Wat niemand vertelt als je je baby voor het eerst vast hebt

Sommige dingen had je vooraf wel willen weten, maar die vertelt niemand je. Behalve ik nu. Toch zal je bepaalde dingen zelf moeten gaan beleven, zoals de onderstaande zaken. Want eigenlijk snap je het pas echt wanneer je het zelf meemaakt.

Is er echt niemand die het je vooraf zegt?

Na de bevalling verandert je leven onlosmakelijk. Er is niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk een leven voor en na de bevalling. Je zal dingen doen die je ooit als onmogelijk beschouwde (vrijwillig opperen om naar de ballenbak te gaan bijvoorbeeld), gevoelens hebben die je nog niet eerder hebt gehad en je lijf het onmogelijke zien presteren.

Of onderstaande dingen daadwerkelijk nooit aan je zijn verteld? Tja, dat is de vraag. In elk geval heb je deze kennis nooit acuut nodig gehad en dus niet opgeslagen, waardoor je hoe dan ook het gevoel zal hebben: ‘Had niemand me dit even kunnen vertellen…?’ We zijn benieuwd hoeveel jij er herkent!

Wat niemand je zegt als je de baby voor het eerst vast houdt?

Dat je na de bevalling nog wekenlang bloedt

Alsof je menstruatie van de afgelopen 9 maanden eindelijk naar buiten kan. Misschien hebben ze jou wel gewaarschuwd, mij is die boodschap even volledig ontgaan. De kraamverbanden die ik in eerste instantie echt afschuwelijk groot vond ogen en ongemakkelijk, bleken een soort redding in nood. De witte, oncharmante, netbroekjes in de maat one size fits all trouwens ook.

Doordat je de persoonlijke ins en outs van je lijf zo moet delen met allerlei deskundigen (verloskundige, kraamzorg, eventueel verplegend personeel in het ziekenhuis), raak je eraan gewend. Zodanig dat je, als je niet uitkijkt, in de kraamtijd met je collega’s deelt hoe je spreekwoordelijke onderkantje eraan toe is. Hoeft niet, later denk je er met gepaste gêne op terug 😉

Hoeveel pijn borstvoeding soms doet in de praktijk

Ik heb het hier niet over vrouwen die daadwerkelijk klachten hebben als borstontsteking, tepelkloven, spruw of erger, maar echt gewoon borstvoeding in het algemeen. Mijn hele romantische beeld van een moeder die verliefd naar haar kindje staart in de schommelstoel bij het raam kon datzelfde raam uit. Verschrikkelijk! Ik moest echt doorbijten, want mijn tepels waren gevoelig en een baby heeft een behoorlijke zuigkracht.

Wat slaaptekort echt inhoudt

Natuurlijk, ze zeggen het wel van tevoren. En je gelooft ook best dat het niet zo relaxed is als je even wat minder slaapt. Maar hey, je hebt die vakantie in Lloret de Mar ook overleefd, dus dat zal nu ook wel goedkomen.

Een van de grootste verschillen is echter dat je in Lloret de Mar geen verantwoordelijkheden had. Wilde je uitslapen of uitbrakken op een strandstoel, dan deed je dat gewoon. Je hoefde geen flesjes te maken, met lede ogen aan te zien hoe je huishouden veranderde in een oncontroleerbare chaos, eindeloos te zingen of uren te lopen om je baby in slaap te krijgen. Nee. Gebroken nachten zijn echt anders.

Hoe je leven onmiskenbaar verandert

Ik denk dat de meeste ouders dit wel herkennen. Vooraf zegt iedereen wel dat je het pas snapt als je zelf kinderen hebt, hoe anders alles wordt, maar ik denk dat je écht weet hoezeer alles verandert, wanneer het zover is. Hier kan je je gewoon niet op voorbereiden. Kinderen zijn zo allesomvattend. Zelfs de meest simpele dingen (brood halen bij de bakker) wordt een uitdaging, want de luiertas moet mee, net als voeding, luiers en billendoekjes. Het went vanzelf, maar kost wel tijd.

Dat je het ene na het andere cliché eruit zal gooien tijdens gesprekken

  • Och het gaat zo hard he? 
  • Het is druk, maar je krijgt er zoveel voor terug
  • Ik kreeg een lachje! Maar een echte, met geluid!

Je ontkomt er niet aan, want het gaat allemaal ook echt hard en zo’n lachje is het mooiste dat je ooit gezien hebt. En je krijgt er inderdaad echt wel heel veel voor terug (dan bedoel ik heus niet wallen en een grote mond als ze ouder worden, maar echt die onvoorwaardelijke liefde). Uiteindelijk zijn die clichés over het ouderschap ook clichés geworden omdat ze voor zoveel mensen opgaan. 

Dat je de schoonheid ontdekt van dingen die er eerder niet leken te zijn

Vooral wanneer de kinderen wat ouder worden en je buiten van alles kan aanwijzen, zie je steeds meer. Je roept verrukt dat er kastanjes liggen, wijst dolblij naar jonge eendjes en geniet wanneer de eendjes brood komen eten. Dingen waar je voorheen voorbij fietste of langs scheurde in de auto. Zo mooi! 

Hoe overweldigend liefde kan zijn

We houden van onze familie, vrienden, partner (hoop ik). Maar niets overtreft liefde voor je kinderen. Dat zit zo ongelooflijk diep. Daar kan je je niet op voorbereiden. Die overweldigende liefde is bovendien de reden dat de bovenstaande zes geen bal meer uitmaken: hoewel soms zwaar, zou je nooit meer anders willen! 

Wat heeft jou het meest verbaasd of verrast aan ouderschap? 

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven