Eczeem: welk product werkt echt? 5 middeltjes getest

Momenteel zijn er ongelooflijk veel middeltjes op de markt tegen een rode, schrale huid of zelfs eczeem. Maar werken ze ook echt? Wij testten vijf verschillende middeltjes (over een periode van 4 jaar). In deze blog vind je de resultaten van: corticosteroïdezalf en lanettezalf (via huisarts), Graham’s Eczeem Crème, Drs Leenarts Droge Huid Zalf, Pure Sheabutter (The Body Shop) en 100% Natuurlijke Sheabutterzalf (De Kleine Keuken)

Wat helpt nu echt tegen eczeem?

Wanneer jij of je kind last heeft van eczeemklachten dan weet je misschien als geen ander dat het soms best een zoektocht is. Talloze producten beweren zacht te zijn voor de huid, maar zijn ze dat ook echt? Het gebeurt vaker dat je een zalf of lotion kiest die uiteindelijk zorgen voor meer roodheid en schrale plekken. Om je te helpen een weg te vinden in de overdaad aan marketingbeloften een overzicht met zeven verschillende middeltjes die claimen te helpen tegen eczeem. Daarbij onze eigen eerlijke ervaring.

Let op! Bezoek bij klachten door eczeem altijd de huisarts en eventueel een dermatoloog. Hij of zij kan je inhoudelijk vertellen wat je zou kunnen doen.

Getest: producten om eczeemklachten te verminderen. Wat werkt?

Corticosteroïdezalf en lanettezalf

In eerste instantie gingen we naar de huisarts. Daar kregen we twee tubes mee naar huis: corticosteroïdezalf en lanettezalf. De corticosteroïde gaat de huidontsteking tegen en lanettezalf houdt de huid vettig.

In principe werkten beide middelen wel goed. Alleen is een bijwerking van de corticosteroïdezalf dat het de huid ook dunner kan maken. Daardoor kan de huid dus ook weer sneller geïrriteerd raken en komen de klachten mogelijk terug. In ons geval gebeurde dit, dus besloten we te stoppen met de corticosteroïde.

Deze producten werken prima tegen eczeem, maar het resultaat is erg afhankelijk van je huidtype. Een voordeel is natuurlijk dat je ze krijgt via de huisarts en apotheek; er is ruim (wetenschappelijk) onderzoek gedaan voor ze verkocht kunnen worden en daarmee bewijs voor de werking.

Droge Huid Zalf van Drs Leenarts

Een ander product dat ook verkrijgbaar is bij de apotheek is de Droge Huid Zalf van Drs Leenarts. Deze heeft het meest weg van vaseline, maar smeert makkelijker uit en trekt beter in. De zalf is verder vegan en kreeg het Huid Allergie Keurmerk.

De Droge Huid Zalf smeert redelijk makkelijk uit en voedt de huid intensief. Bijkomend voordeel is dat de ruwe huid zachter wordt en bovendien dat de eczeemplekjes verdwijnen. Dat heeft er alles mee te maken dat er geen gebruik wordt gemaakt van onnodige chemische toevoegingen. De zalf is zo puur mogelijk. De kosten vallen trouwens ook mee. Voor een pot van 100 ml. betaal je € 10,95.

Pure Sheabutter van The Body Shop

Ik had eerlijk gezegd nog nooit pure sheabutter gezien. Anders dan het product van De Kleine Keuken is deze boterachtige substantie heel zacht en niet korrelig. De pure sheabutter wordt verkocht in een 100% recyclebaar zakje en is vegan.

Zodra we begonnen met smeren, nam de eczeem af. Al na een paar dagen waren ze zo goed als verdwenen. Bovendien is haar huid meteen heerlijk zacht en gevoed. Je ziet het gebeuren. De jeuk verdween gelukkig ook. Het is een heel fijn product en bovendien 100% natuurlijk. Het bevat slechts twee ingrediënten. Hij is in prijs vergelijkbaar met de zalf van Drs Leenarts: € 15,00 voor 150 ml.

Middeltjes tegen eczeem: deze hielpen slecht of helemaal niet

Graham’s eczeem crème

Volgens de verpakking zelf hét middel om eczeem mee te bestrijden. Voor ons dus een reden om het te kopen, al was het vrij duur (€ 19,99 voor een tube van 50 gram).

Wellicht is de werking tegen eczeem erg afhankelijk van je huidtype, maar bij ons werkte hij niet. De klachten namen niet af, de jeuk en het trekkerige gevoel bleven. Gelukkig werd het ook niet erger, maar dit was niet de reden dat we een duurdere crème aanschaften natuurlijk. Dan kan je nog beter vaseline kopen.

100% Natuurlijke Sheabutterzalf van De Kleine Keuken

‘Ja, deze werkt ook bij gevoelige, schrale huid, eczeem en rode plekjes,’ verzekerde een medewerkster van De Kleine Keuken me tijdens de Negenmaandenbeurs. Vol goede moed gingen we aan de slag. Ik smeerde het twee maal per dag op. Zelf gebruikte ik het ook voor mijn lippen en gezicht.

De 100% natuurlijke sheabutterzalf wordt verkocht in een leuk blikje. Het is een redelijk dikke substantie die wat korrelig is. De korreltjes verdwijnen zodra je hem uitsmeert op de huid (maar dit duurt wel eventjes).

Toen ik zelf smeerde, tintelde het een beetje. Het voedde wel mijn lippen en maakte de huid iets zachter. Maar bij onze dochter veroorzaakte het een huidirritatie. Ook verhielp het de eczeemplekjes niet: die werden juist erger. We stopten dan ook gelijk met het gebruik van deze crème, want hij droogde de huid vooral verder uit.

Tips om te bepalen wat werkt tegen jouw eczeem

Zoek naar producten die bij jouw huid passen

Misschien reageert je lijf slecht op parfums. Controleer daarom altijd de lijst met ingrediënten voor je iets koopt. Vaak zit er toch parfum in of een andere vorm van alcohol, al dan niet verborgen. In onze situatie bleek bijvoorbeeld dat pure producten het best werken en daar gaan we vanaf nu ook naar op zoek. Twijfel je? In deze uitgebreide lijst staan allerlei geurstoffen genoemd die mogelijk een contactallergie of eczeem kunnen veroorzaken.

Kijk welke invloed je omgeving of voeding hebben op je eczeem

Misschien ben je allergisch voor bepaalde voedingsmiddelen? De huisarts raadde ons destijds aan een eetdagboek bij te houden om te kijken of er wellicht iets bijzonders zou opvallen. Uiteindelijk kwam hier niks uit. Maar wat we wel ontdekten, is dat het vooral opspeelt in januari tot maart. Met twee ouders die last hebben van hooikoorts, zou onze dochter dus een vorm kunnen hebben van atopisch eczeem – in reactie op bepaalde pollen.

Let op welke verzorgingsproducten je gebruikt

Je bent snel geneigd alleen te kijken naar een zalf of eventueel ook je douchegel. Maar shampoo kan net zo goed een reactie veroorzaken. In ons geval bleek Zwitsal een katalysator. Op het consultatiebureau vertelden ze vervolgens dat we zeker niet de enige waren: relatief veel kinderen reageren hierop met een geïrriteerde huid of zelfs eczeemklachten. Het hielp dus al om te stoppen met dit merk. Je kunt deze producten vervangen door een veilig alternatief, zoals de Bad & Douche Olie.

Douche niet te lang

Wanneer je gaat douchen, droog je de huid mogelijk verder uit. Een oplossing? Vooraf de plekjes insmeren met vaseline, zodat het water er niet bij kan komen. En achteraf opnieuw smeren, zodat de huid gevoed blijft. Doe dus alleen het noodzakelijke onder de douche (en ga geen etiketten lezen of minutenlang genieten), dat kan echt schelen.

Blijf de huid hydrateren

Smeren, smeren, smeren. Maar natuurlijk wel met een product dat lief is voor je huid.

Ben je allang op zoek naar een middel dat helpt tegen klachten door eczeem? Heb je misschien één van bovenstaande producten gebruikt? Of wellicht andere ervaringen? We lezen er graag alles over in de reacties!

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Een gedachte over “Eczeem: welk product werkt echt? 5 middeltjes getest”"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven