9 dingen die je kunt doen om de wereld mooier te maken

Dat onze aarde flink vervuild is door de jaren heen, weten we allemaal inmiddels wel. Maar hoe los je dat probleem op? Je kan dat moeilijk in je eentje doen, toch? Er zijn gelukkig wel dingen die je zelf kunt doen om een bijdrage te leveren aan een mooiere wereld. Voor een kleine aanpassing met groot resultaat 

Waarom de wereld wat hulp nodig heeft?

Je hoeft het nieuws maar aan te zetten en je wordt ‘gebombardeerd’ met nare berichten. Het vervelende is dat ze voortkomen uit de koker van traditionele media die, sinds de verkoopcijfers achteruit liepen, elkaar allemaal lijken te willen overschreeuwen. Een man die een hond uit de sloot redde, verwordt daardoor tot ‘held’ die ‘verzwakte hond uit vervuild water trok’.

Het is lastig (ook voor je hersenen) om onderscheid te blijven maken tussen wat nu echt nieuws is en waarin de sensatie zit. Maar wat je wel met zekerheid kunt stellen, is dat er bepaalde dingen zijn waardoor de wereld mooier zou moeten worden:

  • We leven in een consumptiemaatschappij waarin alles draait om meer, meer en meer. Traktaties zijn geen simpele doosjes met rozijn meer of stukken fruit, maar complete bouwwerken – omhuld met cellofaan en linten. Ieder seizoen hangt er een nieuwe garderobe in onze kasten en kinderen komen om in het speelgoed.
  • Mede doordat we zo verkleefd zijn aan onze mobiele telefoon zie je steeds vaker dat mensen niet echt meer direct met elkaar praten. Terwijl menselijk contact juist zo belangrijk is.
  • Aan het weer merk je dat het klimaat een beetje van slag is. En of dat nu ligt aan de natuurlijke golfbeweging, waarmee het weer zich altijd een beetje beweegt, of dat het komt door ons eigen gedrag? Tja, dat weten alleen experts. Wel mag duidelijk zijn dat we als mens in elk geval een aanpassing kunnen maken.

Druppel op een gloeiende plaat?

Misschien. Uiteindelijk maakt één mens geen verschil. Maar als we allemaal iets vaker stilstaan bij onze impact op het milieu, bewust kiezen voor fairtrade producten en seizoensgroenten van de boer uit de buurt, dan kunnen we met elkaar wél een verschil maken. En dat hoeft echt niet altijd heel ingrijpend te zijn, zoals je hieronder kunt lezen.

Disclaimer: Hierbij willen we het kostenplaatje absoluut niet vergeten. De mogelijkheid hebben om beter te leven, komt toch vaak voort uit een (iets) dikker gevulde portemonnee. Toch zijn er wat manieren waarop je laagdrempelig kan helpen door bewuste keuzes te maken.

Wat je kan doen om de wereld te verbeteren?

Eet meer groenten en minder vlees

Je ecologische voetafdruk verkleinen doe je in eerste instantie door meer groenten te gaan eten en minder vlees. Je hebt tegenwoordig echt lekkere vleesvervangers. Wist je bovendien dat champignons rijk zijn aan vezels en vitamine B bevatten? Zelfs B12, wat normaliter eigenlijk vooral voorkomt in vlees. Dus vervang je vlees eens vaker voor eetbare paddenstoelen!

Een alternatief is natuurlijk een handje insecten – het ‘vlees’ van de toekomst. Durf jij het?

Koop je dierlijke producten biologisch

Als je dan wel dierlijke producten koopt, is het voor de wereld (maar zeker ook voor de dieren zelf) beter om dit biologisch te doen. En ja, daar betaal je ook voor. Maar zelfs met één salaris kan je toch kiezen om alleen biologisch vlees te eten – een bewuste keus die je maakt. Denk aan websites als koopeenkip.nl en koop daar samen met anderen een koe, varken of kip. Je krijgt het vlees dan diepgevroren thuis en eet bovendien weer eens iets anders. Bovendien hoeft gezonder eten heus niet altijd duurder te zijn!

Overstappen op vegan? Waarom zou je?

Als je kiest om melk en kaas te kopen, dan is biologisch beter. Niet alleen zijn de koeien zelf gezonder dan koeien die het hele jaar op stal staan, ook is de melk beter voor je doordat hij meer omega 3 vetzuren bevat. Maar de overstap naar vegan is helemaal geen gekke. Wist je bijvoorbeeld dat een melkkoe bizarre hoeveelheden melk moet produceren? Dat ze kunstmatig worden geïnsemineerd om opnieuw te kunnen bevallen en daardoor weer melk te produceren?

Kalfjes worden kort na hun geboorte weggehaald en gaan naar de slacht of ondergaan hetzelfde lot als hun moeders (in dit artikel lees je meer over het dierenleed dat schuilgaat achter melk en kaas, ook in de biologische industrie). De overweging waard als je nog een stapje verder wil gaan.

Durf kritisch te zijn op verzorgingsproducten en de bedrijven die erachter zitten

Heb je wel twintig verschillende crèmes nodig? Maskertjes die op dieren zijn getest? Tonnen aan make-up? Durf kritisch te kijken naar je make-uptas en zoek eens op internet naar de bedrijven die erachter zitten. Produceren ze eerlijk? Of verkopen ze ook in landen als China (waar dierproeven verplicht zijn) en draait alles alsnog om zo veel mogelijk winst met zo min mogelijk kosten?

Cadeautjes kopen? Maak een bewuste keus

Kinderen hebben tegenwoordig veel. Soms te veel. Maak daarom een bewuste keus in wat je cadeau doet. Geef een mooie herinnering voor hun verjaardag door samen naar het museum of de dierentuin te gaan. Of doe een pot verf cadeau wanneer je weet dat er binnenkort een verjaardag aankomt. En iets minder plastic ’troep’ en iets meer milieuvriendelijke alternatieven zijn sowieso goed.

Tweedehands is ook prima

Tweedehands spullen kampen eigenlijk met een imagoprobleem. Noem je het vintage dan is het ontzettend gewild, maar bij tweedehands denken mensen toch vaak aan een doorleefde bank of oude meuk. Toch is er niks mis mee. Denk aan mooie kleding die best nog een ronde mee kan of een leuk authentiek bijzettafeltje.

Dat scheelt aanzienlijk. Niet alleen voor jezelf (in de kosten), maar ook voor het milieu en de impact die het heeft op andere mensen. Denk je eens in hoeveel het zou schelen als we vaker zouden ruilen of gingen voor tweedehands, wanneer we toe zijn aan een nieuw interieur? Misschien niet zo fijn voor de grote bedrijven en hun inkomsten, maar dat moet toch niet doorslaggevend zijn?

Knoop spontaan een praatje aan met een ander

De wereld mooier maken doe je het best in je nabije omgeving. Klets eens met de buurvrouw en vraag eens door. Of vraag je eenzame buurman of hij het wel redt. Misschien kan je eens boodschappen doen voor iemand die hulp nodig heeft of ga spontaan een praatje aan bij de sportschool. Komen de mooiste gesprekken uit!

Wees zuinig met energie(verspilling)

Het is helemaal niet zo moeilijk! Doe de verwarming een graadje lager, trek warmere kleding aan en gebruik niet meer water dan nodig. Je kan het natuurlijk ook nog verder trekken door zonnepanelen of een zonneboiler aan te schaffen – heb je nog financieel voordeel aan (uiteindelijk) ook.

Kijk kritisch naar je kleding: heb je echt iets nieuws nodig?

Als je het plezier van shoppen even wegdenkt, heb je dan echt iets nieuws nodig? Of kan je nog wel even vooruit door eens andere combinaties te maken? Aan de basis van onze kleding staat namelijk over het algemeen nog steeds een verknipte [pun intended] kledingindustrie die meewerkt aan het in stand houden van kinderarbeid en mensenhandel. Hoewel je daar waarschijnlijk liever je ogen voor sluit, blijft het een realiteit. Iets minder winkelen en sparen voor een duurzaam merk, scheelt bijvoorbeeld al.

Meer weten? Hier vind je een lijst met merken die meewerken aan een eerlijkere wereldIn het NRC Handelsblad staat bovendien een interessant artikel over H&M – dat het vergeleken met zijn directe concurrenten, Zara en Primark, aanzienlijk beter doet.

Leef het echte leven: digi-minderen werkt

Heb je het gevoel dat je het enorm druk hebt? Ben je vaak moe zonder aanwijsbare reden? Leg je telefoon dan eens weg en kijk wat het met je doet. Na de eerste, vaak wat onwennige, dag merk je vaak dat het je meer rust brengt en meer productiviteit. En je bespaart nog stroom ook. De moeite waard dus!

Of beter voor de wereld zorgen niet heel veel geld kost?

Niet per se. Je kan € 100,00 uitgeven bij Primark of drie kwalitatief goede shirts kopen van fairtrade bamboe. Of dagelijks een stukje (bio-industrie)vlees op je bord leggen tegenover twee keer per week de biologische variant. Voor een deel betreft het ook de keuzes die je maakt. Ga iets minder vaak op reis, sta meer stil bij de wereld om je heen, en je bent al goed op weg.

Sta jij weleens bewust stil bij jouw impact op de wereld en hoe je die kan verminderen? En heb je misschien aanvullende tips waarmee anderen de aarde op een laagdrempelige manier toch een stukje mooier kunnen maken?

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

8 gedachten over “9 dingen die je kunt doen om de wereld mooier te maken

  1. Wat een goed artikel! Ik heb ook zo’n mentaliteit van water naar zee brengen. Maar toch probeer ik wel mijn steentje bij te dragen met kleine dingen. Al is het alleen maar voor mijn eigen gevoel.

  2. Ja, voortdurend eigenlijk wel! Ik probeer echt op te letten dat ik mijn ecologische footprint beperk. Daarnaast probeer ik de wereld ook mooier te maken door vriendelijk te zijn.

  3. Wat een goed en duidelijk artikel! We eten hier niet dagelijks vlees, scheiden afval zo goed mogelijk en kopen zoveel mogelijk lokaal.

  4. ik probeer bewust te zijn. zo eet ik minimaal 3 x per week geen vlees, ben ik overgestapt op shampoo en body bars. maar ik kan zeker de vraag stellen of ik wel echt al die kleding nodig heb. beetje koopverslaafd hier 🙁

  5. Je hebt er een mooi log van gemaakt. Helemaal mee eens dat kleine beetjes echt wel werken!! Of het nu linksom of rechtsom gaat, bewustwording is stap 1. Toepassen stap 2. En vriendelijk zijn kan overigens altijd 🙂

  6. ik let al op heel veel dingen en dat is nodig in mijn geval alleen met kleding kopen zowel voor mijzelf ols voor de rest ben ik nogal impulsief en koop gewoon als ik wat leuks zie met als gevolg dat er dingen in de kast liggen met de kaartjes er nog aan

  7. Ik eet liever een dagje minder vlees dan een handje vol insecten. Van het idee alleen al krijg ik de kriebels. Ik maak ook weleens gebruik van de App Too good to go. Deze app is er om voedselverspilling tegen te gaan. Voor een relatief klein bedrag krijg je vaak veel mooie en handige producten. Wat je krijgt verschil per bedrijf uiteraard. Voor mijn zoon koop ik weleens tweedehands kleding. Goed voor mijn portemonnee en goed voor de wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven