WC (huurhuis) opknappen onder € 100,00? 5 budget tips

Het kleinste kamertje van het huis is een perfect klusproject als je zin hebt om tussendoor lekker aan de slag te gaan. Maar hoe pak je dat precies aan zonder meteen veel geld kwijt te zijn – zeker in een huurhuis wil je geen kapitaal uitgeven aan die ene prachtige Portugese keramische tegels. In dit artikel delen we daarom de leukste budgettips met je om je toilet te kunnen opknappen voor nog geen € 100,00. Veel plezier met klussen!

Handige tips om je toilet (budget) op te knappen

Beslis wat langer mee kan en wat vervangen moet worden

Als je de wc tussendoor een opfrisbeurt geeft, heb je bepaalde items al. Je hoeft alleen na te lopen wat nu echt vervangen moet en welke items alleen even goed schoongemaakt moeten worden:

 • Kleur op de muur
 • Lamp/plafonnière
 • Handdoekjes
 • Haakje voor de handdoekjes
 • Spiegel
 • Wc-rolhouder
 • Kraan/fonteintje
 • Matje
 • Prullenbak
 • Accessoires

Uiteraard geldt hier wel: als je fonteintje vervangen moet worden, kom je doorgaans niet uit met honderd euro.

Hoe kies je een kleur voor op de muur?

Ligt voor de hand, maar we benoemen hem toch maar even: op een leeg canvas werk je beter, dus je haalt eerst de ruimte leeg. Door te kijken naar de kleuren die standaard aanwezig zijn in de toiletruimte, kan je beter beslissen wat mooi staat. Tegenwoordig kan je soms ook een kleurtester kopen om een beter beeld te krijgen van het eindresultaat.

Basis: houd het licht

Hoewel statement kleuren ook prachtig kunnen zijn, zijn de wc’s in huurhuizen vaak niet al te groot. Om iets meer ruimte te creëren, kies je voor lichte kleuren. Gelukkig passen de kleurtrends van 2023 hier perfect bij: koele, neutrale tinten zijn helemaal van nu. Denk aan het lichte Nordic Green (van Karwei) of het iets meer uitgesproken Vining Ivy (Histor).

Waarom een kleurtje op de muur?

Natuurlijk kan je de muur wit laten, maar dit geeft toch vaak een wat onpersoonlijk gevoel aan een ruimte. En dat terwijl het juist heerlijk is om jouw karakter en warmte te kunnen meegeven aan iedereen die op bezoek komt – of dat nu in je huiskamer is of op de wc. Dat doe je met een mooie kleur op de muur.

Maak een moodboard

Aan de hand van de kleur op de muur maak je vervolgens een moodboard. Dat kan met een middagje knippen en plakken in een paar oude VT wonen tijdschriften, maar ook prima op Pinterest. Belangrijk is dat je een beeld krijgt van welke kleuren je mooi vindt en welke materialen daarbij passen voor jouw gevoel. Aan de hand daarvan ga je vervolgens shoppen.

Koop nieuw wat écht vervangen moet worden

Denk bij elke aankoop kritisch na of het echt weg moet of dat een goede poetsbeurt voldoende is. Zo is de wc-rolhouder misschien geen hip matzwart exemplaar, maar past hij prima bij de ruimte. Dan kan je hem best laten hangen. Datzelfde geldt voor de lamp of plafonnière, een toiletmat en de handdoekjes. Deze vervang je alleen als het nodig is.

Poetsbeurt op de wc

Zeker als je toch alles helemaal fris wil maken, kan je het maar beter gelijk goed doen. Een paar handige tips:

 • Kalk krijg je het best weg met schoonmaakazijn, zowel bij je fonteintje als op de muur en vloer
 • Bruine aanslag verwijder je met cola (een uur) of schoonmaakazijn (een nacht intrekken)
 • Een vieze wc-bril maak je weer wit met een mengsel van groene zeep en lauwwarm water (verhouding 3:2) of schoonmaaksoda

Verder is het goed om te weten dat je het best schoonmaakt met azijn en soda. Die verwijderen de bacteriën het best. Meteen een fijne budgettip, want het is goedkoper dan de meeste allesreinigers. Ook zijn deze producten minder belastend voor het milieu dan chloor en veel andere schoonmaakmiddelen. Verder is een microvezeldoekje het best om mee te poetsen.

Accessoires: budget tip

Ga voor verdere accessoires eerst naar de kringloop. Misschien tik je wel een leuk rieten mandje op de kop waar je de wc-rollen in kan zetten, een geweldige poster die past in het toilet of ongebruikte kaarsen. Mensen doen van alles weg dat soms nog in de verpakking zit, dus sla deze stap zeker niet over als je wil besparen op je inrichting.

Kijk ook wat er nog in huis is. Misschien heb je een wat rommelige zolder waar een doos staat die je eigenlijk naar de tweedehands zou brengen, maar waar je nog geen tijd voor had. Soms vind je daar iets terug dat nu eigenlijk perfect tot zijn recht zou komen in je wc.

Voor minder dan honderd euro kan je van je toilet een hele nieuwe ruimte maken met een andere uitstraling dan hij had. Ga jij komende maanden ook aan de slag? Deel je foto’s en tag @merel.demamagids!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©zedspider – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven