Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Wennen aan het moederschap? Het hoort erbij

Je kindje wordt geboren en daarmee begint een compleet nieuwe reis. Je denkt dat je er klaar voor bent, maar het moederschap (of ouderschap in het algemeen) is vaak enorm wennen. Waar je aan moet wennen als je mama wordt? In dit artikel de 8 grootste veranderingen.

Het moederschap kan behoorlijk wennen zijn

Wanneer je voor het eerst een kindje krijgt, kan dat behoorlijk overweldigend zijn. Kinderen die daarop volgen draaien in de praktijk toch vaker mee in je ritme (dat je dan hebt), je maakt je doorgaans minder snel zorgen en staat niet meer overal zo minutieus bij stil als bij je eerste. Het ouderschap is bovendien een lang traject van trial and error: je probeert iets en hoopt op het goede – dat doen we uiteindelijk allemaal.

Maar in het begin staat je leven op zijn kop. Van het zoeken naar een ritme dat bij jullie gezin past en wennen aan de nieuwe situatie tot aan de continue zorg die je voor een baby hebt: wennen aan het moederschap is iets dat er toch vaak wel bij hoort. Waarom? Hieronder staan 7 dingen die zo’n beetje alles in je leven overhoop gooien…

8 redenen waarom je moet wennen aan het moederschap

Elke seconde draait vanaf nu om je baby

Letterlijk. Je leeft soms van slaaptijd naar slaaptijd, om dan in elk geval een poging te wagen iets aan je huishouden te doen of andere zaken van je to do list te strepen. Al kan je deze 5 dingen beter laten als de baby slaapt. Iedereen informeert hoe het met hem of haar gaat, wil langskomen terwijl je fysiek of mentaal nog redelijk in de kreukels ligt en aan alle kanten word je geleefd. Dat is zo anders dan het leven hiervoor.

Je hebt geen idee wat je overkomt

Ongetwijfeld zullen sommige vrouwen een aangeboren gen hebben dat ze precies vertelt hoe ze moeten handelen, maar bij mij ging alles op de automatische piloot. Voor ons gevoel zijn er echter zoveel dingen die niemand je vertelt als je je baby voor het eerst vasthoudt. Ze komen immers niet met een handleiding.

Wat dacht je van een huilende baby? Is het de luier? Voelt hij zich oncomfortabel? Honger? Misschien kan je met Dunstan Babytaal uit de voeten, maar zo niet dan kan je voor een pittige uitdaging komen te staan. Misschien voel je je schuldig, loopt het moederschap anders dan je vooraf voor ogen had of kan je vind je het gewoon een hele zware opgave. Dat mag ook. Uiteindelijk is het toch ook de belangrijkste taak die je in je leven gaat vervullen?

Kim: ‘Ik vond het vooral erg wennen dat het zo ontzettend druk was en je nergens tijd voor had, inclusief slapen en eten. Nu weet ik niet meer zo heel goed meer waarmee dan precies, en als ik op kraambezoek ga ziet het er vaak zo rustig en ontspannen uit 🙂 Oh, en dat er geen baby meer in mijn buik zat, dat vond ik ook heel overweldigend.’

Wil je even de deur uit? Dan vindt er een complete volksverhuizing plaats

Weet je nog, op de middelbare school? In het begin nam je braaf alle spullen mee, waardoor je bijna achterover van je fiets viel. Zo voelt het ook ongeveer als je net een baby’tje hebt. Alles lijkt belangrijk: van extra speen en vijf luiers tot schone reservekleding – je propt het allemaal in de luiertas, ondanks dat hij bijna uit zijn voegen barst. Pas wanneer je enigszins gewend bent aan je moederrol word je iets relaxter en weet je dat je met minder ook af kan.

Je voelt je om elke scheet schuldig

Waar je bij een volgend kindje weet dat het er allemaal bijhoort en dus beter kan relativeren, voel je je bij je eerste vaak schuldig om zo’n beetje alles: je werkt, brengt haar naar oma of de opvang, stond te douchen tijdens het huilen. Of omdat je relatie het niet redt, je niet lekker in je vel zit of omdat je denkt dat die andere moeders het wiel wél hebben uitgevonden. Waardeloos, maar houd moed: je ontdekt vanzelf dat het allemaal wel losloopt.

Overal lijkt gevaar te zitten

Vroeger zat je in de huiskamer.

Nu zie je uitstekende punten, losliggende troep, is die ene loslopende hond van de buurman een immens gevaar, vrees je preventief de dag dat je dochter thuiskomt met een foute jongen, kijk je honderd keer of je kleintje nog ademt en/of niet te warm of koud gekleed gaat, ben je bang dat… Echt, vermoeiend.

Sophie: ‘Ik vond het meest overweldigend al dat bezoek dat maar langs wilde komen. Was heel gezellig hoor, maar tegelijkertijd zo zwaar! Ik hoopte altijd maar dat hij sliep als er iemand langs kwam! Daarnaast was ik in het begin alleen maar bezig met voeden, kolven, luier verschonen en in slaap wiegen of troosten. Daarom ben ik blij dat hij zich nu ook kan vermaken op het boxkleed. Het enige dat ik nu nog wel eens lastig vind, is dat je niet snel ‘even’ van de ene naar de andere winkel met de auto kan, aangezien er dan ook nog een Maxi-Cosi meegesleept moet worden! Ik leer er overigens wel steeds beter door plannen.’

Visite betekent chaos

Althans, zolang je nog bezig bent met wennen aan je nieuwe rol als moeder vaak wel.

Misschien wil je alles voor elkaar hebben: een strakke huiskamer, tevreden kirrende baby in de box en genoeg energie om te rennen en vliegen voor je bezoek. Vergeet echter niet dat je net een kindje hebt gekregen en je leven gewoon op zijn kop staat. Gun jezelf de tijd om daaraan te wennen. Weet dat de meeste visite heus wel begrijpt dat je geen tijd of energie hebt om alle ballen in de lucht te houden. En give yourself a break. Het komt allemaal vanzelf wel weer!

Borstvoeding is een handenbinder

Iets te lang van huis (en baby) verwijderd, bekoop je met knallende en pijnlijke borsten. Je bent bovendien constant bezig met je kindje. En dat is natuurlijk heel mooi, maar niet altijd even praktisch wanneer je naar het ziekenhuis moet voor een (na)controle, op de sportschool zit of een andere afspraak buitenshuis hebt.

De liefde is grootser en gaat dieper dan alles wat je ooit gevoeld hebt

Hoewel wennen aan het moederschap ook inhoudt dat je deze rol misschien behoorlijk pittig vindt en de liefde wellicht heel overweldigend, gaat er uiteindelijk niets dieper dan het oneindige gevoel van je kindje! Zodra het je overspoelt is er geen houden meer aan. En voor je het weet ben jij ook zo’n moeder die vooral heel trots vertelt wat voor prachtige dingen haar kleintje allemaal kan 😉

Hoe vond jij het om moeder te worden? Was de eerste keer voor jou ook zo overweldigend? Moest je wennen? Of had je eigenlijk al snel de slag te pakken? We lezen je verhaal graag terug onder dit artikel!

Afbeelding – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids