Wednesday populair in groep 4. Ik vind daar wat van.

Misschien ken je de serie Wednesday wel: een serie over de sarcastische Wednesday Addams, geschikt vanaf 12 jaar. Razend populair, staat ook op mijn kijklijst, maar gemaakt in het genre horror-komedie en dus in mijn ogen nog niet bedoeld voor de ogen van onze dochters. Leek me eigenlijk logisch, tot ik laatst begreep dat meerdere kinderen uit groep 4 de serie hadden gezien. Sterker nog, in groep 3 ging het ook al over niks anders, vertelde een andere moeder. Hoe dan?

Ik groeide op in de generatie kinderen waarvan het leeuwendeel al voor zijn twaalfde Child’s Play had gezien. Een film waarvoor de tegenwoordige Kijkwijzer op 16 staat. Nu kan ik je vertellen dat in mijn geval meekijken nog steeds gewenst is, want ik ben een schijtluis op het gebied van horrorfilms. Toch verbaasde het me dat May ineens thuiskwam met dat hele verhaal over Wednesday Addams, omdat iemand een afgehakte hand had getekend tijdens de les. Dat was niet het enige kind dat de serie had gezien.

Wat me dan toch zo verrast, ondanks dat het iets is van alle tijden en het bovendien in onze generatie dus allemaal nog veel erger was, is vooral de leeftijd. In groep 7 en 8 verwacht ik dat kinderen van hun broers en zussen (of op een onbewaakt ogenblik) dit soort dingen kijken, zoals mijn oudste die de thriller Bird Box per ongeluk keek in de brugklas op aanraden van haar klasgenoten (oké, stuk heftiger, maar de interesse kwam in elk geval later). Niet al in groep 3 en 4. Ben ik dan zo naïef?

Kijk, ik vind op zich dat iedereen lekker moet doen wat ze goed acht. Of jij je kind op zijn zevende naar Wrong Turn, Midsommar of Scream laat kijken is mijn zaak op zich niet. Alleen wat er nu gebeurt, is dat ik het gesprek moet aangaan met de kinderen om hen uit te leggen waarom ik een serie voor 12+ nog niet geschikt voor hen vind. En dat vind ik stiekem best irritant.

Ze vinden onze opvoeding al hopeloos ouderwets, aangezien ze de enigen beweren te zijn

  • zonder air up®
  • die elke dag fruit mee naar school ‘moeten’ en geen koekjes, pannenkoek of koude pizza meekrijgen als tussendoortje
  • zonder GPS horloge
  • die geen berg plastic verzamelspeelgoed mogen vragen voor hun verjaardag
  • die nog geen mobieltje hebben

Tja, en nu mag dit dus ‘ook al’ niet. Nu is dat op zich niet echt belangrijk, want wij voeden op en dat is soms (of regelmatig) gewoon anders dan wat zij willen. En natuurlijk weet ik dat ze schromelijk overdrijven – wat wordt bevestigd als ik met wat moeders van school sta te kletsen. Maar dat neemt niet weg dat ik het eigenlijk een soort surrealistische wereld vind als ik mijn kind van zeven of acht bijna moet overtuigen van het feit dat ze nog geen Wednesday mogen kijken van ons.

Dat wil zeggen, tot vorige week. Een van onze lieve dochters was met een vriendinnetje diens huis ingeslopen en ze hadden daar stiekem op de tablet naar Wednesday zitten kijken. Ze vond de serie vooral erg grappig, naar eigen zeggen. Ik iets minder. Want met haar boevenstreek ben ik ineens onderdeel geworden van mijn eigen probleem 😉

Is Wednesday bij jullie op school ook zo populair? En hoe sta jij erin? Mag je kind al op deze leeftijd kijken naar een serie die eigenlijk ongeschikt is voor hem of haar?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Hamara – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven