Wat kost een au pair eigenlijk?

Wanneer je kinderopvang zoekt, zijn er verschillende opties. Naast de creche of een gastouder, kan je ook denken aan een au pair. De kosten voor een au pair kunnen verschillen per gastland, afhankelijk van of je au pair bijvoorbeeld nog een taalcursus moet volgen. Ook andere keuzes die je als gezin maakt zijn van invloed op het kostenplaatje: krijgt je au pair wel of geen eigen werktelefoon? Ben je van plan de terugreis te betalen? In dit artikel zetten we alle nodige informatie voor je op een rijtje.

Wat is een au pair?

Wat is een au pair precies? Laten we eerst deze vraag beantwoorden. Een au pair woont bij het gezin in en zorgt voor de kinderen. Ook voert hij of zij lichte taken in het huishouden uit. Het doel van het verblijf van de au pair is ervoor zorgen dat er een culturele uitwisseling plaatsvindt.

De au pair woont in het gastgezin en draait geheel mee in het gezinsleven. Daarnaast maakt hij of zij kennis met de taal en cultuur van het gastland en wordt dit verder ontwikkeld. Het is een populaire baan onder jongeren tussen de 18 en 25 jaar, hoewel ook jongvolwassenen van 30 als au pair werken. Het voordeel hiervan is dat jouw kinderen ook leren over een andere cultuur en eventueel diens taal meekrijgen, omdat je au pair veel tijd met ze doorbrengt.

Kosten au pair

Een au pair brengt verschillende kosten met zich mee. Je betaalt de au pair niet alleen een maandelijkse bijdrage. Kies je voor een au pair, dan zijn hier ook nog andere kosten aan verbonden. Denk aan onderstaande kosten:

Zakgeld

Een au pair krijgt geen salaris, maar zakgeld. De hoogte van het zakgeld dat de au pair maandelijks krijgt, is afhankelijk van de regels van het gastland. Er wordt aangeraden om de au pair minstens 70,00 per week aan zakgeld te geven.

Dagelijkse uitgaven

Een au pair is een extra gezinslid, waardoor ook de kosten voor dagelijkse uitgaven omhoog gaan. Als gezin geef je de au pair kost en inwoning. Hiervoor betaal je maandelijks wel meer geld voor water en energie. Ook ben je meer geld kwijt aan boodschappen. Je bent hier ongeveer 150,00 per maand extra aan kwijt.

Vervoer

Met een au pair ben je ook geld aan vervoerskosten kwijt. Denk aan ongeveer 20,00 tot 50,00 per maand. De au pair moet je kinderen immers naar school brengen en ervoor zorgen dat de algehele mobiliteit van het gezin in orde is. Tegelijkertijd zou je deze kosten wellicht ook kwijt zijn geweest wanneer je zelf deze ritjes op je had genomen. Het zijn dus niet per se extra kosten.

Dit betekent onder andere ervoor zorgen dat de auto’s nog voldoende brandstof hebben. Misschien wil de au pair met de kinderen een uitje maken met het openbaar vervoer. Ook hier komen reiskosten bij kijken.

Verzekering au pair

In veel landen is het verplicht dat de au pair een verzekering heeft. Deze sluit je als gastgezin voor de au pair af. Je moet niet alleen een medische verzekering voor de au pair afsluiten. Ook een aansprakelijkheidsverzekering is aan te raden. Gebruikt de au pair ook de auto, dan is het belangrijk om te bekijken of de au pair ook kan worden opgenomen in de polis.

Kosten bureau

Een professioneel au pair bureau inschakelen brengt ook kosten met zich mee. Met Nina Care betaal je rond de € 500,00 per maand voor wekelijks dertig uur bij jou in huis. Dit lijkt veel, maar hier krijg je zoveel voor terug! Zo bespaar je enorm veel tijd, krijgt je gezin meer structuur en weet je zeker dat je kinderen in de juiste handen zijn. Reden genoeg om te kiezen voor een au pair bureau. Bovendien liggen de kosten voor een kinderdagverblijf voor hetzelfde aantal uur nog altijd hoger. Zeker als je in aanmerking neemt dat je dan per kind betaalt en nu een totaalbedrag.

Taalcursus au pair

Vaak wordt er ook verwacht van gastgezinnen dat ze de taalcursus van de au pair betalen. Dit zie je veel in landen zoals Duitsland. Je kunt ervoor kiezen de kosten van de taalcursus deels te betalen. Hierbij kun je rekening houden met een bedrag van ongeveer 70,00 per maand.

Reiskosten au pair

Vaak is het zo dat de reiskosten voor au pairs niet geregeld zijn. Wel zou je het kunnen aanbieden om de terugreis van je au pair te betalen mits je hier zeer tevreden over bent. De kosten hiervan kunnen variëren, maar houd rekening met een bedrag van ongeveer 500,00 voor een retourreis.

Telefoon voor communicatie met ouders

Het kan ook zijn dat je jouw au pair een speciale telefoon wilt geven, zodat er met jullie als ouders kan worden gecommuniceerd. Hierbij kun je een nieuwe telefoon voor je au pair kopen, maar ook kiezen voor een telefoon met abonnement. Hierbij moet je vaak rekening houden met een bedrag van 35,00 per maand.

Meer informatie? Benader een au pair bureau
Wil jij meer weten over de kosten voor een au pair? Benader dan eens een au pair bureau. Zij kunnen je vaak van meer informatie voorzien, waardoor je precies weet waar je aan toe bent.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven