Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Wat je denkt tijdens een sportwedstrijd van de kinderen

Het is warm. Klamvochtig, zweterig en bedompt zoals het een goed sporthal betaamt, met een vleugje muffe sportschoenen om het af te maken. Of ijzig koud, vies nat, stormachtig… Alles voor dat ene moment dat je kind zijn of haar opwachting maakt en laat zien waarvoor ze wekelijks trainen. En wat er dan door je hoofd gaat?

Dingen die je denkt als je kind een sportwedstrijd heeft

Waarom leek dit een goed idee?

Zo’n sportwedstrijd vindt bij jonge kinderen altijd plaats op onmogelijke tijdstippen. Lekker om acht uur ’s ochtends al in de weer zijn voor een paardrijwedstrijd, om half negen plaatsnemen op de tribune voor het turnen of rond diezelfde tijd op het voetbalveld – in het weekend ben je er eigenlijk gewoon niet aan toe. Nooit.

Hoelang duurt het nog?

Tijd is een vloeibaar begrip. Waar een week vakantie voorbij vliegt, lijk je van de sportwedstrijd van je kinderen elke seconde mee te krijgen. Op de een of andere manier gaat het allemaal zo tergend traag dat je bijna een mokkende kleuter begint te lijken die om de haverklap vraagt of jullie er niet al bijna zijn.

Waren mijn sportwedstrijden vroeger ook zo saai?

Ja. Tenzij je al snel op hoog niveau sportte, kan je ervanuit gaan dat jouw ouders ook legio gapen onderdrukten langs de kant van de lijn of op de tribune en dat ze eigenlijk met terugwerkende kracht een Oscar verdienen voor hun acteerprestaties.

Waarom raakt dat kind mijn kind aan?

Nee, je wil niet zo’n doorgeslagen ouder zijn die (in het gunstigste geval) over het sportveld heen tettert dat ze met hun poten van jouw kind moeten afblijven. Maar in gedachten schreeuw je allerlei lelijks en hoop je dat je kind straks een weergaloze tackel inzet en dat eikeltje pootje haakt wanneer de scheids niet kijkt.

Bestaan er ook sporten waarbij je geen wedstrijd hoeft te doen?

Wanneer je moegestreden aan het eind van de dag (dichterlijke vrijheid, zo voelt het!) de slaap uit je ogen wrijft, neem je je voor om je volgende kind te stimuleren ouderwets te gaan kantklossen met een groepje vrienden en de wedstrijden over te slaan.

Zitten jouw kinderen op een (wedstrijd)sport?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©SeventyFour, jongens met een bal – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids