Wat kost de kinderopvang in 2024?

Dit jaar is de kinderopvangtoeslag extra verhoogd. Gelukkig gaan dus niet alleen de tarieven omhoog, ook krijg je een extra tegemoetkoming wanneer je je kind naar de kinderopvang brengt. Hoe het precies zit met de bedragen voor het komende jaar? In dit artikel leggen we het je uit.

Hoe duur is de kinderopvang in 2024?

Kinderopvang leek de afgelopen jaren steeds prijziger te worden. Daar wordt nu eindelijk iets aan gedaan. Dat moet misschien ook wel, omdat de plannen om de kinderopvang (bijna) gratis te maken met twee jaar is uitgesteld. In 2024 zijn de toeslagen verhoogd, net als de maximum uurprijzen. Hoe dat precies zit?

Stel dat je kind naar de kinderopvang Rijswijk gaat. Hier neem je twee dagen af (zestien uur). Om een goede schatting te krijgen van de vergoeding die je straks ontvangt, is het aan te raden om een proefberekening toeslagen te doen op de website van de belastingdienst. Hoewel je geen rechten kunt ontlenen aan de genoemde bedragen, krijg je zo wel een goede indicatie van de vergoeding straks. Op die manier kun je beter rekenen wat je aan kosten kwijt bent en of jullie dit bedrag kunnen missen.

Maximum uurprijzen 2024

De overheid heeft ervoor gekozen om maximum tarieven per uur te hanteren bij de berekening van je toeslagen. Voor de volledigheid: als je dus meer zou moeten betalen dan dit maximum uurtarief, dan zijn de kosten volledig voor jullie. Alles dat binnen de maximale uurtarieven valt, wordt gebruikt voor de berekening. Hiervoor kun je een gedeelte vergoed krijgen via de toeslagen.

De maximum tarieven die dit jaar gelden:

  • Dagopvang € 10,25 per uur
  • BSO € 9,12 per uur
  • Gastouder (dagopvang én BSO) € 7,53 per uur

De hoogte van je kinderopvangtoeslag is inkomensafhankelijk. Wil je weten wat de kosten kinderopvang zijn? Zoek dan op de website van jullie kinderopvang naar de bruto bedragen en bereken met een proefberekening uit wat je tegemoetkoming ongeveer zal zijn. Duidelijk mag zijn dat ouders er door de nieuwe tegemoetkoming van de overheid in elk op vooruit gaan.

Wanneer is de opvang duurder?

In bepaalde gevallen kan het zijn dat je meer geld kwijt bent aan de kinderopvang. Bijvoorbeeld wanneer je kiest voor een nanny in plaats van een reguliere opvang of BSO. Dit kan lonen wanneer je meerdere kinderen hebt die moeten worden opgevangen of wanneer je op onregelmatige tijden werkt. Ook kinderopvang waar extra aandacht wordt besteedt aan buiten zijn, kan soms iets duurder uitvallen. Het is daarom echt aan te raden om goed te kijken welke budgettaire mogelijkheden jullie hebben en hoeveel geld je dus aan tegemoetkoming krijgt vanuit de overheid.

Krijgen jullie de kinderopvang inmiddels grotendeels vergoed? We lezen graag in de reacties hoe jullie alles geregeld hebben.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Rawpixel.com – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven