Structuur is belangrijk voor kinderen. Je kan ze hierbij helpen door een weekschema te maken, zodat ze zien wanneer ze waaraan toe zijn. Dit schema heeft meerdere voordelen voor je kind en helpt hem later ook structuur aanbrengen in zijn leven. Hoe je een weekschema maakt en waar je op kunt letten? Je leest het allemaal in dit artikel.
Waarom is een weekschema belangrijk voor je kind?
Voorspelbaarheid is eigenlijk de belangrijkste reden om een weekschema te maken. Kinderen vinden het prettig om te weten waar ze aan toe zijn en voelen zich dan veiliger. Door ze een duidelijk overzicht te geven met daarop de vaste activiteiten per week weten ze hoe hun week eruit ziet. Hierdoor voelen ze zich rustiger en zitten beter in hun vel. Niet voor niets gebruiken ze dergelijke voorspelbaarheid ook in het onderwijs en de kinderopvang.
Leren plannen is ook een reden om dat weekschema te maken. Spelenderwijs neem je kinderen mee in het bijhouden van een agenda of inzien welke activiteiten je hebt en hoeveel ruimte je krijgt voor ‘vrije’ afspraken – zoals spelen met vrienden na school of juist even lekker niks doen.
Tot slot helpt het om overzicht te krijgen. Er moet vaak al op jonge leeftijd best veel bij onze kinderen. Anders dan vroeger gaan ze vaker naar een bepaalde vorm van opvang, er zijn sportclubs en anders wel muzieklessen. Daarnaast moeten ze naar school, misschien een dag per week naar oma. Met in je achterhoofd dat kinderen pas vanaf de kleuters echt tijdsbesef ontwikkelen, is het dus niet zo gek om een duidelijk overzicht te maken. Weten ze het even niet meer? Dan loop je naar het weekschema en neem je opnieuw door wat de bedoeling is.
In het bijzonder hebben sommige kinderen extra behoefte aan structuur. Denk aan voor de hand liggende zaken als autisme en ADHD, maar ook hooggevoelige of temperamentvolle kinderen. Speel hierop in met een duidelijk weekschema waarop je afkadert wat ze op de planning hebben. Daarnaast kan je met een visueel schema laten zien hoe bijvoorbeeld het slaapritueel eruit ziet of juist hoe je je ’s ochtends moet klaarmaken voor school.
Wat moet er in je weekschema staan?
Tijd om zelf in kaart te brengen wat er wekelijks allemaal aan vaste activiteiten op de planning staat. Het is handig om ongeveer per kwartaal te kijken, omdat er gaandeweg best weleens iets kan veranderen (denk aan: zwemdiploma halen waardoor de zwemles overbodig is, stoppen of starten met een sport/muziekles/knutselcursus, verandering in je eigen werktijden).
- Hoelang zitten ze elke dag op school? Wanneer hebben ze gymles?
- Op welke dagen is er BSO, past oma op of gaan ze naar de gastouder?
- Welke belangrijke afspraken hebben jullie komende tijd staan (per gezinslid) waardoor de dag anders loopt? Denk aan kinderfeestjes, lange vergaderingen, een weekendje weg, logeerpartijtjes van de kinderen zelf of gesprekken op school.
- Wanneer gaan ze naar sporten, clubjes en andere activiteiten?
- Op welke dag je even helemaal niks wil doen (het is goed om je kind van jongs af aan te leren rustmomenten in zijn agenda te bouwen)
Ook leuk: maak een kleine bucket list voor komende maanden met leuke dingen die jullie willen gaan doen. Misschien een taart bakken, middagje winkelen, naar een wedstrijd van hun favoriete sportclub, wandelen in het bos, naar die ene leuke speeltuin of lekker naar het strand.
Hoe maak je een goed weekschema?
DIY Weekschema
Als je zelf aan de slag gaat, kan je om de zoveel tijd een nieuwe kalender maken. Maak er gelijk een gezellig DIY project van met je kind. Drie maanden is vaak een mooi tijdsbestek. Het duurt niet te lang, dus mochten er wijzigingen plaatsvinden dan kan je dat binnen afzienbare tijd aanpassen. Voorbeelden:
- Maak een seizoenkalender en versier hem met allerlei elementen uit het komende seizoen (spinnen, paddenstoelen en de feestdagen in de herfst, kerst en sneeuw in de winter, jonge dieren en Pasen in de lente en zon, zee en strand in de zomer). Dit is zeker een aanrader als je verder ook de seizoenen in huis haalt, met een herfsttafel of knutselversieringen in huis die passen bij het seizoen.
- Teken een weekschema aan de hand van vakanties (tot en met de herfstvakantie etc.)
- Kies ervoor elke maand een kalender te maken
Leef je samen uit met gekleurd papier, stiften, verf, glitters, stempels, stickers en teken allerlei dingen die bij jullie thema passen.
Papieren weekschema
Vind je het fijner om een weekschema op papier te hebben (in de vorm van een soort agenda)? Het voordeel is dat oudere kinderen al kunnen lezen. Een gezinsagenda (of familieplanner) zoals de HomeWorkTime is dan ideaal. Je kan opschrijven wat jullie per dag eten, welke afspraken er staan en op welke dagen je kind moet sporten of andere activiteiten heeft. Ook zitten er plastic mapjes in waarin je tekeningen kan bewaren en belangrijke papieren.
Whiteboard/magneetbord
Tot slot als alternatief voor het DIY weekschema: een whiteboard of magneetbord waarop je alles kunt noteren. Iedereen krijgt zijn eigen vakje en daar vul je in wat de planning is. Misschien iets minder gezellig dan jullie eigen gemaakte variant. Maar wel handig: een whiteboard kan je elke week uitvegen en opnieuw vullen. Een duurzame oplossing dus.
Hebben jullie thuis een weekschema thuis voor de kinderen? Merk je ook dat het meer structuur biedt?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
©Africa Studio – Shutterstock