Dit is micro vreemdgaan (en zo voorkom je het)

Micro vreemdgaan? Het klinkt als ‘vreemdgaan light’ en dat is het misschien ook wel: je overschrijdt net zo goed een grens, alleen dan op een ander, subtieler niveau. Hoe dit precies zit? In dit artikel vertellen we je wat micro cheating, zoals het ook wel heet, inhoudt en hoe je het kan voorkomen binnen je relatie.

Wat is micro vreemdgaan?

Micro vreemdgaan, afkomstig van de Engelse term micro cheating, is een vorm van vreemdgaan die net over het randje gaat. Vaak voel je zelf al wel dat het niet helemaal in de haak is, maar een duidelijk label kan je er ook weer niet op plakken: je bent per slot van rekening niet met iemand het bed in gedoken toch? Dus is het dan wel zo fout?

Wanneer spreek je van micro vreemdgaan?

De definitie van micro vreemdgaan staat weliswaar niet concreet vast (per relatie kunnen de grenzen verschillen), er is wel één overeenkomst: je doet iets dat niet duidelijk onder fysiek vreemdgaan valt, maar eigenlijk ook net niet kan. Een keertje halfdronken flirten met je collega kan misschien nog net, die pittige dirty talk via de app duidelijk niet. Het gaat hier vooral om vreemdgaan op emotioneel vlak. Van seksueel getinte gesprekken tot een diepgaande emotionele connectie opbouwen met iemand buiten je relatie (op een niveau dat verdergaat dan vriendschap).

Is micro cheating erg?

Dit ligt volledig aan jullie afspraken binnen de relatie. Zijn jullie redelijk vrij naar elkaar, dan zal je misschien niet op elke slak zout leggen. Maar als je monogamie nastreeft en een heel ongemakkelijk gevoel krijgt van het idee dat je man of vrouw met een ander praat over dingen die aan jullie toebehoren, dan is het wel verkeerd. Om die reden is het slim om op een bepaald moment de randvoorwaarden te bespreken binnen je relatie: wat valt voor jullie onder de noemer vreemdgaan? Wat is voor jullie micro vreemdgaan? En welke zaken kunnen wel gewoon?

Hoe voorkom je micro cheating?

Luister naar je gevoel

Denk je even in dat je partner meeleest met alle berichten in je DM. Zou dat een probleem zijn of voel je je daar ongemakkelijk bij? Dat laatste zegt genoeg. Dan begeef je je hoogstwaarschijnlijk net over het randje en is het slim om een paar passen terug te zetten.

Geef je grenzen aan

Een gesprek kan zomaar ineens een vreemde wending krijgen als je niet uitkijkt. Wanneer je dan al een tijdje gezellig met iemand praat, is het soms lastig om dan nog je grenzen aan te geven. Je wil de gezelligheid niet uit het gesprek halen. Toch? Met een paar woorden kan je desondanks kenbaar maken dat je een bepaalde kant niet op wil gaan:

  • (Na een compliment) Dank je wel! Maar zullen we het weer over … hebben?
  • Hier geef ik liever geen antwoord op.
  • Dat is iets tussen mijn man/vrouw en mij.

En vergeet niet: iemand die echt leuk is en bij jou past op vriendschappelijk vlak respecteert je grenzen en laat het hierbij.

Zoek bepaalde zaken niet op

Op het moment dat je relatie minder lekker loopt, ren dan niet meteen naar Tinder om te weten of je nog lekker in de markt ligt, maar los het thuis op. Heb je net ruzie gehad en DM’t die ene ex toevallig? Wacht dan met reageren tot de gemoederen met je partner weer zijn bedaard. Houd contact af wanneer de bekende rode vlaggen als paddenstoelen uit de grond schieten. Kortom, zoek bepaalde zaken niet op. Zeker niet als je weet dat het je zwakke plek is.

Blijf eerlijk naar je partner

Als je iemand ontmoet met wie je klikt, bespreek dat dan thuis. Een nieuwe vriendschap kan juist heel mooi zijn en door het bespreekbaar te maken én houden, hoeft dit niet uit te groeien tot iets stiekems. Blijf je verder binnen de grenzen bewegen van het normale, en er is niets aan de hand.

Wat kan je leren van micro cheating?

Merk je dat je op een punt in je relatie zit waarbij je gevoeliger bent voor de lieve woorden van anderen? Waarop je zelf net iets vaker dan nodig kijkt naar dat lekkere ding op de sportschool en stiekem hoopt dat hij je toevoegt op socials, of waarbij je moeite moet doen om niet over het randje te gaan? Kijk dan waardoor dat komt. Misschien mis je de spanning in je relatie? Dan kan het verstandig zijn om het gesprek aan te gaan of in elk geval uit te zoeken waar jouw behoeften liggen. Een andere optie is om je fantasie te delen met je partner en te kijken of jullie hier samen iets kunnen uithalen. Het hoeft in elk geval niet het einde van je relatie te betekenen, zolang je maar genoeg hebt om voor te blijven vechten.

Aan de andere kant kan het dus ook zo zijn dat je juist hierdoor merkt dat het einde van je relatie in zicht is. Het feit dat je openstaat voor andere mensen, dat je iets enorm mist thuis en elders opzoekt, kan een eyeopener zijn.

Kende jij de term micro cheating of micro vreemdgaan al? Waar ligt voor jou de grens?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Motortion Films – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven