Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Wereld Prematuren Dag: moeders delen hun verhaal

17 november is Wereld Prematuren Dag. Deze dag schenken we aandacht aan alle kindjes die vroeger dan 37 weken ter wereld komen. Omdat een gezonde baby en zorgeloze kraamtijd helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Verschillende moeders vertellen over hun ervaring.

Wereld Prematuren Dag

1 op de 10 kindjes wordt te vroeg geboren

Onze eigen dochters werden geboren met 37 weken en een paar dagen. Hiermee haalden we net die zo belangrijke grens. Maar dat geldt niet voor iedereen. Sterker nog, maar liefst 1 op de 10 baby’s wereldwijd wordt te vroeg geboren. Daarom is het belangrijk om op Wereld Prematuren dag stil te staan bij ouders die tijdens de geboorte al keihard van hun roze wolk vallen.

Het verschil tussen prematuriteit en dysmaturiteit?

Prematuur

In principe geldt dat alle kinderen die geboren worden voor 37 weken onder de noemer ‘prematuur’ vallen. Maar binnen deze groep wordt wel onderscheid gemaakt.

 • Vanaf week 24/25 proberen artsen een kindje te redden. Het risico op cognitieve en fysieke complicaties is bij deze groep erg hoog.
 • Tot en met 32 weken spreek je van extreme prematuriteit. Deze baby’s gaan vaak de couveuse in na de geboorte.
 • Vanaf 32 weken is een kindje prematuur.

Dysmatuur

Eigenlijk in het kort dat het gewicht in verhouding laag is tot de duur van de zwangerschap. Dit kan gebeuren als je baby prematuur geboren wordt, maar ook daarna.

Veer-Krachtige ouders

Wanneer je te maken krijgt met een premature geboorte kan je steun vinden bij Veer-Krachtige Ouders, opgericht door vier moeders die hier zelf ervaring mee hebben en op professioneel vlak steun willen bieden aan andere ouders die ditzelfde proces doorlopen. Die nazorg voor ouders is namelijk zo belangrijk. Er is geen gelukzalige, zorgeloze roze wolk. Juist door samen het taboe te doorbreken, kom je verder en leer je dat jouw gevoel er ook mag zijn. Door te kiezen voor een coaching op maat krijg je begeleiding die past bij de fase waarin je op dat moment zit. Of dat nu te maken heeft met de periode dat je nog zwanger bent of wanneer je weer aan het werk gaat.

Wereld Prematurendag 2020: Paarse Muisjes van De Ruijter

Traditioneel kennen we natuurlijk beschuit met roze of blauwe muisjes na de geboorte. Maar wat als je kindje prematuur geboren wordt? Initiatiefneemster Lindy Prins, van Veer-Krachtige Ouders, bedacht om ouders van wie het kindje te vroeg, te klein of ziek is geboren en nog in het ziekenhuis ligt, dit jaar te verrassen met deze bijzondere Muisjes. Hierbij is gekozen voor de kleur paars, omdat die symbool staat voor een vroeggeboorte). Zij is trots op de samenwerking met De Ruijter. “Met deze Paarse Muisjes willen we ouders een hart onder de riem steken. Het gaat om liefde, erkenning en herkenning: jouw kindje doet ertoe, jij als ouder doet ertoe.”

Lees hier het hele verhaal van Lindy en hoe ze op het idee kwam

Ontroerende verhalen van andere ouders

Cassandra’s dochter werd zes weken te vroeg geboren

Het strekt te ver om hier alle artikelen van Cassandra op te sommen; daarvoor verwijzen we je graag naar haar website. Een aantal willen we er wel uitlichten. Als moeder van premature dochter Leia weet ze namelijk maar al te goed wat je doormaakt als je kindje te vroeg geboren wordt:

 • Haar bevallingsverhaal, 6 weken te vroeg. Omdat Cassandra de verloskundige niet onnodig wil bellen, blijft ze rondlopen met heftige steken in haar buik. ‘Bandenpijn’, vermoedt ze. Nader onderzoek wijst uit dat ze op dat moment al ontsluiting heeft. Het verhaal is schitterend geschreven, heel beeldend, maar ook heel emotioneel.
 • Wat kun je het beste zeggen tegen en doen voor ouders van een premature baby?
 • Wat zeg je absoluut niet tegen de ouders van een premature baby? Dat lees je hier!
 • Huid-op-huidcontact is voor alle pasgeboren kindjes van belang, zeker ook voor kindjes die te vroeg geboren zijn. Cassandra vertelt heel duidelijk (en brengt mooi in beeld) hoe fijn én vooral belangrijk kangoeroeën is voor zowel kindje als papa en mama.
 • Wat moet je sturen als een baby te vroeg ter wereld is gekomen? Cassandra geeft tips voor geboortekaartjes bij een prematuur.
 • Om te voorkomen dat je kindje in zijn of haar kleding ‘zwemt’, bestaat er tegenwoordig ook kleding die speciaal gemaakt is voor premature baby’s. Hier een overzicht.

Melanie kreeg pre-eclampsie

Melanie heeft een redelijk onbezorgde zwangerschap, tot ze richting de dertig weken gaat. Ze houdt meer vocht vast, heeft veel dorst en moet vaak plassen. Het onderzoek bij de verloskundige loopt heel anders dan ze had gedacht: ze blijkt pre-eclampsie de hebben, net als haar moeder 34 jaar daarvoor. Omdat die haar eerste kindje destijds verloor, raakt Melanie zoals je kunt begrijpen nog meer in de stress. Ze moet naar het ziekenhuis en gaat direct plat, op dat moment net 29 weken. Lees hier hoe het verdergaat en ook tips over wat je kunt doen als je zelf in deze situatie terecht komt.

Esmée moet bevallen met 32 weken vanwege HELLP

Esmée vertelt over haar eigen ervaring met de geboorte van een premature dochter. Ook laat ze anderen aan het woord in persoonlijke artikelen.

 • Dochter Marisa werd 8 weken te vroeg geboren doordat Esmée last had van het HELLP-syndroom. Gelukkig kwam met haar uiteindelijk alles goed, maar voor Esmée waren vooral de gevolgen achteraf heftig. Zoals ze zelf schrijft: ‘Je hebt de dood in de ogen gekeken.’
 • Over de gevolgen die je ervaart na de geboorte, schreef ze heel openhartig in dit stuk over een traumatische bevalling. 1-2% van alle bevallen vrouwen krijgt hier uiteindelijk mee te maken.
 • Borstvoeding lukt niet altijd wanneer je kindje prematuur is. Esmée zette alles op alles om dit toch mee te mogen maken. En hoewel dat natuurlijk geen garantie is dat het ook zal lukken, kreeg ze het voor elkaar. Een artikel over doorzettingsvermogen, afzien en een bijzondere beloning.
 • Wilma heeft ook last gekregen van een trauma na de bevalling. Hier kun je lezen hoe zij uiteindelijk geholpen werd.

Romy is zelf prematuur geboren – een verhaal om kracht uit te putten

Haar blog heeft de krachtige naam ‘Ik was prematuur. Wat is jouw superpower?’. Romy wil graag aan ouders van premature kindjes laten zien, dat het echt goed kan komen. Een verhaal om kracht uit te putten! Nadat zij met slechts 28 weken werd geboren, gingen drie onzekere maanden in voor haar ouders. Ze woog op dat moment net 811 gram. Gelukkig kwam het uiteindelijk meer dan goed!

Wil je jouw verhaal ook delen of andere moeders met premature kindjes een hart onder de riem steken? We lezen het graag in de reacties onder dit artikel.

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids