Press "Enter" to skip to content

Weekschema voor je kind maken: zo doe je dat!

Structuur is belangrijk voor kinderen. Het geeft ze houvast in een wereld die steeds sneller gaat. Het maken van een weekschema is een voorbeeld van het toepassen van rust en regelmaat in je leven. Je kan er zelf eentje maken of iets kopen en invullen; hoe maakt niet zozeer uit, zolang het maar helder is voor je kind.

Voordelen van een weekschema voor je kind

Zeker kinderen met meer behoefte aan structuur (bijvoorbeeld met autisme of ADHD/ADD, maar ook temperamentvolle kinderen) hebben het nodig om te weten waar ze aan toe zijn. Al kan je eigenlijk in het algemeen wel stellen dat een kind het prettig vindt te weten waar hij aan toe is. Door ze een vaste basis te bieden van activiteiten en een duidelijke regelmatig, voelen ze zich rustiger en zitten beter in hun vel. Bovendien, als je dit consequent toepast, leren ze hier zelf ook beter door plannen.

Je ziet dit terugkomen in de kinderopvang en het onderwijs. Overal maken ze gebruik van een strak dag- of weekritme dat herkenbaar is en elke ochtend weer even wordt doorgenomen; bij jonge peuters, maar ook het iets oudere schoolkind. Dat is niet voor niets.

Waarom hebben kinderen structuur nodig in hun leven?

Eén van de belangrijkste redenen is veiligheid. Zodra een kind weet wat hij kan verwachten, dan kan hij zijn gedrag op de komende situatie afstemmen. Ook weten ze wat van hen verwacht wordt. Een duidelijke afbakening van zijn leven geeft rust. Het brengt namelijk orde in de chaos en maakt alles weer overzichtelijk. Het voordeel van een weekschema is bovendien dat je ergens naar kan wijzen. Je bespreekt bijvoorbeeld op maandagochtend hoe de week zal verlopen en/of gaat elke dag even kijken wat er vandaag weer op het programma staat. Net zolang tot ze het uit hun hoofd weten.

Wat moet er in je weekschema staan?

  • Schooldagen en eventueel BSO
  • Welke afspraken jullie komende tijd hebben staan (van elk gezinslid)
  • Sporten, clubjes en andere activiteiten
  • Op welke dag je even helemaal niks wil doen (ook goed voor je kind om te leren af en toe rustmomenten in te bouwen)
  • Bedenken waarop je nu vast kan anticiperen (is er iemand jarig? Dan kan je vast een kaartje of cadeau kopen)

Ook leuk: voeg iets spontaans toe aan je weekschema, zoals ‘koekjes bakken’ of een andere wens die je kind heeft en die jij met hem wil uitvoeren

DIY weekschema maken met je kind

Voorbeelden van weekschema’s

DIY Weekschema

Als je zelf aan de slag gaat, kan je ervoor kiezen om af en toe een nieuwe kalender te maken. Dan heb je meteen een gezellig DIY project met je kind. Daarnaast kan er natuurlijk af en toe best iets veranderen in het weekschema: als hij van een bepaalde sport gaat, wanneer het schoolrooster verandert (in groep 5) of als er juist iets bijkomt. Ideeën?

  • Maak een seizoenkalender
  • Teken een weekschema aan de hand van vakanties (tot en met de herfstvakantie etc.)
  • Kies ervoor elke maand een kalender te maken

Leef je samen uit met gekleurd papier, stiften, verf, glitters, stempels, stickers en teken allerlei dingen die bij jullie thema passen.

Papieren weekschema

Vind je het fijner om een weekschema op papier te hebben (in de vorm van een soort agenda)? Het voordeel is dat oudere kinderen al kunnen lezen. Een gezinsagenda (of familieplanner) zoals de HomeWorkTime is dan ideaal. Je kan opschrijven wat jullie per dag eten, welke afspraken er staan en op welke dagen je kind moet sporten of andere activiteiten heeft. Ook zitten er plastic mapjes in waarin je tekeningen kan bewaren en belangrijke papieren.

Whiteboard/magneetbord

Tot slot als alternatief voor het DIY weekschema: een whiteboard of magneetbord waarop je alles kunt noteren. Iedereen krijgt zijn eigen vakje en daar vul je in wat de planning is. Misschien iets minder gezellig dan jullie eigen gemaakte variant. Maar wel handig: een whiteboard kan je elke week uitvegen en opnieuw vullen. Een duurzame oplossing dus.

Hebben jullie thuis een weekschema thuis voor de kinderen? Merk je ook dat het meer structuur biedt?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids