Wat mensen zeggen als je zonder je man op vakantie gaat

Hoewel we anno 2022 steeds meer stappen maken richting een wereld waarin gelijkwaardigheid de standaard is, zijn we er nog lang niet. Dat merkte ik wel toen ik vertelde met mijn oudste dochter naar Barcelona te gaan – lekker met zijn tweetjes. Ro bleef hier met de kinderen. En daar vonden mensen wat van…

Dit zeggen mensen als je ‘je man achterlaat’

Arme jongen, alleen met de kinderen?

Dat je denkt: normaal doe ik dit alles toch ook en dan zegt niemand ‘arme meid’. Terwijl er dagen tussen zitten dat ik dat zeker wel verdien 😉 Bovendien, het enige dat hij nu hoefde te doen was vier dagen zorgen voor drie kinderen en leuke dingen met ze doen. Geen eigen bedrijf dat tussendoor schreeuwt om aandacht of heen en weer naar sportclubs, vriendinnetjes en andere toestanden. En heus, ik zeg niet dat het niks voorstelt, maar wel dat de dingen die hij doet gewoon vallen onder de noemer ouderschap.

Daarna heeft hij toch zeker wel een paar dagen vrij verdiend

Deze steekt eigenlijk best wel. Ga ik naar Barcelona met mijn lieve dochter dan is het ‘lekker makkelijk’, laat ik mijn man achter en zien mensen het als oneerlijk naar hem toe. Andersom mag hij na vier dagen met de kinderen kennelijk genieten van een paar dagen vrij in de zon op een tropisch eiland met een cocktail in zijn hand?

Ik hoef zeker geen applaus en zorg met liefde voor de kinderen, maar vind het wel raar dat ik in het verdomhoekje terechtkom als ik iets moois wil doen voor en met de oudste, terwijl hij nog bijna niet aanbeden wordt voor zoveel onzelfzuchtigheid. Hij doet gewoon waarvoor hij vader is geworden toch? Voor ze zorgen. Zo bijzonder is dat allemaal niet, vind ik.

Dus jij hebt lekker vakantie en hij niet?

Ja dat klopt. Ik ben weleens jaloers op het feit dat hij overdag naar de wc kan zonder vijf keer onderbroken te worden en nooit met zijn ondergoed halverwege zijn benen naar de kamer terug hoeft te struikelen omdat daar iets gebeurt waardoor je hart minstens vijf seconden stopt. Of dat hij minimaal een uur reistijd heeft waarin niemand roept om ‘even’ te kijken naar een tekening die je de afgelopen vijf minuten al twintig keer hebt gezien. Hoor je me toch ook niet over?

Kookt hij dan zelf?!

Laten we die vaders nou niet behandelen alsof ze nergens toe in staat zijn. En zelfs als je helemaal niet kan koken… Je kan toch best een broodje hamburger eten, iets van pasta maken en als uitsmijter een pizza bestellen? Maar goed, ik mag hier helemaal niet over klagen, want Ro kan prima koken en heeft zelfs groenten in zijn repertoire staan. Can we get another round of applause please!

Wat mensen zeggen als hij vertrekt

Niks. Of ‘heeft hij wel verdiend na al dat harde werk’.

Kennelijk is het dus wel normaal dat je als vrouw werkt, je huishouden runt en gezin in balans houdt, ze van hot naar her brengt, administratie regelt en op sociaal en relationeel vlak optimaal functioneert. Terwijl mannen een applaus verdienen als ze fulltime voor de kinderen zorgen. En ja, dit artikel is geschreven vanuit een persoonlijke frustratie haha, ik zeg het er maar even bij.

Waarom we eigenlijk met zijn tweetjes gingen?

Om dat ook meteen maar uit de weg te ruimen: nee, we gingen niet naar Barcelona omdat ik het wel een lekker idee vond om vijf dagen op m’n luie kont te liggen en mijn dochters zestiende verjaardag daarvoor als excuus gebruikte. Afgelopen jaren heeft ze zich ontwikkeld tot een prachtig mens. Sterk, zelfstandig, ondernemend en hartstikke lief. Ze heeft dromen, maar tegelijkertijd alles wat ze nodig heeft. Het enige dat ze graag wilde was één op één tijd.

Afgelopen acht jaren liepen echter nogal rommelig. Ze kreeg twee zusjes, haar derde zusje Nova overleed, Sean werd geboren. In alle chaos bleef weinig ruimte over om samen op pad te gaan. Natuurlijk deden we dat heus weleens, maar eigenlijk veel minder dan ik zelf fijn had gevonden – en zij ook. Om die reden wilde ik graag uitpakken en mooie nieuwe herinneringen maken. Een paar dagen samen, zonder tussenkomst van anderen.

Maar goed, nu weer over naar de normale gang van zaken. Die vakantie moet natuurlijk wel ergens van betaald worden 😉

Vind jij het ook storend dat de buitenwereld nog steeds zo dubbel reageert op dit soort zaken? Of ben jij het ermee eens dat je als vrouw nu eenmaal minder rust en ruimte verdient dan je man?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Peera_stockphoto – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Een gedachte over “Wat mensen zeggen als je zonder je man op vakantie gaat”"

  1. Maar even serieus, precies dit he. Mijn man is een paar keer per jaar een nachtje weg voor zijn werk. En bij zijn ouder werkgever zat hij ook meerdere malen 2 weken op een ander continent. Draaide ik het gezin. Vorig jaar september en dit jaar in juni ging ik 1 nachtje weg. Alleen, zonder man en kinderen. Een commentaar dat ik kreeg. Maar vooral heel raar dat ik 1 nachtje per jaar weg ga zonder mijn gezin. 🤔 Alleen ikzelf. En voor mij is dit al een hele stap, want was na ruim 12 jaar voor het eerst zonder man en kinderen weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven