Press "Enter" to skip to content

7 dingen die je alleen van een zusje leert

Toen jullie jonger waren, vocht je elkaar misschien soms zelfs de tent uit. Maar nu ze ouder is ben je hopelijk blij dat je een zusje hebt. Want hoewel zij soms gevoelsmatig wegkwam met zo’n beetje alles, zakt de competitiviteit over het algemeen weg zodra je volwassen bent. En dat niet alleen, het hebben van een zusje levert je ook veel op in het leven.

Wat je alleen van je zusje kan leren

Afzien en doorgaan

Als oudste ontwikkel je een bepaalde trots. Natuurlijk, die kan je soms nog flink in de weg staan, maar je weet wél wat het is om af te zien, je hoofd hoog te houden en door te gaan – dankzij je zusje. Denk maar aan die keer dat jij bijna smeekte om uit te mogen gaan in de plaatselijke kroeg en je ouders onverbiddelijk leken. En twee jaar later zat je zusje op precies dezelfde leeftijd pontificaal op de barkruk naast je. ‘We zagen dat het bij jou goed ging, dus…’

Hoe je het goede voorbeeld moet zijn

Je kreeg immers regelmatig te horen dat jij moest laten zien hoe het hoorde. En dat deed je, tot op zekere hoogte (en zolang je ouders keken). Je bood schoorvoetend je excuses aan voor iets dat zij eigenlijk veroorzaakt had, deed je best en luisterde beter naar je ouders.

Delen

Met een jonger zusje moet je delen. Je ouders verwachten bijna automatisch dat jij begrip toont en je speelgoed aan haar geeft, ook als het eigenlijk van jou is. Andersom? Not so much. ‘Ze is nog maar zo klein en ze kan het nog niet zo goed. Misschien kan jij anders laten zien hoe het hoort?’ En dat kan je. Als de beste!

Contact leggen met anderen

Of je nu spontaan bent of verlegen, de eigenschappen van je zusje vullen die van jou aan. Doordat je tot op bepaalde leeftijd altijd samen was, legde je sowieso makkelijker contact. Jullie speelden buiten, iemand sloot zich aan en een nieuwe vriendschap was geboren. Ook nu nog, wanneer je samen bent, trekt dat buitenstaanders sneller aan. Je kan immers met niemand anders zo hard lachen dan met je zusje!

Dat zwijgen soms goud is

Wanneer je een jonger zusje hebt, leer je gaandeweg, door schade en schande, dat het niet altijd nut heeft iemand te overladen met je goede grote-zussenadvies. Niet iedereen zit daarop te wachten. Op een gegeven moment voel je je zusje zo haarfijn aan dat je precies weet wanneer ze wel en wanneer geen behoefte heeft aan een waarschuwing. Zwijgen is soms goud, zeker als je niet wil vervallen in ouderwets zussengekibbel.

Hoe je moet ruzie maken

Natuurlijk, voor je ouders was het geen pretje om de godganse weg richting Frankrijk twee kemphanen uit elkaar te moeten houden of te dreigen jullie er halverwege de befaamde Périphérique uit te gooien, maar nuttig bleek het wel. Als je een zusje hebt, weet je als geen ander hoe je ruzie moet maken. Alleen al vanwege het feit dat jullie dit dagelijks deden. Je ontdekt hoe je voor jezelf opkomt, waar je grenzen liggen en hoe je het uiteindelijk ook weer goedmaakt.

Zorgzaamheid

Het hebben van een kleiner zusje wakkert vaak ook zorgzaamheid in je aan. Je wilde al op jonge leeftijd dat zij het beter zou hebben dan jij, dus probeerde je – soms buiten haar zicht om – de paden voor haar vrij te banen. En kwam er iemand aan je zusje? Dan stond jij daar! Per slot van rekening was er maar één die met haar mocht vechten 😉

Wat heb jij geleerd van je zusje?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids