Press "Enter" to skip to content

7 dingen die we van kleuters kunnen leren

Een kleuter opvoeden, kan soms best pittig zijn met hun driftbuien en het gejengel dat ook bij deze fase hoort. Maar tegelijkertijd kunnen we ook veel van ze leren. We verzamelden 7 mooie eigenschappen. Welke vind jij dat er nog ontbreekt? Laat het achter in de reacties!

Deze dingen kunnen we leren van kleuters

Het eindeloze gebruik van je fantasie

Je hoeft geen duur speelgoed te hebben om je uren te kunnen vermaken. Het bewijs is je kleuter. Geef hem een doos en hij maakt er een vliegtuig van. En leg oude kleren klaar, dan maken ze er een heel toneelspel van. Ze zijn een kei in open ended spelen en weten als geen ander wat voor prachtige wereld je kunt bouwen met houten speelgoed. Alles is nog mogelijk in de wereld van je kleuter!

Een kleuter wil alles weten

Hoe je een bepaalde letter schrijft. Wat 4 + 4 is. Waarom we ooit bedacht hebben dat een televisie ‘televisie’ moest heten. Op welke manier je een fietsband oppompt. Waarom papa een stukje moet rijden naar zijn werk. Bedenk het maar! Kleuters zijn kleine sponsjes die zich het liefst onderdompelen in kennis. Ze willen alles ontdekken. Die leergierigheid raken we gaandeweg vaak een beetje kwijt, maar eigenlijk is dat toch jammer?

Kleuters zijn zo heerlijk open-minded

Eigenlijk zijn er maar weinig dingen die een kleuter echt gek vindt. Hoogstens anders. Ja, ze weten dat Keesje uit groep 3 twee vaders heeft, maar lekker belangrijk verder. En dat Loïs van verderop misschien bijna elke dag hetzelfde draagt, terwijl Sasha naar school komt met een Louis Vuitton rugzakje? Wat kan je kleuter dat nu schelen? Zolang ze maar gezellig zijn om mee te spelen, dan is de rest complete bijzaak.

Zelfvertrouwen

Ze zijn immens trots op hun eigen tekening. Of willen dat je even kijkt naar hun dansje, omdat ze goed geoefend hebben. Een kleuter die zegt dat hij iets niet kan? Dat is doorgaans aangeleerd. De meeste kleuters hebben tomeloos vertrouwen in eigen kunnen en durven dat hardop uit te spreken, zonder te twijfelen of andere kleuters nu zouden kunnen denken dat ze arrogant zijn. Hoe mooi is dat?

Puur in de wereld staan

Een kleuter heeft doorgaans nog weinig kennis van het kwaad in de wereld en staat heel puur in het leven. Hoe een ander er ook uit ziet en wat hij ook draagt – pas wanneer hij daar op een negatieve manier over praat, weet je dat hij dit heeft geleerd vanuit zijn omgeving.

Je kunt die puurheid zolang mogelijk behouden door ze te laten zien hoe het hoort. Praat niet slecht over anderen omdat ze toevallig voor een andere voetbalclub zijn of een ander geloof hebben. Benoem het feit dat iemand groen haar heeft, maar oordeel niet. Leer ze dat we allemaal mooie mensen zijn, ongeacht hoe we eruit zien of wat we dragen.  

Je kan alles worden wat je wil

Als volwassene leerde je door de jaren heen dat er beperkingen zitten aan je dromen – al dan niet omdat een ander je dat vertelde. Als kleuter niet. De wereld ligt aan je voeten! Of je nu astronaut zou willen worden, kapper of misschien wel dokter, maakt niet uit. Kleuters kijken niet neer op anderen, maar vooral omhoog.

Intense verwondering

Je ziet dit ook bij peuters, maar op de kleuterleeftijd kunnen kinderen zich nog net zo verwonderen over iets ‘kleins’. Hiervan kan je leren hoe bijzonder het leven eigenlijk is. Dat de waarde niet zozeer zit in het hebben van zoveel mogelijk bezit en rijkdom, maar puur in het besef dat je met elkaar mag leven in een fijn huis met eten op tafel. Hoe dat er verder uitziet, is irrelevant. Elke dag gaat namelijk de zon op, duikt een koolmees in een vogelbadje, kan je de geur ruiken van de herfst of van versgemaaid gras of voel je regendruppels op je gezicht. De verwondering, die kleuters nog tot een tweede natuur hebben, maakt je leven toch een stukje mooier!

Wat vind jij het mooiste aan deze periode en kan jij wel leren van je kleuter?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Monkey Business Images – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids