijf jaar niet meer alleen

Vooral niet op de wc. En ben je dat een keer wel dan kan er een heleboel misgaan en overhoop getrokken worden. Vanaf nu bestaat je leven uit samen zijn met je kind. Vaak gezellig, maar soms ook weleens genoeg om je wanhopig te laten snakken naar even minimaal vijf seconden alleen met je eigen gedachten.

Je zorgen nemen nieuwe vormen aan

Voorheen zag je misschien wel gevaar, maar na het krijgen van een kind blijkt dat letterlijk in ieder hoekje te zitten. Gedeeltelijk is het een kwestie van wennen en neemt het vanzelf wel weer rustiger vormen aan. Toch kan het flink benauwen. Als je het nieuws kijkt, wanneer je kind een duikvlucht neemt vanaf de glijbaan of gewoon omdat je ineens een minuscuul voorwerp op de vloer ziet liggen en hij er in sneltreinvaart naartoe tijgert.

Het huishouden bijhouden? Dat lukt lang niet iedereen

Misschien behoor je tot de zogenaamde happy few die het wel lukt om een kind op te voeden, te werken en een strak huishouden te runnen. Maar voor veel moeders schiet het erbij in om alles even goed te doen. En dat is ook oké. Reken het jezelf niet aan: uiteindelijk kom je vanzelf op een punt dat je weer alle tijd hebt voor het huishouden en dan verlang je soms terug naar deze periode van drukte, boordevol liefde en zorg voor je kind. Ook al kan je het je nu wellicht totaal niet voorstellen.

Kinderen staan garant voor ongevraagd advies

Waar je ook gaat en staat met je kind, iedereen heeft een mening en minimaal de helft houdt die niet voor zich. Dat kan behoorlijk vermoeiend zijn. Zeker omdat het jouw kind is en je vaak driekwart tot alle goedbedoelde tips al lang en breed hebt geprobeerd. Je doet er niks tegen. Bovendien bestaat de kans dat je, ondanks je eigen ergernis, over een jaar of vijf ook ongevraagd een andere moeder adviseert. Goedbedoeld, al zal zij misschien dezelfde gevoelens ervaren als jij nu.

Ieder kind heeft een eigen karakter

Wat voor de een prima werkt, kan bij een ander een averechtse uitwerking hebben. Dus om even terug te komen op het ongevraagde advies hierboven: moeder Y kan wel bij hoog en laag beweren dat ze dankzij haar gouden tip nooit last hadden van slaapproblemen, voor jouw kind werkt dat misschien voor geen meter. Dat heeft niks te maken met opvoeding, maar is de kleine loterij van het ouderschap. You win some, you lose some.

Andermans kinderen zijn helemaal niet altijd leuk en gezellig

Nou ja, als je nog geen kinderen hebt weet je dat natuurlijk ook al. Alleen is het verschil dat je ze destijds nog niet over de vloer kreeg. Wanneer je kind naar school gaat op een gegeven moment, nemen ze ook vriendjes en vriendinnetjes mee naar huis. Soms een voltreffer en vriendschap voor het leven (of in elk geval de basisschoolperiode), een andere keer een groot fiasco, omdat je er thuis achter komt dat het kind in kwestie bijzonder slecht matcht (met jou). Doe je niks aan. Behalve dan de volgende keer dat ze willen afspreken.

Je eigen kinderen trouwens ook niet

Je had je nog zo stellig voorgenomen: jouw kind zou nooit op de vloer van de supermarkt dweilen. Of een ander kindje slaan, een grote mond geven, pesten, dwars liggen tijdens de avondmaaltijd (want hallo, hij at met dertien maanden al olijven!) en al zeker niet met zijn speelgoed gooien. Tot die ene dag waarop je met het schaamrood op je kaken beseft dat je bepaald gedrag blijkbaar niet kan voorkomen. Hoe goed je ook je best doet. En dat is oké, binnen bepaalde grenzen natuurlijk: we krijgen allemaal ons portie.

Bereid je voor op de mooiste, bijzonderste en waardevolle les van je hele leven

Dacht je dat je al veel levenservaring had en wist wat er echt toe doet? Zodra je kinderen krijgt, kan je die kennis gedeeltelijk overboord kieperen. Met de komst van je eerste kindje komt er een berg nieuwe levenslessen op je pad, hernieuwde waardering voor de kleinste dingen, een immense hoeveelheid liefde die je nooit eerder hebt ervaren en een bijzondere confrontatie met jezelf. En ergens tussen de poepluiers, slapeloze nachten en wanhoop zal je op een goed moment kijken naar een tevreden baby die je tussen alle hectische bedrijven door leert waar het leven écht om draait: liefde.

Wat zou jij aan aankomende moeders willen meegeven? Wat is de grootste les die jij leerde van het ouderschap?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Trendsetter Images – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven