Wat je vergeet van de babytijd: 7 vage herinneringen

Ergens zou je met vijf kinderen wel verwachten dat de babytijd gesneden koek is. Valt toch even tegen. Misschien is het de postnatale zwangerschapsdementie, wellicht iets anders, maar elke keer kom ik opnieuw momenten tegen die ik volledig was verloren. En om ze nu maar wens te onthouden, dit keer een lijstje met dingen die je dus vergeet na de babytijd!

Deze 7 dingen vergeet je ‘gewoon’ als je kleintje groter wordt

Hoe klein ze écht zijn

Zelfs toen ik voor de vijfde keer, ingegeven door de nesteldrang, kleertjes in handen hield, leken ze nog aan de kleine kant. Ongelooflijk dat er straks een baby in past – iedere keer dacht ik opnieuw dezelfde dingen. En elke keer bewezen onze kinderen dat zelfs maat 56 nogal slobberde. Een tijdje terug ruimde ik voor het eerst kleren op. Seans maat 44 verdween in de poppenla van de meiden, ook zodat ze dan in elk geval nog een keer gedragen zouden kunnen worden. Ik hield de kleren in handen en dacht opnieuw: ‘Ongelooflijk dat hij zo klein was.’ Kennelijk weet je dit dus zelfs na een paar maanden al niet meer.

Moe, moeder, moeist

Natuurlijk vergeet je ook achteraf niet dat je moe was. Soms is het voer om nog jarenlang over te kunnen klagen met medemoeders. Maar toch begin je aan zo’n nieuwe periode toch met een bepaalde bravoure. Je was moe de vorige keer, dit keer wordt het anders omdat je heus niet weer de fout maakt gelijk te hard van start te gaan na de bevalling. Dat lukt, tot je ongemerkt weer staat te stofzuigen terwijl je eigenlijk een dutje had willen doen.

Dat reinheid en regelmaat onmogelijk lijken

In de eerste maanden kan je Dr. Spock maar beter even laten voor wat het is. Zeker reinheid en regelmaat: je leven wordt nu gedicteerd door jullie baby en in de praktijk kom je soms nauwelijks verder dan het leegruimen van de ontbijttafel. Een opgeruimd huis? Zien we later wel weer. En wat dacht je ook van het huis verlaten zonder vlekken? De kans is groot dat je een gemiste sliert kots op je kleding of in je haar hebt hangen. Je kan het maar beter opgeven, komt vanzelf wel weer.

Hoe hard je kan juichen om de meest basale dingen

Dingen die eigenlijk ‘gewoon’ bij de ontwikkeling horen, zijn na de geboorte van je kindje uitzonderlijk. Die betoverende eerste (bewuste) glimlach, als ze haar hoofdje optilt, voor het eerst omrolt of kruipt. En terecht, het is toch ook een wonder wat ze allemaal kunnen?

Dat je best genoeg is

Zelfs na vijf bevallingen heb ik nog steeds soms het gevoel prestaties van Olympisch formaat te moeten neerzetten en ben ik bijna net zo streng voor mezelf als na de geboorte van mijn oudste dochter. Op de een of andere manier moet ik soms tegen grenzen oplopen om te beseffen dat mijn best echt goed genoeg is.

Hoeveel afval zo’n kleintje produceert

En dan gebruiken we hier nog wasbare billendoekjes, maar voor we daaraan begonnen, gingen er ook al bergen doorheen die eerste dagen. Ergens baal ik nu wel dat we niet zijn gestart met wasbare luiers, al denk ik ook: één stap per keer. Je ontkomt in elk geval niet aan de berg afval die zo’n kleintje produceert die eerste maanden.

Hoe ongelooflijk snel de tijd gaat

Ja. Zelfs met een puber van vijftien jaar in huis die het levende bewijs is van tijd die voorbij vliegt, sta ik er soms nog van te kijken. ‘Voor je het weet, kan je je bijna niet meer voorstellen hoe klein hij nu is,’ vertrouwde een verpleegkundige me toe in het ziekenhuis. Ik knikte, maar dacht er ondertussen het mijne van. Ik kon me niet indenken dat het echt zo snel zou gaan. Die eerste tien dagen dat we daar lagen, kropen namelijk ook voorbij. Inmiddels moet ik mijn ongelijk bekennen. De tijd vliegt inderdaad en als ik nu naar het mannetje in de draagzak kijk, weet ik al niet meer hoe klein hij eigenlijk was in het begin.

Wat vergeet jij soms van de babytijd – omdat de tijd (en vermoeidheid) je inhaalt?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven