We-time in een groot gezin: onmogelijk?

Tijd voor elkaar maken als je een groter gezin hebt, kan behoorlijk pittig zijn. Voor je het weet verzandt je in een sleur die oneindig lijkt. Hoe dat beter kan? In dit eerlijke artikel neem ik jullie mee naar onze situatie en geef handige, haalbare tips.

Onze we-time? Tja…

Ro zit links op de bank, ik rechts en in het midden onze tiener. We kijken een RTL-programma, eten pizza en praten over koetjes en kalfjes. Laat voorop staan: dit zijn de momenten die ik koester, niet in het minst omdat dit onze donderdagavond is en we echt aparte tijd hebben met onze oudste zonder tussenkomende . Alleen tijd met zijn tweetjes? Dat schiet er regelmatig bij in.

Met dit artikel wil ik graag een inkijkje geven aan andere ouders (met grote gezinnen) tegen welke uitdagingen je soms aanloopt. Want tijd voor elkaar vrij maken als je van 06.00 uur tot bedtijd wordt omringd door kinderen, is lastig. Het samen wandelen, wat je andere ouders vaak ziet doen, komt er niet van. We zitten eerder uitgeblust op de bank te kijken hoe anderen met een pot rijst, konkelende medekandidaten en heftige proeven overleven in de wildernis, vragen ons af wie de mol is en raden welke bekende Nederlander dit jaar in het pak van de Bijenkoningin huist.

En dat mag misschien best weleens anders. Als ouders vorm je immers het fundament van je gezin. Hierop bouwen de kinderen, samen met de ander ben je het vangnet dat het zo veilig mogelijk houdt tot ze uitvliegen. Daarom een inspiratieblog met ideeën om je we-time in te vullen, om het zo maar te noemen; ook als een kleine note to self.

We-time in een groot gezin doe je zo

Maak bewust tijd

Lekker makkelijk getypt, maar het is wel dé belangrijkste tip van allemaal. In de dagelijkse sleur vliegt de dag voorbij en heb je weer nauwelijks met elkaar kunnen praten. Door bewust tijd te plannen in je agenda weet je in elk geval dat je minimaal één keer per week een fatsoenlijk gesprek kan voeren. Over elkaar, over de kinderen of gewoon over het weer. Nog beter is natuurlijk om meteen iets leuks te gaan doen en nieuwe herinneringen op te bouwen. Zo houd je de vlam in elk geval brandend.

Stuur tussendoor lieve berichtjes

Hier wordt de app momenteel vooral gebruikt om elkaar op de hoogte te houden van de momenten dat de ander niet thuis is, maar dat zou best anders kunnen. Gewoon af en toe even een lief berichtje tussendoor maakt je echt vrolijker. En dat heeft dan weer zijn weerslag op het gezin en je relatie. Op die manier blijf je toch tijd maken voor elkaar, zelfs als die er even niet is.

Ga een blokje om in de avond

Als je al oudere kinderen hebt en de kleintjes liggen op bed dan kan je best een ommetje gaan maken. Niet alleen gezond, ook alle rust en ruimte om je zinnen af te maken en te kunnen luisteren naar de ander. Hoewel dit dus echt faliekant mislukt bij ons thuis, is het eigenlijk natuurlijk een heel slimme manier om tijd voor elkaar te kunnen maken. Dus tja, wie weet komende lente, als het buiten weer iets aangenamer is.

Zoek elkaar binnen het gezin op

Dat kan soms al heel simpel. Door met zijn allen naar de ballenbak of een trampolinepark te gaan, krijgen de kinderen de ruimte om zich lekker uit te leven en heb je zelf ook tijd met elkaar. Of wat dacht je van een fanatiek potje tafeltennissen tegen elkaar op de camping, samen zwemmen en elkaar onderweg een vluchtige kus geven? Soms blijkt de ruimte groter dan je vooraf dacht, je moet hem alleen leren zien.

Ga op hetzelfde tijdstip naar bed

Zelfs als de een uiteindelijk eerder gaat slapen, kan dit een moment van jullie samen worden. Of je nu een goed gesprek hebt, tegen de ander in slaap valt of de intimiteit opzoekt, maakt dan eigenlijk niet eens zo uit. Je bent in elk geval samen.

Boek af en toe een weekendje weg

Ligt dat niet echt binnen de mogelijkheden, dan kan een dag in een andere stad al wonderen doen. Maar een heel weekend weg is misschien nog wel leuker. Even geen verplichtingen, niet het gevoel hebben dat je geleefd wordt en (als het nog lukt) heerlijk uitslapen. Het kan de opkikker zijn die je allebei nodig hebt.

Las af en toe een ‘vergadering’ in

Niet de meest gezellige, maar wel praktisch. Houd elkaar in het oog. Vertel de ander wat goed gaat en waar jullie nog aan kunnen werken om de boel soepeler te laten verlopen. Laat weten wat je waardeert. Luister en wees bereid om een eerlijk gesprek te houden. Het helpt je om de liefde tussen jullie te onderhouden en de basis te stabiliseren waar nodig.

Hoe zorg jij dat je partner en jij elkaar in het oog houden en dat je die zogenaamde we-time kunt blijven maken voor elkaar?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Ground Picture – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven