Wereld Prematuren Dag: moeders delen hun verhaal

Vandaag, op 17 november, is het Wereld Prematuren Dag. Jaarlijks schenken we op deze bijzondere dag aandacht aan alle kinderen die vroeger dan 37 weken ter wereld komen. Het doel is om aandacht te schenken aan de impact die een vroeggeboorte heeft op het gezin, omdat een gezonde baby en zorgeloze kraamtijd helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn. In dit artikel vertellen verschillende moeders over hun ervaring.

Wereld Prematuren Dag

1 op de 10 kindjes wordt te vroeg geboren

Een prematuur geboren kindje is een baby die tussen de 24-37 weken ter wereld komt. In Nederland is dat ongeveer 7% van alle geboortes, wereldwijd komt 10% van alle baby’s te vroeg. Wij behoren tot die 7%. Onze jongste kwam met 35 weken en was met zijn geboortegewicht van slechts 2 kilo zowel prematuur als dysmatuur, waardoor we tien dagen op de neonatologie doorbrachten.

Wanneer je hier bent, weet en zie je dat een ‘gewone’, zorgeloze kraamtijd geen vanzelfsprekendheid is. De soms voelbare angst wanneer een piepklein baby’tje met toeters en bellen een operatie moest ondergaan, ouders die elkaar vastgrijpen en moeders die na hun eigen spoedkeizersnede ook nog in zo’n mentale rollercoaster terechtkomen. Voor hen is het belangrijk om vandaag extra stil te staan bij de impact van een vroeggeboorte.

Het verschil tussen prematuriteit en dysmaturiteit?

Prematuur

In principe geldt dat alle kinderen die geboren worden voor 37 weken onder de noemer ‘prematuur’ vallen. Maar binnen deze groep wordt wel onderscheid gemaakt.

  • Vanaf week 24/25 proberen artsen een kindje te redden. Het risico op cognitieve en fysieke complicaties is bij deze groep erg hoog.
  • Tot en met 32 weken spreek je van extreme prematuriteit. Deze baby’s gaan vaak de couveuse in na de geboorte.
  • Vanaf 32 weken is een kindje prematuur.

Dysmatuur

Eigenlijk in het kort dat het gewicht in verhouding laag is tot de duur van de zwangerschap. Dit kan het geval zijn als je baby prematuur geboren wordt, maar ook na die termijn.

Bijzondere aandacht voor Wereld Prematuren Dag

Paarse gebouwen

Misschien heb je het weleens gezien: belangrijke gebouwen, zoals (kinder)ziekenhuizen, kleuren paars tijdens Wereld Prematuren Dag. Paars staat hierbij voor de menging van de kleuren blauw en roze.

Veer-Krachtige ouders

Wanneer je te maken krijgt met een premature geboorte kan je steun vinden bij de eerdergenoemde Veer-Krachtige Ouders, opgericht door vier moeders die hier zelf ervaring mee hebben en op professioneel vlak steun willen bieden aan andere ouders die ditzelfde proces doorlopen. Die psychische nazorg voor ouders is namelijk zo belangrijk. Er is geen gelukzalige, zorgeloze roze wolk als je kindje prematuur geboren wordt. Juist door samen het taboe te doorbreken, kom je verder en leer je dat jouw gevoel er ook mag zijn. Door te kiezen voor een coaching op maat krijg je begeleiding die past bij de fase waarin je op dat moment zit. Of dat nu te maken heeft met de periode dat je nog zwanger bent of wanneer je weer aan het werk gaat.

Wereld Prematurendag 2020: paars-witte muisjes van De Ruijter

Traditioneel kennen we natuurlijk beschuit met roze of blauwe muisjes na de geboorte. Maar wat als je kindje prematuur geboren wordt? Initiatiefneemster Lindy Prins, van Veer-Krachtige Ouders, bedacht om ouders van wie het kindje te vroeg, te klein of ziek is geboren en nog in het ziekenhuis ligt, dit jaar te verrassen met deze bijzondere Muisjes. Hierbij is gekozen voor de kleur paars, omdat die symbool staat voor een vroeggeboorte). Zij is trots op de samenwerking met De Ruijter. “Met deze Paarse Muisjes willen we ouders een hart onder de riem steken. Het gaat om liefde, erkenning en herkenning: jouw kindje doet ertoe, jij als ouder doet ertoe.”

Lees hier het hele verhaal van Lindy en hoe ze op het idee kwam

©Yasmin Hargreaves

Mini-fotoreportage Stichting Early Birds

Op en rond 17 november komt Stichting Early Birds naar het ziekenhuis toe. Zij steunen de betreffende ouders door op de NICU langs te gaan en in de week van 13-19 november op de andere afdelingen, en daar mini-reportages te maken. Zo krijg je als ouders professionele foto’s van een intensieve periode uit jullie leven.

Ontroerende verhalen van andere ouders

Cassandra’s dochter werd zes weken te vroeg geboren

Als moeder van prematuur geboren dochter Leia weet Cassandra maar al te goed wat je doormaakt als je kindje te vroeg geboren wordt. Hierover schreef ze meerdere artikelen op haar website waarin je als ouder wellicht herkenning in vindt.

  • Haar bevallingsverhaal, 6 weken te vroeg. Omdat Cassandra de verloskundige niet onnodig wil bellen, blijft ze rondlopen met heftige steken in haar buik. ‘Bandenpijn’, vermoedt ze. Nader onderzoek wijst uit dat ze op dat moment al ontsluiting heeft. Het verhaal is schitterend geschreven, heel beeldend, maar ook heel emotioneel.
  • Wat kun je het beste zeggen tegen en doen voor ouders van een premature baby?
  • Wat zeg je absoluut niet tegen de ouders van een premature baby? Dat lees je hier!
  • Huid-op-huidcontact is voor alle pasgeboren kindjes van belang, zeker ook voor kindjes die te vroeg geboren zijn. Cassandra vertelt heel duidelijk (en brengt mooi in beeld) hoe fijn én vooral belangrijk kangoeroeën is voor zowel kindje als papa en mama.
  • Wat moet je sturen als een baby te vroeg ter wereld is gekomen? Cassandra geeft tips voor geboortekaartjes bij een prematuur.
  • Om te voorkomen dat je kindje in zijn of haar kleding ‘zwemt’, bestaat er tegenwoordig ook kleding die speciaal gemaakt is voor premature baby’s. Hier een overzicht.

Melanie kreeg pre-eclampsie

Melanie heeft een redelijk onbezorgde zwangerschap, tot ze richting de dertig weken gaat. Ze houdt meer vocht vast, heeft veel dorst en moet vaak plassen. Het onderzoek bij de verloskundige loopt heel anders dan ze had gedacht: ze blijkt pre-eclampsie de hebben, net als haar moeder 34 jaar daarvoor. Omdat die haar eerste kindje destijds verloor, raakt Melanie zoals je kunt begrijpen nog meer in de stress. Ze moet naar het ziekenhuis en gaat direct plat, op dat moment net 29 weken. Lees hier hoe het verdergaat en ook tips over wat je kunt doen als je zelf in deze situatie terecht komt.

Esmée moet bevallen met 32 weken vanwege HELLP

Esmée vertelt over haar eigen ervaring met de geboorte van een premature dochter. Ook laat ze anderen aan het woord in persoonlijke artikelen.

  • Dochter Marisa werd 8 weken te vroeg geboren doordat Esmée last had van het HELLP-syndroom. Gelukkig kwam met haar uiteindelijk alles goed, maar voor Esmée waren vooral de gevolgen achteraf heftig. Zoals ze zelf schrijft: ‘Je hebt de dood in de ogen gekeken.’
  • Over de gevolgen die je ervaart na de geboorte, schreef ze heel openhartig in dit stuk over een traumatische bevalling. 1-2% van alle bevallen vrouwen krijgt hier uiteindelijk mee te maken.
  • Borstvoeding lukt niet altijd wanneer je kindje prematuur is. Esmée zette alles op alles om dit toch mee te mogen maken. En hoewel dat natuurlijk geen garantie is dat het ook zal lukken, kreeg ze het voor elkaar. Een artikel over doorzettingsvermogen, afzien en een bijzondere beloning.
  • Wilma heeft ook last gekregen van een trauma na de bevalling. Hier kun je lezen hoe zij uiteindelijk geholpen werd.

Romy is zelf prematuur geboren – een verhaal om kracht uit te putten

Haar blog heeft de krachtige naam ‘Ik was prematuur. Wat is jouw superpower?’. Romy wil graag aan ouders van premature kindjes laten zien, dat het echt goed kan komen. Een verhaal om kracht uit te putten! Nadat zij met slechts 28 weken werd geboren, gingen drie onzekere maanden in voor haar ouders. Ze woog op dat moment net 811 gram. Gelukkig kwam het uiteindelijk meer dan goed!

Helaas is de website Dochterlief.nl offline.

Wil je jouw verhaal ook delen of andere moeders met premature kindjes een hart onder de riem steken? We lezen het graag in de reacties onder dit artikel.

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©OndroM – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven