Press "Enter" to skip to content

Welke eettafel past het best bij jullie thuis?

Wil je nieuwe meubelen kopen tegenwoordig, dan is dat aan de ene kant heel simpel. Je tikt iets in bij Google, de zoekresultaten verschijnen en shoppen maar. Toch zit er een keerzijde aan zo’n groot aanbod: keuzestress ligt op de loer en wat dacht je van die eindeloze twijfel? Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een nieuwe eettafel. Welke vorm, welk formaat en wat voor materiaal moet je kiezen? Om je een handje te helpen, vind je hieronder handige tips die je een stuk verder helpen.

Eettafel kopen: waar moet je op letten?

Voor je aan de slag gaat en zoekt naar eettafels is het belangrijk dat je weet waarmee je werkt. ‘Meten is weten’, zoals de hardcore klusser zou zeggen. Een aantal belangrijke punten die je in acht moet nemen tijdens dat meten:

  • De loopruimte om de tafel heen
  • De grootte van je woonkamer
  • De ruimte achter de stoelen: kan iedereen voldoende ver naar achter schuiven
  • Hoeveelheid stoelen die je nodig hebt

Alles bij elkaar (dus de ruimte die je nodig hebt voor zowel je nieuwe eettafel als de bijpassende eetkamerstoelen) moet je in acht nemen bij je aanschaf. Pas daarna kan je kijken welk formaat daarbij past en voorkom je simpelweg dat je huiskamer meteen vol staat.

Formaat eettafel

Afhankelijk van je gezinssituatie (of misschien je toekomstplannen op dat gebied) en jullie leefstijl is het belangrijk rekening te houden met het feit dat je iedereen wil kunnen laten zitten. Hebben jullie regelmatig etentjes of avonden met vrienden? Is het zoete inval omdat je kinderen altijd wel iemand mee naar huis nemen? Of zijn jullie maar samen en voornemens dat te blijven? Houd daar gelijk rekening mee als je een nieuwe tafel wil kopen.

Is de beschikbare ruimte niet zo heel groot, maar wil je wel graag iedereen kwijt? Denk dan aan alternatieven. Misschien past een ronde tafel wel, of kan je – in plaats van stoelen – wel een mooie bank kwijt aan één van de lange zijden. Probeer ook te experimenteren met de manier waarop je de tafel zou willen plaatsen. Een handige tip daarvoor is om je huiskamer en een eettafel met stoelen op schaal te tekenen en dan vervolgens te kijken waar hij het mooist uit zou komen.

Vorm eettafel

Er zijn in feite vier vormen die je vaak ziet terugkomen bij eettafels:

  • Rechthoek
  • Vierkant
  • Rond
  • Ovaal

Allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Zo is een rechthoek vooral praktisch en past ook in de meeste huiskamers. Je kan er makkelijk 4-8 mensen aan kwijt en daarmee is deze vorm eettafel doorgaans wel geschikt voor ieder gezin. Datzelfde geldt ook wel voor ovaal. Hiermee koop je een tafel die net iets anders oogt, maar vaak ook prima past. Bijkomstig voordeel van een ovale vorm is bovendien dat je elkaar net iets meer kunt aankijken. Dat kan een positieve bijdrage leveren aan de sfeer.

Vierkant is vooral heel geschikt wanneer je maar een klein gezin hebt en/of weinig beschikbare ruimte in huis. Sommige eettafels bieden de mogelijkheid om hem, indien gewenst, uit te schuiven tot een groter formaat, waardoor je ook met feestjes nog prima voldoende zitplekken kan bieden aan je gasten. Tot slot de ronde tafel. Je kan aan de ene kant makkelijk een extra stoel bijschuiven, zonder dat deze persoon meteen tegen een tafelpoot aan zit. Daarnaast is ook deze vorm persoonlijker, net als bij een ovale tafel. Denk maar aan de legende van koning Arthur. Een nadeel van de ronde vorm is wel dat je hem niet tegen de muur kunt schuiven en hij dus per saldo meer ruimte in beslag neemt dan vierkant.

Robuust of elegant?

Opnieuw een keus die moet aansluiten bij jullie gezinssituatie en wensen. Vind je het belangrijk dat je vooral een mooie, elegante tafel hebt staan waar je heerlijk kunt dineren? Of is het prima dat er vingerverfhandjes op komen, moet hij een beetje hufterproof zijn omdat je zoontje keihard door de kamer sjeest op zijn loopwagen en zal er regelmatig een glas water overheen gaan? In dat laatste geval kan je dan het best kiezen voor onderhoudsarm materiaal dat in elk geval geen groeven bezit, zodat je niet over twintig jaar nog kunt genieten van de glitters. Kortom, denk vooral praktisch.

Welke eetkamerstoelen passen hierbij?

Hoewel het verleidelijk is om te kijken naar trends, is materiaalkeuze ook erg belangrijk. Denk bij kinderen niet te veel na over die prachtige met fluweel beklede stoelen, maar ga liever voor gelakt hout, kunstleren bekleding of kunststof. Dat geldt natuurlijk ook voor huisdieren.

Welke vorm eettafel hebben jullie nu gekozen? En waar moet voor jou de ideale eettafel aan voldoen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids