Worden je kinderen onrustig van wespen in de tuin? Zo verjaag je ze veilig

Niets zo vervelend als wespen in de tuin. Als volwassene is het belangrijk om het hoofd koel te houden en je gedrag aan te passen op de wesp. Blijf je rustig zitten, dan zal de wesp zich niet bedreigd voelen en daardoor niet steken. Maar kinderen raken meteen in paniek en beginnen wild om zich heen te slaan. De wesp vindt dat niet fijn en voelt zich bedreigd. Daardoor bestaat de kans dat hij je kind steekt. De wesp verliest zijn angel niet meteen bij een steek, waardoor het kind meerdere keren gestoken kan worden. Het is dus belangrijk om wespen in de tuin te verjagen op een diervriendelijke manier.

Wespen in je tuin

Je komt wespen vooral ’s zomer in je tuin tegen. Vanaf juli is het wespennest volgroeid, waarna de werksters uitvliegen om voedsel te verzamelen voor de rest van het nest. Daarom begint de overlast van wespen vooral rond deze periode. Ze houden erg van zoetigheid en vlees, dus als je kinderen een glas koude ranja op tafel hebben of jullie willen barbecueën, dan is de kans groot dat de wespen daarop afkomen.

Wespen vallen onder de noemer plaagdieren en lijken misschien vervelend of nutteloos. Niets is echter minder waar. Ze zijn erg nuttig en ruimen dode dieren en andere overlastgevers op, zoals vliegen en muggen. Dat maakt wespen bestrijden best ingewikkeld. Gelukkig zijn er diervriendelijke manieren om ermee om te gaan.

Wespen uit je tuin verjagen

Eind juli en in augustus zie je, vrijwel ieder jaar, een wespenplaag. Ze komen als gezegd af op zoetigheid en vlees. Om te voorkomen dat ze naar binnen vliegen, kan je in elk geval horren plaatsen voor je deuren en ramen. Maar ook in je tuin wil je lekker kunnen genieten zonder wespen in de tuin. Daarom kan je kiezen om de wespen te verjagen met bepaalde sterke geuren als citroen, kruidnagel of geraniums.

Wil je juist iets doen voor de wespen? Dan kan je een hoekje inrichten met rottend fruit – een feestmaaltje voor wespen. Het enige nadeel is dat je dan wellicht meer wespen in de tuin hebt dan je buren, maar ze laten je doorgaans wel met rust.

Heb je een nest in je tuin? Dan is het belangrijk dat je niet zelf aan de slag gaat om het weg te halen, maar een professional inschakelt. Een ongediertebestrijder kan ook andere dieren zoals boktor bestrijden, waardoor je geen last meer hebt van ongedierte binnen en buiten.

Wespen bestrijden

Last van wespen in je tuin? Sla ze onder geen beding dood. Ten eerste zal een wesp je sneller steken wanneer je een slaande beweging maakt. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat wespen bij het steken feromonen loslaten om andere wespen te waarschuwen. Zij zullen komen helpen – en dat wil je juist voorkomen.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©hsunny – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven