Wennen aan het moederschap? Het hoort erbij

Zodra je kindje wordt geboren (of misschien eigenlijk al tijdens de zwangerschap) start een nieuwe fase in je leven. Je denkt misschien dat je er klaar voor bent, maar de praktijk van het ouderschap kan behoorlijk wennen zijn. Plots sta je voor dilemma’s waar je nooit over na hoefde te denken en zie je dingen die je niet eerder zag. Waar je allemaal aan moet wennen als je moeder wordt? In dit artikel lees je de 8 grootste veranderingen in je leven na de kinderen.

Ouderschap is overweldigend

Vooral de omslag in je leven na de geboorte van je eerste kindje kan behoorlijk wennen zijn. Ieder detail lijkt belangrijk, je hoopt het goed te doen, maar hebt soms werkelijk geen idee. Je leven staat op zijn kop. Je moet zoeken naar een ritme dat past bij jullie gezin, bij je leven, en draagt constant zorg voor een ander mens. Het is het begin van een misschien wel levenslange trial and error: je probeert iets en hoopt dat het goed uitpakt.

8 redenen waarom je moet wennen aan het moederschap

Elke seconde draait vanaf nu om je baby

Letterlijk. Je leeft soms van slaaptijd naar slaaptijd, zodat je weer een poging kunt wagen iets aan je huishouden te doen. Al kan je deze 5 dingen beter laten als de baby slaapt. Iedereen informeert hoe het met de baby gaat, of je nog een beetje slaapt of wil langskomen. En dat in een periode waarin je fysiek en/of mentaal best in de kreukels kan liggen. Je wordt geleefd. Daarom zijn zeker de eerste maanden met een baby ontzettend wennen: je kan het met niets vergelijken.

Je hebt geen idee wat je overkomt

Natuurlijk, je kan boeken lezen over baby’s en filmpjes kijken. Maar het ouderschap zelf? Dat moet je meemaken. Per slot van rekening bestaan er geen gemiddelde kinderen en komt je kind ook niet met een handleiding naar buiten. En bovendien, elke keer dat je denkt dat je die handleiding een beetje doorhebt, wordt hij op slinkse wijze geüpdatet.

Het simpelste voorbeeld is een huilende baby. Is het de luier? Voelt hij zich oncomfortabel? Hongerig? Een kenner kan dit wellicht uitvogelen met behulp van Dunstan Babytaal, maar sommige moeders zitten alsnog met de handen in het haar. Tel daarbij op dat het ouderschap misschien anders voelt dan je vooraf had verwacht en dat andere moeders beter weten wat ze doen dan jij, en de wanhoop is compleet.

Kim:
‘Ik vond het vooral erg wennen dat het zo ontzettend druk was en je nergens tijd voor had, inclusief slapen en eten. Nu weet ik niet meer zo heel goed meer waarmee dan precies, en als ik op kraambezoek ga ziet het er vaak zo rustig en ontspannen uit 🙂 Oh, en dat er geen baby meer in mijn buik zat, dat vond ik ook heel overweldigend.’

Wil je even de deur uit? Dan vindt er een complete volksverhuizing plaats

Weet je nog, op de middelbare school? In het begin nam je braaf alle spullen mee, waardoor je bijna achterover van je fiets viel. Zo voelt het ook ongeveer als je net een baby’tje hebt. Alles lijkt belangrijk: van extra speen en vijf luiers tot schone reservekleding – je propt het allemaal in de luiertas, ondanks dat hij bijna uit zijn voegen barst. Pas wanneer je enigszins gewend bent aan je moederrol word je iets relaxter en weet je dat je met minder ook af kan.

Je voelt je om elke scheet schuldig

Waar je bij een volgend kindje weet dat het er allemaal bijhoort en dus beter kan relativeren, voel je je bij je eerste vaak schuldig om zo’n beetje alles.

De portie schuldgevoel dat je bij de geboorte cadeau krijgt, kan overal de kop op steken. Gelukkig ontdek je gaandeweg dat het allemaal wel losloopt, maar dat kan best even duren.

Overal lijkt gevaar te zitten

Vroeger zat je in de huiskamer.

Nu zie je uitstekende punten, losliggende troep, is die ene loslopende hond van de buurman een immens gevaar, vrees je preventief de dag dat je dochter thuiskomt met een foute jongen, kijk je honderd keer of je kleintje nog ademt en/of niet te warm of koud gekleed gaat, ben je bang dat…

Echt, vermoeiend.

Sophie:
‘Ik vond het meest overweldigend al dat bezoek dat maar langs wilde komen. Was heel gezellig hoor, maar tegelijkertijd zo zwaar! Ik hoopte altijd maar dat hij sliep als er iemand langs kwam! Daarnaast was ik in het begin alleen maar bezig met voeden, kolven, luier verschonen en in slaap wiegen of troosten. Daarom ben ik blij dat hij zich nu ook kan vermaken op het boxkleed. Het enige dat ik nu nog wel eens lastig vind, is dat je niet snel ‘even’ van de ene naar de andere winkel met de auto kan, aangezien er dan ook nog een Maxi-Cosi meegesleept moet worden! Ik leer er overigens wel steeds beter door plannen.’

Visite betekent chaos

Althans, zolang je nog bezig bent met wennen aan je nieuwe rol als moeder vaak wel. Zeker als je alles voor elkaar wilt hebben: een strakke huiskamer, tevreden kirrende baby in de box en genoeg energie om te rennen en vliegen voor je bezoek. Onmogelijk natuurlijk, maar je kan jezelf er behoorlijk mee in de weg zitten als je ondanks alles perfectie eist.

Vergeet daarom niet dat je net een kindje hebt gekregen en je leven gewoon op zijn kop staat. Gun jezelf de tijd om te wennen. Weet dat de meeste visite heus wel begrijpt dat je geen tijd of energie hebt om alle ballen in de lucht te houden. En give yourself a break. Het komt allemaal vanzelf wel weer!

Borstvoeding is een handenbinder

Iets te lang van huis (en baby) verwijderd, bekoop je met knallende en pijnlijke borsten. Je bent bovendien constant bezig met je kindje. En dat is natuurlijk heel mooi, maar wennen. Want het is niet altijd even praktisch wanneer je naar het ziekenhuis moet voor een (na)controle, op de sportschool zit of een andere afspraak buitenshuis hebt.

De liefde is grootser en gaat dieper dan alles wat je ooit gevoeld hebt

Hoewel wennen aan het moederschap ook inhoudt dat je deze rol misschien behoorlijk pittig vindt en de liefde wellicht heel overweldigend, gaat er uiteindelijk niets dieper dan het oneindige gevoel van je kindje! Zodra het je overspoelt is er geen houden meer aan. En voor je het weet ben jij ook zo’n moeder die vooral heel trots vertelt wat voor prachtige dingen haar kleintje allemaal kan 😉

Hoe vond jij het om moeder te worden? Was de eerste keer voor jou ook zo overweldigend? Moest je wennen? Of had je eigenlijk al snel de slag te pakken? We lezen je verhaal graag terug onder dit artikel!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©PorporLing – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven